Verwachte leestijd: 3 minuten

Terug naar augustus 2020, Microsoft begon Internet Explorer 11 of IE11 uit zijn web gebaseerde services te schrappen. Hiermee bracht Microsoft de bal aan het rollen voor het einde van de browser. 

Microsoft Wijzigt Plannen Ie 11

Ongeveer een jaar later maakte het bedrijf de pensioendatum voor IE11 bekend. Microsoft volgde het vorig jaar maart op door er een herinnering aan te geven. Met een gedetailleerde tijdlijn over het einde van de ondersteuning voor de IE modus in Microsoft Edge. Twee maanden later, was de noodlottige dag gekomen toen heeft Microsoft officieel de pensionering van Internet Explorer 11 aangekondigd.

Eerder dit jaar, in februari, werd Internet Explorer permanent uitgeschakeld via een Edge update in Windows 10. Toch zitten er nog componenten van IE in Edge. 

Microsoft Wijzigt Plannen Ie 11
Schema uitschakelen Internet Explorer | Bron: Microsoft.com

Internet explorer uitschakelen met gpedit

In de tussentijd heeft het bedrijf een artikel met configuratierichtlijnen voor Groepsbeleid gepubliceerd.

Als u een IT-beheerder behoort u tot een van deze doelgroepen. Op deze pagina vindt u de richtlijnen van Microsoft voor het instellen van IE beleid voor het uitschakelen van Internet Explorer in Groepsbeleid.

Zorg ervoor dat u over de vereiste updates van het besturingssysteem beschikt. Met deze stap worden de ADMX-bestanden op uw computer rechtstreeks bijgewerkt. Houd er rekening mee dat als u uw Store wilt bijwerken, u de .adml- en .admx-bestanden moet kopiëren van een machine met de vereiste updates. Of de nieuwste Windows 10 Admin sjablonen moet downloaden.    Zie Central Store maken en beheren voor meer informatie.

 1. Open de Groepsbeleid-editor, gpedit.msc.
 2. Ga naar:
Computerconfiguratie/Beheersjablonen/Windows-onderdelen/Internet Explorer
Microsoft Wijzigt Plannen Ie 11
 • Dubbelklik op Internet Explorer 11 uitschakelen als zelfstandige browser.
 • Selecteer  Ingeschakeld.
Microsoft Wijzigt Plannen Ie 11
 • Onder: Opties een van de volgende waarden maakt u een keuze:
  • Nooit: Als u gebruikers niet wilt laten weten dat Internet Explorer 11 is uitgeschakeld.
  • Altijd: Wanneer u gebruikers op de hoogte wilt stellen telkens wanneer ze worden omgeleid vanuit Internet Explorer 11.
  • Eén keer per gebruiker: Als u gebruikers alleen op de hoogte wilt stellen wanneer ze voor het eerst worden omgeleid.
 • Hierna klikt u op de knop OK of Toepassen om deze beleidsinstelling op te slaan.

Microsoft heeft ook uitgelegd hoe Windows deze elementen zal uitschakelen via Windows Update.

Aankondiging Microsoft

Vandaag kondigde het bedrijf echter een grote verandering in deze plannen aan. Microsoft heeft zijn IE11 desktop app pensionering FAQ-artikel bijgewerkt om toe te voegen dat Windows Update niet langer de IE11 visuele referenties, gebruikersinterface en vergelijkbare elementen zal verwijderen, en dat het aan de IT- en systeembeheerders van organisaties is om ermee om te gaan. Bovendien zal IE11 nog steeds toegankelijk zijn voor Edge in het geval van “uitzonderlijke scenario’s”.

De technologie gigant legt uit op haar Windows Health Dashboard Message Center:

Op basis van feedback van klanten zullen visuele referenties van Internet Explorer 11 of IE11, zoals de IE11 pictogrammen in het menu Start en de taakbalk, niet langer worden verwijderd door de Windows-update, zoals eerder gecommuniceerd.

Organisaties blijven controle houden over het bepalen van de timing voor het verwijderen van visuele IE11 referenties van hun apparaten. Als ze dit nog niet hebben gedaan, door gebruik te maken door het IE beleid uit te schakelen.

Bovendien zullen er de komende maanden wijzigingen worden aangebracht om een ​​kleine subset van uitzonderlijke scenario’s om te leiden. Waarin IE11 nog steeds toegankelijk is voor Edge. Dit zorgt ervoor dat gebruikers toegang hebben tot een ondersteunde en veiligere Microsoft browser.

Meer details over het onderwerp en de wijzigingen vindt u in het FAQ-artikel over Microsoft Tech Community-website. Zorg ervoor dat u controleert op de bewerkingen en updates die zijn aangebracht op 18 mei 2023.