Waar hebben we dat vaker gezien: Internet Explorer

Opnieuw misbruikt Microsoft haar dominantie van Windows om mensen te dwingen een bepaalde webbrowser te gebruiken….. niets geleerd(?).


Herinnert u zich deze nog?

Maart 2013.

Microsoft heeft een boete van 561 miljoen euro ($ 731 miljoen; £ 484 miljoen) gekregen voor het niet promoten van een reeks webbrowsers, in plaats van alleen Internet Explorer, voor gebruikers in de Europese Unie (EU).

nbsp

Het introduceerde in maart 2010 een pop-upvenster voor browserkeuze als onderdeel van een schikking na een eerder EU-mededingingsonderzoek.

Maar het Amerikaanse bedrijf liet de functie in een Windows 7-update in februari 2011 vallen. Microsoft zei dat de weglating het gevolg was van een “technische fout”.

Maar Joaquin Almunia, commissaris voor concurrentie, zei dat de actie ongekend was, en voegde eraan toe dat hij elk bedrijf wilde afschrikken van de “verleiding” om een ​​dergelijke belofte te verzaken.

In theorie had de waakhond het bedrijf een boete van 10% van zijn wereldwijde jaaromzet kunnen geven, wat op basis van het rapport van 2012 in totaal $ 7,4 miljard zou zijn geweest.

In december 2009 had Microsoft een overeenkomst gesloten met de EU over het gebruik van browser keuze zoals de BBC daar destijds over berichte.

nbsp
Bron: BBC.co.uk

Microsoft Edge, een andere browser dezelfde fout

Onlangs heeft Microsoft uitgelegd waarom het voorkomt dat apps zoals Edge Deflector koppelingen onderscheppen die Microsoft Edge openen. Behalve dat de verklaring een dergelijk standpunt niet voldoende rechtvaardigt, wordt er ook niet ingegaan op een groter probleem: dat mensen hun eigen standaardbrowser moeten kunnen gebruiken.

Windows 11 gebruikt edge:/ protocol koppelingen in bepaalde elementen van het besturingssysteem, zoals de Nieuws widget. Deze koppelingen worden geopend in Microsoft Edge, zelfs als u een andere browser als standaard hebt ingesteld. Tot voor kort kon EdgeDeflector dit soort links onderscheppen en omleiden naar de browser die mensen zouden willen. Microsoft was hier blijkbaar niet blij mee. Ook niet over het feit dat Mozilla aan een vergelijkbare functie voor Firefox werkte. Als gevolg hiervan heeft de softwaregigant de onjuiste omleidingrepareert“.

nbsp

Verklaring Microsoft

Voordat we in de situatie duiken, is hier de verklaring van de Microsoft woordvoerder over het onderwerp:

Windows maakt openlijk applicaties en services mogelijk op zijn platform, inclusief verschillende webbrowsers. Tegelijkertijd biedt Windows ook bepaalde end to end klantervaringen in zowel Windows 10 als Windows 11, de zoekervaring vanaf de taakbalk is zo’n voorbeeld van een end to end ervaring die niet is ontworpen om te worden omgeleid. Wanneer we ons bewust worden van ongepaste omleiding, brengen we een oplossing uit.

Om te parafraseren: Windows laat mensen niet Microsoft applicaties gebruiken om taken uit te voeren. Behalve wanneer Microsoft wil dat mensen Edge moeten gebruiken.

Het probleem met deze situatie heeft niets te maken met of Edge een goede browser is of niet. We gebruiken op de redactie, naast andere browsers, ook Edge voor diverse Internet zaken. Het probleem is dat wat Microsoft doet, mensen dwingt de Edge browser te gebruiken.

Andere browser makers

Microsoft zegt dat er bepaalde ervaringen zijn die niet zijn ontworpen om te worden omgeleid. Waarom? Werkt een verhaal uit de Nieuws widget alleen in Edge? Als u zoekt naar “hoe verander ik mijn standaardbrowser” in de taakbalk, krijgt u dan alleen goede zoekresultaten te zien in Edge? Als Microsoft haar gebruikers een standaardbrowser laat instellen, dan is dat wat het zou moeten zijn, een standaardbrowser. Als u Chrome, Brave, Firefox of iets anders als uw standaardbrowser instelt, dan zou u nooit een link in Edge moeten zien. Mozilla lijkt het met ons eens te zijn.

Mensen verdienen keuze. Ze moeten de mogelijkheid hebben om eenvoudig en gemakkelijk standaardinstellingen in te stellen en hun keuze voor standaardbrowser moet worden gerespecteerd.

Zo zei een woordvoerder van het bedrijf.

De ontwikkelaar van Edge Deflector stelt in een reactie:

Dit zijn niet de acties van een attent bedrijf dat om zijn product geeft. Microsoft is geen goede rentmeester van het Windows-besturingssysteem. Ze geven prioriteit aan advertenties, ‘bundel ware’ en serviceabonnementen boven de productiviteit van hun gebruikers .

Internet Explorer

nbsp

We zullen niet beweren dat we juridisch expert zijn, (dat zijn we niet) maar we willen wel benadrukken dat Microsoft probeert om mensen te dwingen een browser te gebruiken en dat is niet nieuw. Zoals u aan het begin van dit artikel heeft kunnen lezen. Tientallen jaren geleden was Internet Explorer dat Microsoft aan haar gebruikers opdrong. Nu is het Edge. Microsoft lijkt vastbesloten om zijn browser(s), als het moet met dwang, te laten gebruiken.

Gebruikers dwingen een bepaald stuk software te gebruiken, is altijd een slechte zet. Er zijn mensen die ons erop wijzen dat Apple ook mensen standaard bepaalde apps laat gebruiken. En dan? Dat is ook slecht. We gaan hier een bedrijf niet verontschuldigen voor het negeren van de standaard app instellingen omdat we hun producten gebruiken.

Google, Microsoft, Apple en alle andere bedrijven zouden mensen een keuze moeten geven. De situatie met Microsoft is vooral razend omdat ze met Windows beweert dat u verschillende apps als standaard kunt instellen. Vervolgens noteert en negeert Microsoft die instellingen.

Dit is niet de manier

nbsp

Microsoft Edge is op zich een prima optie. Veel mensen zijn overgestapt op de Chromium versie van Edge als hun dagelijkse browser. Maar het is niet goed genoeg voor Microsoft. In plaats van mensen organisch over te zetten naar zijn product, lijkt de techgigant vastbesloten om de dominantie van Windows te misbruiken om Edge aan gebruikers op te dringen. Zodat iedereen de browser moet oproepen wanneer ze op de nieuws widget, op de taakbalk, klikken om het nieuws te bekijken.