Windows 11 krijgt VPN schild-overlay | SoftwareGeek.nl

Windows 11 heeft al een ingebouwd privacy dashboard waarmee u kunt zien waar gevoelige hardware wordt gebruikt. Hiervoor gaat u naar Instellingen –> Privacy en beveiliging; daar kunt u zien welke apps toegang hebben gehad tot uw locatie.

Windows 11 krijgt VPN schild overlay

Maar ook wat u heeft bekeken via de webcam. Tegelijkertijd kan de Taakbalk van Windows 11 u laten zien welke apps actief toegang hebben tot de diverse hardware functies.

Twitter

Een twitteraar kwam met het VPN schild overlay. Een functie die met Vivetool kan worden geactiveerd.

Windows 11 krijgt VPN schild overlay

Als Microsoft Edge bijvoorbeeld uw locatie gebruikt, kunt u de activiteit direct in het informatiegebied van de taakbalk zien. Microsoft werkt deze functie nu bij met een andere handige toevoeging: de VPN indicator.

In de onderstaande schermafbeelding kunt u zien dat Microsoft een VPN-indicator aan het testen is. Het is een schild overlay voor het netwerkpictogram op de taakbalk. Dit nieuwe schildpictogram geeft aan dat u bent verbonden via een VPN verbinding en dat deze actief wordt gebruikt op het systeem. Het vertelt u echter niet precies hoe de VPN wordt gebruikt.

Windows 11 krijgt VPN schild overlay

Deze functie respecteert ook de accentkleur en het past goed bij het ontwerp van Windows 11. Er zit echter wel een addertje onder het gras: het werkt alleen als u verbinding maakt met een VPN. Dat kunt u doen via het ingebouwde tabblad Netwerk en internet –> VPN van het systeem. Of via de snel instelling verbonden bent met het privé netwerk.

Op dit moment werkt dit nog niet via een wifi verbinding, maar de VPN-indicator van Windows 11 is nog in ontwikkeling.

Zo activeert u de VPN-indicator voor Windows 11

  • Download Vivetool van GitHub, pak daarna de bestanden uit.
  • Open de Opdrachtprompt als Administrator.
  • Navigeer naar de download locatie.
  • Navigeer naar de map met Vivetool.
  • Typ de volgende opdracht en druk op Enter:
vivetool /enable /id:38113452
  • Mocht u zich bedenken dan vervangt u  /enable  door  /disable. De functie wordt dan naar de oorspronkelijke staat terugzet.
  • Start vervolgens uw computer opnieuw op.

Heeft u deze nieuwe functie getest? Deel uw ervaring met ons in het speciale reactie gedeelte hieronder.