Microsoft heeft het Windows subsysteem voor Linux, of WSL, als een aparte app toegevoegd aan de Microsoft Store. Dit valt samen met de release van Windows 11 Insider Preview Build 22518 aan het Dev Kanaal.

Wsl Nu in Microsoft Store Voor Windows 11

De WSL app voor Windows 11 machines werd  in oktober aangekondigd toen de app voor het eerst als preview werd toegevoegd. Windows Insiders kunnen nu met de nieuwste Windows 11 Dev build de WSL uit de Microsoft Store installeren vanaf de opdrachtregel.

WSL installeren vanuit Microsoft Store

Zorg er eerst voor dat u over deze vereisten beschikt:

  • Gebruik een actuele Windows 11 build, of Windows build nummer 22000 of hoger.
  • U dient het optionele onderdeel Virtual Machine Platform te hebben ingeschakeld.
Wsl Nu in Microsoft Store Voor Windows 11
Dit kan via het configuratiescherm –>Programma’s en onderdelen–>Windows onderdelen.
  • Maar u kunt dit ook doen door het volgende commando uit te voeren in een PowerShell prompt als Administrator).
dism.exe /online /enable-feature /featurename:VirtualMachinePlatform /all

Vanaf deze preview build hebben we het voor nieuwe gebruikers gemakkelijker gemaakt om met de WSL in de Microsoft Store aan de slag te gaan door de opdracht `wsl.exe –install` te wijzigen om WSL standaard vanuit de Microsoft Store te installeren,

aldus senior programmamanager Brandon LeBlanc van Microsoft.

Bovendien hebben we enkele extra argumenten toegevoegd aan `wsl.exe –install` om het gemakkelijker te maken om uw installatie te configureren, zoals `wsl –install –no-launch` die een nieuwe WSL distro zal installeren zonder deze onmiddellijk te starten.

Gebruikers van WSL die meteen naar de Store willen overschakelen, kunnen dit doen door wsl –update uit te voeren. Hiermee wordt de Store versie onmiddellijk bijgewerkt.

Voor meer informatie over de WSL Store applicatie kunt u de onderstaande video bekijken.

Wat is het Windows subsysteem voor Linux?

WSL  is een compatibiliteitslaag waarmee Windows 10 gebruikers sinds de release in 2018 Linux binaries in ELF indeling native op hun computers kunnen uitvoeren.


Executable en Linking Format

Het Executable en Linking Format (afgekort: ELF) beschrijft het standaard binaire formaat van uitvoerbare programma’s die onder veel UNIX gebaseerde besturingssystemen draaien, zoals Linux.

Het bestandsformaat werd oorspronkelijk ontwikkeld door Unix System Laboratories. In 1993 werd het door de Tool Interface Standard Comitee in het kader van de Tool Interface Standard (TIS) als standaard voor uitvoerbare programma’s geaccepteerd. In 1995 werd het formaat voor het eerst toegepast in Linux, omdat het sneller is dan de voorheen gebruikte formaten a.out en COFF.

Opbouw

Een ELF bestand kan uit vijf delen bestaan:

  • Kop informatie (ELF header)
  • Programma koptabel (program header table)
  • Sectie koptabel (section header table)
  • Secties (ELF sections)
  • Segmenten (ELF segments)

Microsoft heeft het geüpgraded met de lancering van WSL 2 met ondersteuning voor volledige systeem aanroep compatibiliteit. Met verbeterde bestandssysteemprestaties en virtualisatietechnologie die een Linux kernel draait in een lichtgewicht virtuele machine (VM).

Met stapsgewijze instructies van Microsoft voor de  installatie van Linux GUI apps op uw pc. Deze kunnen worden gestart vanuit het menu Start of de opdracht prompt.

WSL biedt ook ondersteuning voor GUI Linux apps via WSLg, dat is een afkorting van Windows Subsystem voor Linux GUI, uitgebracht in april met een uitrol naar alle Insiders in mei.