Veel gebruikers werden getroffen door een probleem met Patch Dinsdag van januari 2022. Op de tweede dinsdag van de maand waarin Microsoft cumulatieve updates voor Windows besturingssystemen uitbrengt. Deze recente Patch Dinsdag introduceerde nieuwe beveiligingsupdates voor Windows 11 en 10. Ook werd het onbedoelde probleem van het verbreken van de VPN verbindingen bij sommige gebruikers geïntroduceerd.

Update Kb5010795 out of Band Uitgebracht

Wat u moet weten

  • De patch dinsdag van januari 2022 bracht cumulatieve updates met zich mee die veel beveiligingsproblemen oplosten. Maar de update heeft ook een geheel nieuw probleem geïntroduceerd in de vorm van haperende VPN verbindingen voor sommige gebruikers met SonicWall, WatchGuard en Cisco Meraki die werden getroffen.
  • Microsoft heeft het probleem erkend. En geeft nu een reeks out of band (OOB) updates uit om het VPN probleem aan te pakken.
  • Ze zijn nu beschikbaar via de Microsoft Update-catalogus en de standaard Windows Update-tool.

Update Kb5010795 out of Band Uitgebracht
De update is overigens ook via Windows update beschikbaar.

Er is nu een update beschikbaar om het probleem van Patch Dinsdag van januari aan te pakken. Deze is rechtstreeks bij Microsoft te downloaden. U kunt naar de Microsoft Update-catalogus gaan. Hier kunt u de update KB5010794 voor Windows 8.1, Windows Server 2012 R2 en KB5010797 voor Windows Server 2012 vinden.

Hoofdpunten 

  • Werkt een bekend probleem bij dat van invloed is op VPN verbindingen.   

Verbeteringen en oplossingen

Deze niet beveiligingsupdate bevat kwaliteitsverbeteringen. Belangrijke wijzigingen zijn: 

  • Adresseert een bekend probleem dat ertoe kan leiden dat IP-beveiligingsverbindingen (IPSEC). Deze bevatten een leveranciers id die mislukken. VPN verbindingen met L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) of IP-beveiligingsinternetcode Exchange (IPSEC IKE) kunnen ook worden beïnvloed.
  • Hiermee wordt een probleem opgelost waardoor verwisselbare media die zijn opgemaakt met behulp van het Resilient File System (ReFS) niet kunnen worden bevestigd of waardoor de verwisselbare media in de RAW bestandsindeling kunnen worden geplaatst. Dit probleem treedt op na de installatie van de update van 11 januari 2022 Windows update.

Als u eerdere updates hebt geïnstalleerd, worden alleen de nieuwe oplossingen in dit pakket gedownload en geïnstalleerd op uw apparaat.

Bekende problemen in deze update

Van toepassing opSymptoomTijdelijke oplossing
Alle gebruikersNadat u Windows 11 hebt geïnstalleerd, worden in sommige programma’s voor het bewerken van afbeeldingen mogelijk kleuren niet correct weergegeven op bepaalde HDR beeldschermen (High Dynamic Range). Dit komt vaak voor met witte kleuren, die kunnen worden weergegeven in heldergeel of andere kleuren. Dit probleem treedt op wanneer bepaalde Win32-API’s voor kleurweergave onverwachte informatie of fouten retourneren onder specifieke voorwaarden. Niet alle programma’s voor kleurprofielbeheer worden beïnvloed en de kleurprofielopties die beschikbaar zijn op de instellingenpagina van Windows 11, inclusief Microsoft Kleurbeheer van het Configuratiescherm, werken naar verwachting correct.We werken aan een oplossing en schatten dat er eind januari een oplossing beschikbaar is.
Bron: Microsoft.com

Als u Windows 11, Windows 10, Windows 7 SP1 of Windows Server 2008 SP2 gebruikt, kunt u uw nieuwe patch van Microsoft als optionele update installeren via Windows Update van uw pc.

Ander nieuws

In recent ander nieuws, ondanks de bovengenoemde fouten en gebruikelijke kleine Besturingssysteem hoofdpijn, blijft Windows Steam domineren. Waarbij Windows 11 bijna een tiende van Steam gamers heeft veroverd. Wanneer u een Windows Insider bent op de Release Preview of Bèta Kanalen, zorg er dan voor dat u de nieuwste build gebruikt, die afgelopen vrijdag is uitgebracht. Het Dev Kanaal heeft ook veel te doen, als u meer experimenteel bezig wilt zijn.