Microsoft legt uit waarom dat is

Verwachte leestijd: 5 minuten

Als u regelmatig controleert op updates voor Windows 10 of Windows 11, heeft u wellicht oude stuurprogramma’s en zelfs defecte stuurprogramma ‘s opgemerkt. Dit kunt u in Windows update, in het gedeelte met optionele updates

Windows 1011 Hebben Verouderde Drivers

In de afgelopen jaren hebben gebruikers stuurprogramma updates ontvangen die worden vermeld als INTEL Systeem, met terugwerkende kracht tot 1968. Toch werden ze aangeboden als update direct na de upgrade naar Windows 11.

De meeste van deze stuurprogramma’s, die vanwege hun vreemde specificatie problematisch kunnen lijken. Ze zijn beschikbaar in het instellingenpaneel Optionele updates van Windows 11 en Windows 10.

Windows 1011 Hebben Verouderde Drivers

In een blogpost heeft Microsoft uitgelegd waarom en hoe deze stuurprogramma’s in Windows met terugwerkende kracht worden gebruikt.

Stuurprogramma’s

Er zijn in hoofdzaak drie soorten stuurprogramma releases:

  1. Stuurprogramma’s uitgegeven door Windows of Microsoft;
  2. Uitgegeven door bedrijven zoals Intel en NVIDIA;
  3. Aangepaste stuurprogramma’s ontwikkeld door pc-fabrikanten.
Windows 1011 Hebben Verouderde Drivers

Opmerking: Intel(R) Chipset Device Software gebruikt een ongebruikelijke datum voor de apparaten waarop het is gericht. De datum 18-07-1968 is symbolisch, Intel werd op die dag opgericht. De reden dat deze datum wordt gebruikt, is om de rang van Intel(R) Chipset Device Software te verlagen.

Dit is nodig omdat het een ondersteunend hulpprogramma is dat geen andere stuurprogramma’s mag overschrijven. Het bijwerken van Intel(R) Chipset Device Software is niet nodig, maak u geen zorgen als u niet over de nieuwste versie beschikt.

Volgens Microsoft zijn de datums op alle Windows stuurprogramma’s ingesteld op 21 juni 2006 om compatibiliteitsproblemen te verminderen.

Hoe stuurprogramma’s worden geantidateerd in Windows

De datums op alle Windows stuurprogramma’s zijn ingesteld op 21 juni 2006. Het versienummer neemt in de loop van de tijd toe, maar de tijdstempel blijft staan.

Windows 1011 Hebben Verouderde Drivers

Microsoft legt het zo uit:

Wanneer het systeem zoekt naar een stuurprogramma voor een bepaald stuk hardware, rangschikt het deze op basis van verschillende criteria. Als een stuurprogramma een perfecte match biedt met de hardware-ID, wordt het een top kandidaat. Wanneer er meer dan één stuurprogramma voor een perfecte match zorgt, wordt degene met de meest recente time stamp gekozen. Als er dan nog steeds een gelijkspel is, wordt degene met het hoogste bestandsversienummer gekozen.

Stel dat het tijdstempel op het stuurprogramma overeenkomt met de releasedatum van de build. En stel dat u een aangepast stuurprogramma had van de fabrikant. Wanneer u een nieuwe build hebt geïnstalleerd, heeft het stuurprogramma van Windows een nieuwere tijdstempel dan die van de fabrikant. Resultaat: wanneer u een nieuwe build installeert, worden al uw door de fabrikant geleverde stuurprogramma’s vervangen door de Windows stuurprogramma’s.

Het opzettelijk antidateren van de stuurprogramma’s vermijdt dit probleem. Dit betekent dat als u een door de fabrikant geleverd stuurprogramma op maat hebt, dit voorrang heeft op het door Windows geleverde stuurprogramma. Aan de andere kant, als uw bestaande stuurprogramma het door Windows geleverde stuurprogramma was van een eerdere build. Dan zal de selectieregel op het derde niveau degene kiezen met het hogere versienummer, dat is het stuurprogramma van de meer recente build.

Diverse factoren

Windows Update rangschikt stuurprogramma’s op verschillende factoren, waaronder de datum. Als een stuurprogramma dat beschikbaar is in de stuurprogrammabibliotheek van Microsoft dat perfect overeenkomt met de hardware ID van het apparaat, wordt het de beste kandidaat. Gebruikers krijgen deze aangeboden en kunnen het downloaden.

Windows 1011 Hebben Verouderde Drivers
Voorbeeld van Hardware-ID’s

Als er echter meer dan één stuurprogramma is dat overeenkomt met de hardware ID. Dan wordt automatisch een stuurprogramma met het meest recente tijdstempel gekozen. Wanneer er ook in dit geval een verband is tussen meerdere stuurprogramma’s, wordt er gekeken naar het hoogste bestandsversienummer dat overeenkomt met de releasedatum van de build.

Er zit echter een addertje onder het gras. Windows stuurprogramma’s hebben, meestal, automatisch een nieuwere tijdstempel dan die van de fabrikant, wanneer u een nieuwe Windows build installeert. Als gevolg hiervan worden de stuurprogramma’s van uw fabrikant vervangen door Windows stuurprogramma’s. Dit kan specifieke functies op uw apparaat kapot maken.

Windows stuurprogramma’s zijn blijkbaar geantidateerd om dit soort situaties te voorkomen.

Door Windows stuurprogramma’s te antidateren, geeft Microsoft de stuurprogramma’s van fabrikanten voorrang. Met het voorbehoud op het door Windows geleverde stuurprogramma. Tenslotte stelt Microsoft:

Het is een geweldig voorbeeld van iets dat dom en onbeduidend lijkt en een diepgaand doel blijkt te hebben.

Stuurprogramma’s Intel

Windows 1011 Hebben Verouderde Drivers
Logo: Intel.com

In een ander document zegt Microsoft dat Intel stuurprogramma’s om dezelfde reden met terugwerkende kracht tot 1968 zijn gedateerd, dit is het jaar waarin Intel werd opgericht. De rang van Intel stuurprogramma’s verlagen wanneer stuurprogramma’s van fabrikanten beschikbaar zijn.

Dit is nodig omdat het een ondersteunend hulpprogramma is dat geen andere stuurprogramma’s mag overschrijven. Het updaten van Intel(R) Chipset Device Software is niet nodig, maak u geen zorgen als u niet over de nieuwste versie beschikt.

Zo merkte Intel op in een inmiddels verwijderde blogpost.