Verwachte leestijd: 21 minuten

Windows 10 wordt geleverd met veel opdrachtregel programma’s. Hiermee kunt u netwerkconfiguraties beheren en problemen oplossen. In dit Windows 10 artikel laten we u de belangrijkste acht opdrachten zien, zodat u weet hoe u ze kunt gebruiken.

8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Belangrijk: Ook al wordt in dit artikel nadrukkelijk met Windows 10 gewerkt, u kunt echter dit artikel ook voor Windows 11 gebruiken als handleiding.

Netwerk in Windows 10

Met Windows 10 kunt u eenvoudig verbinding maken met een netwerk en internet via een bekabelde of draadloze verbinding. Soms moet u de instellingen echter nog steeds handmatig beheren of verbindingsproblemen oplossen, en dan kunnen de vele ingebouwde opdrachtregel hulpprogramma’s van pas komen.

Wat gaan we doen

Ongeacht het probleem; Windows 10 heeft waarschijnlijk een opdracht in de prompt waarmee u de meest voorkomende problemen kunt oplossen. 

In dit Windows 10 artikel bekijken we acht opdrachtprompt hulpprogramma’s die u kunnen helpen bij het beheren en oplossen van netwerkproblemen op uw apparaat en in het netwerk.

Netwerk instellingen

Ipconfig en ping zijn voorbeelden die behoren tot de meest elementaire tools waarmee inzicht in de netwerkinstellingen kunt krijgen en problemen met de verbinding kunt oplossen. 

Route

Als u te maken heeft met een routering probleem, kan de route opdracht de huidige routeringstabel weergeven om gerelateerde problemen te onderzoeken Op die manier kunt u met nslookup vaststellen wat het probleem is en deze DNS problemen diagnosticeren.

ARP

Ook heeft u tools zoals ARP om schakelproblemen op te lossen en het MAC-adres van een IP adres te achterhalen. 

Netstat

Met het opdrachtregelprogramma netstat kunt u statistieken voor alle verbindingen bekijken. U kunt netsh ook gebruiken om de vele aspecten van de netwerkconfiguratie weer te geven en te wijzigen. Zoals het controleren van de huidige configuratie, het resetten van instellingen, of het beheren van Wi-Fi en Ethernet instellingen, maar ook het in of uitschakelen van de firewall en nog veel meer.

1. Ipconfig

In Windows 10 is ipconfig of Internet Protocol configuratie een van de meest gebruikte netwerktools waarmee u de huidige TCP / IP netwerkconfiguratie Transmission Control Protocol / Internet Protocol kunt opvragen en weergeven. De opdracht bevat ook opties om verschillende acties uit te voeren, zoals het vernieuwen van Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) en Domain Name System (DNS) instellingen.

Geef de netwerkconfiguratie weer

Met de volgende stappen gaan we aan de slag met ipconfig:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om een ​​samenvatting van de TCP / IP-netwerkconfiguratie weer te geven en druk op Enter:
ipconfig
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Tip: In de opdrachtprompt kunt u de cls opdracht (CLS = Dos opdracht voor CLear Screen) gebruiken om het scherm leeg te maken nadat u de informatie niet langer nodig hebt om door te gaan met het uitvoeren van opdrachten zonder rommel.

 • Nu typt u de volgende opdracht om de volledige TCP / IP-netwerkconfiguratie te bekijken en druk op Enter:
ipconfig /all
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen heeft voltooid, heeft u een overzicht van de volledige TCP / IP configuratie van de pc.

Vernieuw de netwerkinstellingen

U kunt de volgende stappen gebruiken om de netwerkconfiguratie vrij te geven en te vernieuwen met de opdrachtprompt:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Nu typt u de volgende opdracht om de huidige netwerkconfiguratie te verwijderen en druk op Enter:
ipconfig /release
 • Typ de volgende opdracht om de netwerkconfiguratie opnieuw te configureren en druk op Enter:
ipconfig /renew
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, dit is wat u heeft gedaan. U wist met de eerste opdracht de huidige configuratie en haalt met de tweede opdracht nieuwe instellingen van de DHCP server op om verbindingsproblemen op te lossen. Als de DHCP toegewezen instellingen niet zijn verlopen op de DHCP server, dan is het normaal dat hetzelfde IP-adres opnieuw wordt geconfigureerd op het apparaat.

