Verwachte leestijd: 3 minuten

Onder de codenaam Windows Sun Valley is Windows 11 het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Daarbij keren de pictogrammen terug in het menu Start. Dankzij de gelekte preview build hebben we verschillende screenshots in een galerij geplaatst; zie verder in dit artikel.

Windows 11 Ui Lekt Maar Er is Meer

De afbeeldingen in dit artikel zijn van de aankomende gebruikersinterface van Windows 11. Nu kunt u zien hoe het gloednieuwe menu Start eruit zal zien. Een eerste blik van Windows 11 onthult een Windows 10X geïnspireerd menu Start en taakbalk ontwerp met gecentreerde pictogrammen en knoppen. Het menu Start is volledig opnieuw ontworpen. Er is een nieuwe zwevende menu Start ervaring zonder de traditionele live tegels, die er al zijn sinds de dagen van Windows 8.

Windows 11 Ui Lekt Maar Er is Meer
Live tegels Start menu

Het lijkt erop dat er veel meer aan de hand is in de interne builds van Windows 11 dan alleen een bijgewerkt herontwerp van het menu Start. Zo zijn er moderne pictogrammen en afgeronde hoeken. Er is meer aan Windows 11 dan op het eerste gezicht lijkt. Volgens een nieuwe teaser die is gepost door Sociale media accounts van Microsoft.

Windows 11 Ui Lekt Maar Er is Meer

Twitter

Microsoft heeft niet rechtstreeks op het lek van Windows 11 gereageerd. Maar een cryptische tweet van het Twitter-account van het Windows team suggereert dat het bedrijf blijkbaar op de hoogte is van het lek. Mogelijk zien we in de komende weken en maanden meer screenshots, dit is wellicht niet onze laatste blik op Windows 11.

Dit is nog maar het begin. Stem af op 24 juni om 11 uur ET om te zien wat de toekomst biedt. 

Zo tweette Microsoft vanaf @Windows in Twitter.

Windows 11 Ui Lekt Maar Er is Meer

Opmerkelijk is, dat de tweet is gepost met behulp van de Twitter webapp in plaats van de gebruikelijke beheertools voor sociale media die door Microsoft wordt gebruikt. Wat suggereert dat dit geen geplande tweet was.

Dia1
Dia2
Dia3
Dia4
Dia5
Dia6
previous arrow
next arrow

Ook al is de build van Windows 11 online uitgelekt, de kans is groot dat dit niet de uiteindelijke versie zal zijn.

Ervaringspakketten in Windows 11

Als u de ontwikkeling van Windows op de voet hebt gevolgd, weet u waarschijnlijk dat Microsoft heeft geprobeerd bepaalde ervaringen te scheiden. Zoals het Windows-updateproces om functies onafhankelijk van belangrijke Besturingssysteem updates te ontwikkelen.

Windows 11 Ui Lekt Maar Er is Meer

In tegenstelling tot Windows 10 is Windows Sun Valley Update ontwikkeld met behulp van verschillende Windows Feature Experience Packs. Met deze functiepakketten kan Microsoft Windows Shell, Windows Search, snipping en andere ervaringen verbeteren die onafhankelijk van Windows zijn ontwikkeld.

De gelekte build maakt blijkbaar geen gebruik van de nieuwste ervaringspakketten. Die worden via de Windows Store, dus buiten de grote Windows-updates, uitgebracht.

De app Windows instellingen is bijvoorbeeld een van de functies die buiten de ontwikkeling van Windows zijn ontwikkeld. Volgens onze bronnen krijgt de Windows Settings app een complete make-over in de volgende Windows release. De nieuwe app Instellingen is echter niet opgenomen in de gelekte build.

Windows 11 Ui Lekt Maar Er is Meer

Zo ontbreekt ook het bijgewerkte Actie Centrum in de gelekte build. Die kan worden geactiveerd met behulp van een ervaringspakket.

Microsoft heeft bevestigd (nogmaals) dat het op 24 juni nog steeds een evenement zal organiseren om de volgende generatie Windows aan te kondigen. Waarschijnlijk zullen we dan meer te weten komen over de toekomst van Windows.