Bescherm uzelf tegen oplichting door technische ondersteuning
Microsoft is een campagne gestart tegen oplichting door technische ondersteuning. Het heeft zelfs een meldpunt geopend om ondersteuning te bieden aan slachtoffers van frauduleuze technische ondersteuning. Het bekende telefoontje van Microsoft.
Hoe oplichting met technische ondersteuning werkt
Oplichters kunnen u rechtstreeks aan de telefoon krijgen en zich voordoen als vertegenwoordigers van een technologiebedrijf. Ze kunnen zelfs de beller ID vervalsen of spoofing, zodat het een legitiem ondersteuningstelefoonnummer van een vertrouwd bedrijf weergeeft.
Wat is spoofing
Elk telefoonnummer is door criminelen makkelijk te imiteren of spoofen. Dat het nummer waarmee u gebeld wordt écht van het betreffende bedrijf lijkt, zegt dus niets. Hang op. Twijfel u, bel dan zelf naar het officiële nummer met en andere telefoon (aansluiting).
Ze zullen u waarschijnlijk vragen om applicaties te installeren die hen externe toegang tot uw apparaat geven. Door externe toegang te gebruiken, kunnen deze ervaren oplichters normale systeemberichten verkeerd voorstellen als tekenen van problemen.
Oplichters kunnen ook contact opnemen door valse foutmeldingen weer te geven op websites die u bezoekt. Ondersteuningsnummers worden weergegeven en u wordt verleid om te bellen. Ze kunnen uw browser ook op volledig scherm zetten en pop-up berichten weergeven die niet verdwijnen, waardoor uw browser blijkbaar wordt vergrendeld. Deze valse foutmeldingen zijn bedoeld om u bang te maken om hun ‘technische ondersteuning hotline‘ te bellen.
Belangrijk: Microsoft fouten en waarschuwingsberichten bevatten nooit telefoonnummers.
Wanneer u met de oplichters in contact komt, kunnen ze nep oplossingen voor uw ‘problemen’ aanbieden. Om betaling vragen in de vorm van een eenmalige vergoeding of een abonnement op een vermeende ondersteuningsservice.
Opmerking: Windows wordt geleverd met Windows-beveiliging, een ingebouwde beveiligingsapp die automatisch wordt bijgewerkt om uw apparaat veilig te houden. Lees ook Beschermd blijven met Windows-beveiliging voor meer informatie.
Hoe kunt u zich beschermen tegen oplichting door technische ondersteuning
Lees eerst dit artikel over Windows beveiliging dit is een Windows 10 artikel. Veel zaken in dit artikel gelden ook voor Windows 11.
Enkele tips voor de meest basale veiligheid van uw computer hebben we hier op een rij gezet.
Tips om uw computer te beschermen
- Gebruik altijd een firewall op uw pc.
Windows heeft al een firewall ingebouwd en automatisch ingeschakeld. - Houd alle software up-to-date.
Zorg ervoor dat u automatische updates in Windows Update inschakelt om Windows, Microsoft Office en andere Microsoft-toepassingen up-to-date te houden. Schakel ook automatische updates in. Voor niet Microsoft software, met name browsers, Adobe Acrobat Reader en andere apps die u regelmatig gebruikt. - Gebruik antivirussoftware en houd deze up-to-date.
Als u Windows gebruikt, heeft u Windows Security of Windows Defender Security Center al op uw apparaat geïnstalleerd. - Zorg ervoor dat uw wachtwoorden goed gekozen en beschermd
zijn. Gebruik een wachtwoord manager. Lees ook Uw wachtwoorden beveiligen voor meer informatie. - Open geen verdachte bijlagen en klik niet op ongebruikelijke links in berichten.
Ze kunnen verschijnen in e-mail, tweets, artikelen, online advertenties, berichten of bijlagen. Soms vermommen ze zichzelf als bekende en vertrouwde bronnen. - Veilig surfen op internet.
Vermijd het bezoeken van sites die mogelijk illegale inhoud aanbieden. Veel van deze sites installeren direct malware of bieden downloads aan die malware bevatten. Gebruik een moderne browser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox die u kunnen helpen schadelijke websites te blokkeren. Zo kunt u voorkomen dat schadelijke code op uw computer wordt uitgevoerd. - Blijf uit de buurt van illegaal gekopieerd materiaal.
Vermijd het streamen of downloaden van films, muziek, boeken of applicaties die niet afkomstig zijn van vertrouwde bronnen. Ze kunnen malware en virussen bevatten. - Gebruik geen USB stick of schijven van een ander op uw pc.
Om infectie door malware en virussen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat alle externe apparaten van u zijn of van een betrouwbare bron komen.
Denk ook hier aan
Het is ook belangrijk om het volgende in gedachten te houden:
- Microsoft verzendt geen ongevraagde e-mailberichten of ongevraagde telefoontjes. Zeker niet om persoonlijke of financiële informatie op te vragen of om ongevraagd technische ondersteuning te bieden om uw computer te repareren. Elke communicatie met Microsoft moet door u worden geïnitieerd.
- Als er een pop-up bericht of een foutbericht wordt weergegeven met een telefoonnummer, bel het nummer dan niet. Fouten en waarschuwingsberichten van Microsoft in Windows bevatten nooit een telefoonnummer.
- De technische ondersteuning van Microsoft zal u nooit vragen om te betalen voor geleverde ondersteuning in de vorm van cryptocurrency zoals Bitcoin of cadeaubonnen.
- Download software alleen van officiële Microsoft-partnerwebsites of de Microsoft Store. Wees op uw hoede voor het downloaden van software van sites van derden, aangezien sommige ervan mogelijk zijn gewijzigd zonder medeweten van de auteur om malware en andere bedreigingen te bundelen.
- Gebruik een betrouwbare browser, zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox, tijdens het surfen op internet. Deze browsers blokkeren bekende ondersteuning en zwendelsites wanneer u Microsoft Defender Smart Screen gebruikt. Microsoft Edge kan ook pop-up dialoog lussen stoppen die door deze aanvallers worden gebruikt.
- Gebruik Windows Security realtime antivirusbescherming in Windows. Het is standaard ingeschakeld en het detecteert en verwijdert bekende malware voor ondersteuningszwendel.
- De website voor ondersteuning na oplichting door technische ondersteuning is: https://www.microsoft.com/reportascam.