Vernieuw de DNS instellingen

Volg deze stappen om de huidige DNS-cachevermeldingen op Windows 10 door te spoelen en opnieuw op te bouwen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de DNS systeemcache op het apparaat te wissen en druk op Enter:
ipconfig /flushdns
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen heeft voltooid, worden de vermeldingen die zijn opgeslagen in de DNS-cache van Windows 10 verwijderd en vernieuwd. Meestal komt deze opdracht van pas als u geen verbinding kunt maken met een andere computer of website via de host- of domeinnaam vanwege verouderde informatie in de lokale cache.

2. Ping opdracht

Ping is een ander essentieel netwerktool omdat u hiermee ICMP echoverzoekberichten, Internet Control Message Protocol, kunt verzenden om de IP connectiviteit met andere apparaten te testen, of het nu een andere computer in het netwerk of een internetservice is.

Test de connectiviteit van het apparaat

De volgende stappen kunt u gebruiken om de netwerk connectiviteit te testen met de ping opdracht:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om ICMP echoverzoeken te verzenden om de connectiviteit te testen en druk op Enter:
ping IP-OF-DOMAIN
 • Vervang in de opdracht IP-OF-DOMAIN door het daadwerkelijke IP-adres of de domeinnaam van de computer, Workgroup of service die u wilt testen.
 • Deze opdracht test bijvoorbeeld de communicatie tussen het lokale apparaat en de router:
ping 192.168.178.1
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Tip: Als u de -a optie gebruikt; bijvoorbeeld ping -a 192.168.178.2, zal de opdracht het adres ook omzetten in een hostnaam.

 • (Optioneel) U typt de volgende opdracht om de netwerk stack van de lokale computer te testen en druk op Enter:
ping 127.0.0.1 
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Opmerking: 127.0.0.1 is een bekend adres dat wordt het loopback adres, of ook wel Localhost, genoemd. Als u de opdracht uitvoert en u een antwoord krijgt, betekent dit dat de netwerk stack in Windows 10 actief is. Dit is hetzelfde als het apparaat pingen met zijn eigen netwerkadres.

Als u eenmaal de stappen hebt voltooid en u vier succesvolle echo antwoorden van de bestemming heeft ontvangen. Betekent dit dat het apparaat kan ‘praten’ met de externe host. Als het verzoek verloopt (Time-out), dan is er een probleem dat om verschillende redenen kan worden veroorzaakt.

Netwerk problemen

Wanneer u te maken heeft met verbindingsproblemen, begint u met het vastzetten van de lokale computer om er zeker van te zijn dat de netwerk stack werkt. Test vervolgens de verbinding met de router om er zeker van te zijn dat het probleem zich niet in het lokale netwerk voordoet. Probeer vervolgens een website te pingen om erachter te komen of er een probleem is met de internetverbinding of de externe host.

Houd er ook rekening mee dat als het externe apparaat of de externe service het ICMP protocol blokkeert, de ping opdracht altijd een time-out krijgt.

Een diagnose van pakketverlies

De ping opdracht bevat een aantal opties waartoe u toegang hebt met de ping /? opdracht. Een van deze opties is de mogelijkheid om de tijd in te stellen waarop u de tool wilt uitvoeren, wat handig kan zijn om verloren pakketten te onderzoeken wanneer u verbindingsproblemen probeert op te lossen .

Volg deze stappen om de ping opdracht gedurende een specifieke periode uit te voeren:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om door te gaan met pingen totdat u wordt gestopt en druk op Enter:
ping IP-OF-DOMAIN -t
 • Vervang in de opdracht IP-OF-DOMAIN door het daadwerkelijke IP-adres of de domeinnaam van de computer of service die u wilt testen.
 • Deze opdracht test bijvoorbeeld de communicatie tussen het lokale apparaat en de router gedurende 60 seconden:
ping 192.168.178.1 -t
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • Gebruik de sneltoets Ctrl + C om de ping te stoppen.

