Verwachte leestijd: 4 minuten

Bij een update voor Windows worden veel verschillende namen gebruikt. Zoals: kwaliteitsupdate, Patch Dinsdag, C release, B release en de out of band release.

Uitleg Van Diverse Windows Update Termen

We kunnen bijna de vraagtekens bij u zien, bij het lezen van deze termen. In dit Windows artikel leggen we u uit wat deze termen nu eigenlijk inhouden.


Wat u moet weten

Windows Update Is een online dienst van Microsoft waarmee gebruikers van Windows updates voor hun versie van het besturingssysteem updates kunnen binnen halen. Het is mogelijk met een online versie en met een geïnstalleerde versie op een computer, desktop of laptop. Met de volgende versies van Windows 98, Me, 2000, Server 2003, XP, Vista, Server 2008, 7, Server 2008 R2, 8 ,8.1, 10 en Windows 11.

Let op: Een groot aantal van bovenstaande Windows versies wordt niet meer ondersteund door Microsoft. Het wordt afgeraden om deze nog te gebruiken. Kijk hier voor Windows 10 en hier voor meer informatie voor Windows 11.

Alle updates kunnen bestaan uit extra functies of verbeteringen voor Windows. Maar meestal dienen ze voor het dichten van, pas ontdekte, beveiligingslekken in het besturingssysteem. De updates zijn zowel voor Windows zelf als voor andere, geïnstalleerde Microsoft software zoals Microsoft Office en Internet Explorer. Maar ook stuurprogramma’s van derden.


Patch Dinsdag

Patch Tuesday (Patch Dinsdag) is de tweede dinsdag van de maand, waarop Microsoft de maandelijkse beveiligingsupdates voor de Windowssystemen en andere Microsoft-producten uitgeeft, via Windows Update.

Uitleg Van Diverse Windows Update Termen

Voor velen van u is Update Tuesday, ook wel Patch Dinsdag genoemd, een vast onderdeel van Windows onderhoud. Deze “B-releases, die op de tweede dinsdag van elke maand worden gepubliceerd. Zijn cumulatief, inclusief nieuwe als eerder uitgebrachte beveiligingsoplossingen en zijn niet beveiligingsupdates. Deze updates helpen Windows apparaten veilig te voldoen aan de huidige regels. Door stabiliteitsverbeteringen te implementeren en beveiligingsproblemen aan te pakken.

Breleases zijn verplicht en zijn beschikbaar via onze standaardkanalen, waaronder Windows Update, Windows Server Update Services (WSUS) en de Microsoft Update-catalogus.

Windows updates

Windows updates werden voor het eerst geïntroduceerd in Windows 98. Dat was het eerste besturingssysteem dat door Windows Update werd ondersteund. In oktober 2003 werd de Patch Dinsdag ingevoerd. In Nederland begint Patch Dinsdag op 19:00 uur of 18:00 CET, 17:00 UTC, soms is het een uur later. Een meer betrouwbare tijdsaanduiding is 10:00 AM in Redmond. Dat wil zeggen 10:00 Pacific Standard Time (UTC-8) of 10:00 Pacific Daylight Time (UTC-7).

Soms is er een buitengewone Patch Dinsdag, 14 dagen na de reguliere Patch Dinsdag. Ook zijn er updates die dagelijks, of vaker, openbaar gemaakt worden. Zoals de definities voor Windows Defender en de inmiddels uitgeschakelde Microsoft Security Essentials.

Sinds april 2016 is er echter een tweede Patch Dinsdag. Naast de reguliere Patch Dinsdag op de tweede dinsdag van de maand is er een extra Patch Dinsdag op de eerste dinsdag van de maand. Tijdens deze extra Patch Dinsdag worden de maandelijkse beveiligingsupdates voor MS Office uitgegeven. Deze worden niet meer op de reguliere Patch Dinsdag uitgegeven, maar een week eerder.

Optionele updates of “C”-releases

Als u releases van productiekwaliteit wilt testen en / of valideren vóór de geplande “B”-release van de volgende maand, kunt u gebruikmaken van C -releases. Dat zijn optionele, cumulatieve, niet beveiliging preview releases. “C”-releases worden alleen aangeboden voor de meest recente, ondersteunde versies van Windows. Nieuwe functies zoals Nieuws en Interesses kunnen in eerste instantie worden geïmplementeerd in de “C” preview release. Vervolgens worden ze in de “B”-release van de volgende maand geleverd.

Om toegang te krijgen tot “C”-releases, navigeert u naar:

Instellingen > Windows Update> Windows Update

En klik op de button u Naar updates zoeken.

Uitleg Van Diverse Windows Update Termen
Windows Update in Windows 11

IT-beheerders kunnen ook reparaties en functies valideren in een preview update door gebruik te maken van het Windows Insider Programma voor Bedrijven of via de Microsoft Update-catalogus.

Out of band releases

Out of band releases kunnen worden geleverd om een ​​recent geïdentificeerd probleem of kwetsbaarheid op te lossen. Ze worden gebruikt in atypische gevallen, zoals beveiligingsproblemen of een kwaliteitsprobleem. Apparaten moeten dan onmiddellijk worden bijgewerkt in plaats van te wachten op de volgende maandelijkse kwaliteitsupdate.

Aanbevelingen

Als algemene praktijk worden zowel consumenten als commerciële klanten aangeraden om hun apparaten zo snel mogelijk te updaten. Voor IT-beheerders wordt aangeraden om ook gebruik te maken van “C” preview releases zodat zij deze releases intern kunnen valideren voorafgaand aan de “B”-release van de volgende maand.