Microsoft lijkt toe te geven na druk van Insiders Windows 11

Verwachte leestijd: 5 minuten

Windows 11 heeft een opnieuw ontworpen menu Start, het is in het midden van de taakbalk geplaatst. Dit is perfect voor mensen met grote monitoren en aanraakschermen. Naast een nieuw menu Start heeft Microsoft ook een nieuwe taakbalk gemaakt voor Windows 11, deze is gebaseerd op moderne XAML code.

Verplaatsen Taakbalk Komt Mogelijk Terug

Veel ontevreden Insiders

Het verwijderen van deze mogelijkheid is in het verkeerde keelgat geschoten bij vele Windows gebruikers. In de Feedback Hub zijn er meer dan 20.000 stemmen van gebruikers die Microsoft vragen om de functie terug te laten brengen. In de app hebben gebruikers aangegeven dat ze niet van plan zijn om te upgraden naar Windows 11. Tenzij Microsoft de functie opnieuw toevoegt. Dit komt doordat de locatie van de taakbalk een integraal onderdeel is van hun dagelijkse gewoonten.

Verplaatsen Taakbalk Komt Mogelijk Terug
Met het programma WinAero kan de taakbalk verplaatst worden, maar het menu Start ontbreekt.

Bij de eerste release van Windows 11 ontdekten gebruikers dat ze geen bestanden naar app pictogrammen zoals Verkenner naar de taakbalk kunnen slepen en neerzetten. Dit is wel mogelijk in Windows 10 en andere versies van Windows. Het is ook een handige manier om bestanden in bepaalde apps te openen. Of snelkoppelingen aan de taakbalk vast te pinnen.

Als u in Windows 11 een bestand of map naar de taakbalk sleept, verschijnt er een waarschuwingspictogram waardoor gebruikers de taak niet kunnen uitvoeren. Gebruikers hoopten dat Microsoft het vóór oktober 2021 zou repareren. Maar zoals we hadden verwacht, is deze wijziging geen fout en zal deze niet worden opgelost in de eerste versie van Windows 11.

Verplaatsen Taakbalk Komt Mogelijk Terug
Taakbalk neerzetten en neerzetten geblokkeerd in Windows 11 21H2

Bewuste keuze

De nieuwe taakbalk is een bewuste ontwerpkeuze van Microsoft en biedt een moderne ervaring, compatibiliteit met nieuw systeemvak, maar met verschillende beperkingen. In een Feedback Hub bericht hebben Microsoft woordvoerders bevestigd dat:

het slepen van een bestand naar een app in de taakbalk om het in die app te openen,

geen ondersteunend scenario is.

Microsoft luistert echter goed naar de feedback en verwacht wordt dat de terugkeer van de Taakbalk functionaliteit zal plaats vinden in Windows 11 versie 22H2 of update oktober 2022.

In build 22458 experimenteert Microsoft met een nieuwe functie waarmee gebruikers bestanden en mappen kunnen slepen en neerzetten in een app zoals de Register editor in de taakbalk. Tijdens het testen konden we een map naar de taakbalk slepen en neerzetten en deze vastzetten in de springlijst van de bestandsverkenner, hieronder weergegeven in de schermafbeelding.

Verplaatsen Taakbalk Komt Mogelijk Terug
Taakbalk slepen en neerzetten werkt gedeeltelijk na het wijzigen van het register.

Ook kunnen gebruikers binnenkort mappen naar een app in de taakbalk slepen en neerzetten en deze in die app openen. Dit wordt momenteel niet ondersteund in builds van Windows 11 21H2 22000.xxx.

Dit geeft gebruikers hoop dat de functie voor slepen en neerzetten op de taakbalk later zal worden hersteld naarmate de ontwikkeling van Windows 11 vordert.

Het is nog onduidelijk wanneer een volwaardige taakbalk voor gebruikers wordt ingeschakeld. Er worden ook andere taakbalk functies geschrapt ten gunste van een moderne Windows 11 taakbalk. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om de seconden van de klok in de taakbalk weer te geven. Ook is de taakbalk nu vergrendeld aan de onderkant van het scherm, dus u kunt de taakbalk niet verplaatsen.

Beperkingen op een rij

We hebben een lijst samengesteld met alle Taakbalk beperkingen:

  • Slepen en neerzetten wordt niet langer ondersteund.
  • Taakbalk is vergrendeld aan de onderkant.
  • Klokseconden op de taakbalk worden niet langer ondersteund.
  • Met het rechtermuisknop menu hebt u geen toegang meer tot opties zoals Taakbeheer.
  • Windows 11 schakelt de integratie van evenementen in de agenda flyout uit.
  • Met de moderne taakbalk kunt u het groeperen van items/apps niet wijzigen.

Helaas wordt Windows 11 op 5 oktober geleverd met de huidige taakbalk beperkingen. Maar het zal worden aangeboden als een optionele upgrade. U kunt dus overwegen om de upgrade naar Windows 11 uit te stellen en in plaats daarvan Windows 10 Update oktober 2021, of 21H2 te downloaden.

Als u ervoor kiest om te upgraden, kunt u nog steeds de klassieke taakbalk herstellen met behulp van onder meer betaalde apps van derden of open source tools.

U kunt bijvoorbeeld StartIsBack proberen. Dit is een populaire vervanging van het menu Start voor Windows 11. Deze tool herstelt het klassieke taakbalk ontwerp en laat u de taakbalk verplaatsen. U kunt ook het originele systeemvak van eerdere versies van Windows gebruiken. Natuurlijk kunt u ook een klassiek Start menu krijgen van Windows 7.

Functies die verdwijnen met Windows 11

Er zijn diverse functies die Microsoft uit Windows 11 heeft weggelaten in vergelijking met Windows 10. Volgens officiële documentatie zal Windows 11 ook de Windows Tijdlijn integratie verwijderen. Verder zal Cortana niet langer worden opgenomen in de opstartervaring.

Microsoft merkt op dat de bureaublad achtergrond op verschillende apparaten niet kan worden gesynchroniseerd. Ook zijn de Live Tiles niet langer beschikbaar als onderdeel van de opnieuw ontworpen Start menu.