Problemen oplossen

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u de geslaagde en verloren verzoeken zien. Die kunnen u een idee kunnen geven hoe u door kunt gaan met het oplossen van problemen. In een lokaal netwerk gebruiken Administrators meestal de ping opdracht om erachter te komen wanneer een service snel uitvalt.

Software processen Services, die poorten willen gebruiken om op te luisteren dienen over ‘root’, ‘administrator‘ of systeemprivileges te beschikken vanuit het perspectief van een meerdere gebruikers besturingssysteem.

De tool kan ook worden gebruikt als een snelle manier om te weten wanneer de server weer actief is wanneer een server op afstand opnieuw wordt opgestart.

3. Tracert

Windows 10 bevat ook tracert of Trace Route, een diagnosetool om het netwerk pad naar een bestemming te bepalen met behulp van een reeks ICMP echoverzoeken. In tegenstelling tot de ping opdracht bevat elk verzoek echter een TTL waarde, Time to Live, die elke keer met één toeneemt. Waardoor een lijst kan worden weergegeven van de route die de verzoeken hebben afgelegd samen met de duur ervan.

Volg deze stappen om de route naar een bestemming te traceren met de opdrachtprompt:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om het pad naar de bestemming te begrijpen en druk op Enter:
tracert IP-OF-DOMAIN

Vervang in de opdracht IP-OF-DOMAIN door het daadwerkelijke IP-adres of de domeinnaam voor de bestemming die u wilt oplossen.

Met deze opdracht kunt u bijvoorbeeld het pad bekijken dat de pakketten volgen om Softwaregeek.nl te bereiken:

tracert softwaregeek.nl
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • (Optioneel) U typt de volgende opdracht om het aantal hops aan te passen aan de bestemming en druk op Enter:
tracert -h HOP-COUNT IP-OF-DOMAIN

Vervang in de opdracht IP-OF-DOMAIN door het daadwerkelijke IP-adres of de domeinnaam voor de bestemming die u wilt oplossen en HOP COUNT voor het aantal hops dat u wilt traceren.

Dit commando plaatst bijvoorbeeld de limiet van 5 hops (knooppunten) naar de bestemming:

tracert -h 5 google.com
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, weet u of de bestemming bereikbaar is of dat er onderweg een netwerkprobleem is.

Net als bij de ping opdracht, bevat tracert verschillende opties die u kunt bekijken met de tracert /? opdracht.

4. NSLookup

De nslookup opdracht of Name Server Lookup, kan waardevolle details tonen om DNS-gerelateerde problemen op te lossen en op te lossen. De opdracht bevat een interactieve en niet interactieve modus. U zult echter vaker de niet interactieve modus gebruiken. Wat alleen betekent dat u de volledige opdracht typt om de informatie te verkrijgen die u nodig heeft.

U kunt deze opdracht gebruiken om de standaard DNS-naam en het adres van het lokale apparaat weer te geven. Maar ook om de domeinnaam van een IP-adres of de naamservers voor een specifiek knooppunt te bepalen.

Volg deze stappen om aan de slag te gaan met nslookup op Windows 10:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de lokale DNS-naam en het adres op te zoeken en druk op Enter:
nslookup
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Opmerking: Met deze opdracht kan ook gebruikt worden om de interactieve modus NSLookup te openen.

 • Bevestig de huidige DNS-informatie.
 • U typt de volgende opdracht om de interactieve modus af te sluiten en druk op Enter:
exit
 • Typ de volgende opdracht om de naam en het adres van een specifieke server te bepalen en druk op Enter:
nslookup IP ADRES
 • Vervang in de opdracht het IP-ADRES door het adres van het externe apparaat. Door middel van deze opdracht wordt bijvoorbeeld het IP-adres 172.217.165.142 opgezocht:
nslookup 172.217.165.142
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • U typt de volgende opdracht om het adres van een specifieke server te bepalen en druk op Enter:
nslookup DOMEIN-NAAM
 • Vervang in de opdracht de DOMEIN-NAAM door het adres van het externe apparaat. Zo kunt u met deze opdracht bijvoorbeeld het IP-adres Google.com vinden:
nslookup google.com
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, weet u, afhankelijk van de opdracht, of het apparaat een DNS resolver heeft. Maar weet u ook het IP-adres of domein en viceversa van de externe host.


Wat u moet weten

DNS in praktische implementaties bestaat uit drie onderdelen:
 • Stub resolver
 • Caching/recursing resolver (ook wel recursor genoemd)
 • Authoritative nameserver

Het opzoeken van data met behulp van DNS wordt in de regel een lookup genoemd. Software, zoals een webbrowser, die een lookup wil doen vraagt dit aan de stub resolver. Dit is relatief simpele software die, afhankelijk van de configuratie, de vraag kan stellen aan een recursor of eerst kan kijken in een bestand (zoals het o.a. Unix-afgeleiden bekende /etc/hosts).

RFC 1034

In de terminologie van RFC 1034 zijn er “resolvers” en er zijn “name servers”. “resolver” beschrijft het volledige subsysteem dat gebruikersprogramma’s gebruiken om toegang te krijgen tot “naamservers”, ongeacht een bepaalde architectuur. Het is het subsysteem dat een of meer “naamservers” doorzoekt voor de gegevens die ze publiceren en uit die gegevens een definitief antwoord opsplitst voor de opvraagapplicatie, op de manier die wordt beschreven in RFC 1034 § 5.3.3 . Een “resolver” is het algehele subsysteem dat query resolutie uitvoert .

De RFC staat theoretisch, omdat het niet bedoeld is om Unix centrisch te zijn, systemen toe waarbij alle query resolutiemechanismen zich mogelijk in een of andere vorm van gedeeld subsysteem bevinden dat binnen elk afzonderlijk applicatieprogramma wordt uitgevoerd.

Terminologie

In de terminologie van RFC 1034 is een ‘stub-resolver‘ wat over het algemeen wordt gebruikt in de Unix- en Linux-wereld: een vrij domme DNS client bibliotheek die wordt uitgevoerd in de toepassingsprocessen, die dezelfde DNS / UDP- en DNS / TCP protocollen spreekt met een extern programma dat wordt uitgevoerd als een ander proces, dat eigenlijk het zware werk doet van het oplossen van query’s door backend transacties uit te voeren en de frontend respons daarvan op te bouwen.


5. Netstat

De netstat of netwerkstatistieken tool geeft statistieken weer voor alle netwerkverbindingen. Hiermee krijgt u inzicht in open en verbonden poorten om netwerkproblemen voor Windows 10 en apps te controleren en op te lossen.

Wanneer u netstat gebruikt, kunt u actieve netwerkverbindingen en luisterpoorten weergeven. U kunt statistieken over netwerkadapters en protocollen bekijken. Zelfs de huidige routeringstabel kunt u weergeven en nog veel meer.

Gebruik deze stappen om aan de slag te gaan met netstat:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om alle actieve TCP verbindingen weer te geven en druk op Enter:
netstat
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • U typt de volgende opdracht om actieve verbindingen weer te geven met een numeriek IP-adres en poortnummer in plaats van te proberen de namen te achterhalen, (Optioneel) en druk op Enter:
netstat -n
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • Typ de volgende opdracht om de informatie met een bepaald interval te vernieuwen en (Optioneel) druk op Enter:
netstat -n INTERVAL
 • Zorg ervoor dat u in de opdracht INTERVAL vervangt door het nummer (in seconden) dat u de informatie opnieuw wilt weergeven.
 • In dit voorbeeld wordt de betreffende opdracht elke vijf seconden vernieuwd:
netstat -n 5
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Opmerking: Wanneer u de intervalparameter gebruikt, kunt u de opdracht beëindigen met de sneltoets Ctrl + C in de opdrachtprompt.

Uitleg kolommen Netstat

Nadat u de opdracht hebt uitgevoerd, wordt een lijst met alle actieve verbindingen in vier kolommen geretourneerd, waaronder:

 • Proto: geeft het verbindingsprotocol weer, inclusief TCP of UDP.
 • Lokaal adres: het IP-adres van het apparaat wordt weergegeven, gevolgd door een puntkomma met een poortnummer van de verbinding. De dubbele puntkomma tussen haakjes geeft het lokale IPv6-adres aan. Het “0.0.0.0” -adres verwijst ook naar het lokale adres.
 • Foreign Address: toont het IP adres of FQDN van de externe computer met het poortnummer achter de poortnaam met puntkomma bijvoorbeeld https, http, Microsoft-ds, wsd.
 • State: Toont of de verbinding actief is (tot stand gebracht), of de poort is gesloten (time_wait), en het programma heeft de poort niet gesloten (close_wait). Andere beschikbare status zijn onder meer gesloten, fin_wait_1, fin_wait_2, last_ack, listen, syn_received, syn_send en timed_wait.

6. ARP

Windows 10 houdt een ARP tabel of wel een Address Resolution Protocol bij, waarin IP naar Media Access Control (MAC) vermeldingen worden opgeslagen die door het systeem zijn opgelost. Met ARP kunt u de hele tabel bekijken, de invoer wijzigen en deze gebruiken om het MAC-adres van een externe computer te bepalen.

MAC adres

Meestal hoeft u zich geen zorgen te maken over MAC adressen, maar er zijn scenario’s waarin deze informatie van pas kan komen. Bijvoorbeeld bij het oplossen van netwerkproblemen op de datalink laag of schakelen, het beperken van toegang of het filteren van inhoud via het netwerk voor specifieke apparaten.

Met deze stappen gaan we aan de slag met ARP in Windows 10:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de huidige ARP-tabelcache op Windows 10 te bekijken en druk op Enter:
ARP -a
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • U typt de volgende opdracht om het MAC-adres van een extern apparaat te bepalen en druk op Enter:
ARP -a IP
 • Zorg ervoor dat u in de opdracht IP vervangt door het adres van de bestemming.
 • Deze opdracht onthult bijvoorbeeld het fysieke adres van de 192.168.178.1 bestemming:
ARP -a 192.168.178.1
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • Bevestig het MAC-adres (fysiek) voor het externe apparaat.

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u de volledige ARP tabel en het MAC-adres van een specifiek IP-adres bekijken.

Als u alle beschikbare opties wilt weten, gebruik dan de ARP /? opdracht om alle opties met hun bijbehorende beschrijvingen weer te geven.

7. Route

De route gereedschap toont de routing tabel die het mogelijk maakt Windows 10 op het netwerk te begrijpen en te communiceren met andere apparaten en diensten. Deze tool biedt ook enkele opties om de tabel indien nodig te wijzigen en leeg te maken.

Net als ARP hoeft u zich doorgaans geen zorgen te maken over de routeringstabel, maar de opdrachtregel hulpprogramma is handig bij het oplossen van gerelateerde problemen.

Volg deze stappen om de routeringstabel die beschikbaar is op Windows 10 te bekijken of door te spoelen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de routeringstabel te bekijken die bekend is bij Windows 10 en druk op Enter:
route print
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • Bevestig de routeringstabelinformatie.
 • U typt de volgende opdracht om de routeringstabel leeg te maken (Optioneel) en druk op Enter:
route -f
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Opmerking: Wanneer u deze opdracht uitvoert, verliest het apparaat de netwerkverbinding omdat het systeem de netwerk topologie niet meer begrijpt. Nadat u de opdracht hebt uitgevoerd, start u de machine opnieuw op zodat de netwerk stack de routeringstabel opnieuw kan opbouwen. Gewoonlijk hoeft u de tafel niet leeg te maken, tenzij u de invoer heeft gewijzigd en u de tafel opnieuw moet instellen.

Zodra u de stappen heeft voltooid, begrijpt u de routeringstabel en weet u hoe u de informatie kunt wissen.

Meer gebruik van Route

U kunt de route /? opdracht ook gebruiken om een ​​lijst met beschikbare opties weer te geven, inclusief opties om netwerkstatistieken te wijzigen, een gateway op te geven, een nieuwe route toe te voegen en nog veel meer. Het wordt echter meestal niet aanbevolen om deze instellingen te wijzigen, tenzij u begrijpt hoe het netwerk werkt.

8. Netsh

In Windows 10 is netsh Network Shell een verouderde opdrachtregel hulpprogramma waarmee u vrijwel elke netwerkconfiguratie kunt weergeven en wijzigen. U kunt de opdracht bijvoorbeeld gebruiken om de huidige netwerkconfiguratie te bekijken, draadloze verbindingen te beheren, de netwerk stack opnieuw in te stellen. Of om de meest voorkomende problemen op te lossen, de firewall in of uitschakelen en nog veel meer.

U hoeft alleen deze stappen te volgen om aan de slag te gaan met het netsh opdracht:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om een ​​lijst met beschikbare opdrachten (contexten) weer te geven en druk op Enter:
netsh /?
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • U typt de volgende opdracht om de lijst met beschikbare sub opdrachten (sub contexten) voor een specifieke optie weer te geven en druk op Enter:
netsh CONTEXT-COMMAND
 • Wijzig in de opdracht de CONTEXT-COMMAND voor de opdracht die extra opties bevat.
 • Deze opdracht toont bijvoorbeeld de opdrachten die beschikbaar zijn om de firewall met netsh te beheren:
netsh advfirewall /?
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, weet u hoe u door de opdracht netsh contexten en sub contexten moet navigeren om netwerkinstellingen te beheren.

Reset de systeem netwerk stack

Volg deze stappen om de netwerk stack te resetten om veelvoorkomende verbindingsproblemen op te lossen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de winsock te resetten en druk op Enter:
netsh winsock reset
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10
 • Start uw computer opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de winsock configuratie gereset, waardoor hopelijk de problemen worden verholpen bij het verbinden met een netwerk en internet.

Netwerkconfiguratie exporteren en importeren

Volg deze stappen om de netwerkconfiguratie met netsh op Windows 10 te exporteren:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de huidige configuratie voor alle netwerkadapters te exporteren en druk op Enter:
netsh -c interface dump>PATH\TO\EXPORT.txt
 • Vervang in de opdracht de PATH \ TO \ EXPORT.txt door het pad en de naam van het bestand waarin de configuratie moet worden opgeslagen.
 • De volgende opdracht exporteert bijvoorbeeld de instellingen naar het netshconfig.txt bestand:
netsh -c interface dump>c:\netshconfig.txt
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen heeft voltooid, kunt u het bestand met een willekeurige teksteditor openen om de geëxporteerde configuratie te bekijken.

Netwerkconfiguratie importeren

Volg deze stappen om de netwerkconfiguratie-instellingen met netsh te importeren:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de netwerkconfiguratie te importeren en druk op Enter:
netsh -c interface dump>PATH\TO\IMPORT.txt
 • Vervang in de opdracht de PATH \ TO \ EXPORT.txt door het pad en de naam van het gewenste bestand met de geëxporteerde configuratie.
 • De volgende opdracht importeert bijvoorbeeld de instellingen uit het netshconfig.txt bestand:
netsh -f c:\netshconfig.txt
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de nieuwe netwerkconfiguratie geïmporteerd en toegepast op Windows 10.

Schakel firewall in

Volg deze stappen om de Windows 10-firewall met netsh in te schakelen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de standaard firewall in te schakelen en druk op Enter:
netsh advfirewall set currentprofile state on
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de Windows Defender Firewall op het apparaat ingeschakeld.

Schakel de firewall uit

Volg deze stappen om de Windows 10-firewall met netsh uit te schakelen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de standaard firewall uit te schakelen en druk op Enter:
netsh advfirewall set currentprofile state off
8 Netwerk Opdrachten in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de Windows Defender Firewall op het apparaat uitgeschakeld.

Tenslotte

In Windows 10 zijn er veel tools die u kunt gebruiken om instellingen te wijzigen en netwerkproblemen op te lossen. U kunt dit doen met behulp van de opdrachtprompt, PowerShell en grafische toepassingen. In dit Windows 10 artikel hebben we ons gericht op windows 10 om u op weg te helpen met enkele van de meest gebruikelijke tools en opdrachten die beschikbaar zijn in de opdrachtprompt.

Belangrijk: Ook al wordt in dit artikel nadrukkelijk met Windows 10 gewerkt, u kunt echter dit artikel ook voor Windows 11 gebruiken als handleiding.