Voorkom dat onbevoegde gebruikers met het register knoeien

Het kan gevaarlijk zijn om te knoeien met het register van Windows 10. In dit Windows 10 artikel beschrijven we de stappen om te voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot, en bewerken van, de registerdatabase.

Geen Toegang Tot Het Windows 10 Register

Wat gaan we doen

In Windows 10 is het register de cruciale database waarin instellingen op laag niveau worden opgeslagen. Deze zijn essentieel voor het besturingssysteem en veel toepassingen. Ook al kunt u het gebruiken om talloze instellingen op uw computer te wijzigen, zoals het stoppen van automatische updates van Windows en het blokkeren van gebruikers om de bureaublad achtergrond te wijzigen. Het is nooit verstandig om deze database te bewerken, tenzij u precies weet wat u doet. Omdat een kleine fout kan tot veel problemen leiden.

Hoewel de meeste technisch onderlegde gebruikers zich bewust zijn van de risico’s van het gebruik van het register. Is het niet altijd duidelijk voor niet-technische gebruikers. U kunt uw apparaat bijvoorbeeld delen met andere gebruikers. Als u bepaalde instellingen wilt wijzigen, kunnen de instructies die u vindt, betrekking hebben op het bewerken van het register. Wat kan leiden tot fouten en andere problemen op uw pc.

Als u niet wilt dat anderen de instellingen wijzigen op uw Windows 10 apparaat, is het mogelijk om dit te voorkomen. In dit artikel geven we u tips om te voorkomen dat gebruikers het register op ten minste twee verschillende manieren niet kunnen openen en bewerken.

Wat gaan we doen

In dit Windows 10 artikel zullen we u door de stappen leiden om te voorkomen dat gebruikers het register openen en bewerken met behulp van Groepsbeleid en (ironisch genoeg) het register zelf.

 • Zo kunt u voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot het register met behulp van groepsbeleid
 • U kunt voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot het register met behulp van het register

Zo kunt u voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot het register met behulp van groepsbeleid

De eenvoudigste manier om te voorkomen dat gebruikers het register op Windows 10 openen en bewerken, is door de Editor voor lokaal groepsbeleid te gebruiken. U kunt deze optie echter alleen gebruiken als u Windows 10 Pro, Enterprise of Education gebruikt.

Om te voorkomen dat gebruikers het register openen en bewerken met Groepsbeleid, doet u het volgende:

 1. Gebruik de sneltoets Geen Toegang Tot Het Windows 10 Register + R om de opdracht Uitvoeren te openen.
 2. Vervolgens typt u gpedit.msc in het vak Uitvoeren en klik op OK om de editor voor lokaal groepsbeleid te openen.
 3. Blader door het volgende pad:
Gebruikersconfiguratie > Beheersjablonen > Systeem
Geen Toegang Tot Het Windows 10 Register
 • Aan de rechterkant klikt u op het beleid Toegang tot hulpprogramma’s voor het bewerken van register voorkomen.
 • Selecteer de optie Ingeschakeld.
 • Hierna selecteert u onder Opties Ja in het vervolgkeuzemenu. Als u niet wilt dat gebruikers het register gebruiken terwijl ze nog steeds de instellingen kunnen bewerken met de regedit / s schakelaar. Anders selecteer Nee om te voorkomen dat de editor wordt uitgevoerd.
Geen Toegang Tot Het Windows 10 Register
 • Hierna klikt u op de knop Toepassen.
 • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Als u de Editor voor lokaal groepsbeleid gebruikt, hoeft u slechts de optie voor één account in te schakelen om de wijzigingen op alle gebruikers toe te passen. Nadat u de stappen heeft voltooid, kan iedereen die zich aanmeldt bij de computer de Register editor niet gebruiken.

Als u deze optie niet langer nodig heeft, kunt u dezelfde stappen volgen, maar selecteert u de optie Niet geconfigureerd. Deze gewijzigde instellingen via de Editor voor lokaal groepsbeleid worden onmiddellijk van kracht en u hoeft uw computer niet opnieuw op te starten.

U kunt met het register voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot het register

Als u Windows 10 Home gebruikt, heeft u geen toegang tot de Editor voor lokaal groepsbeleid (gpedit.msc), maar u kunt nog steeds voorkomen dat gebruikers de register editor gebruiken door het register te wijzigen.

Belangrijk: hoewel het misschien overbodig is, willen we u eraan herrineren dat het bewerken van het register riskant is en onomkeerbare schade aan uw installatie kan veroorzaken als u het niet correct doet. We raden u aan een volledige back-up van uw computer te maken voordat u doorgaat.

In tegenstelling tot het gebruik van Groepsbeleid, dat het register voor alle gebruikers op alle accounts tegelijk blokkeert, wanneer u het register gebruikt, moet u deze taak uitvoeren voor elk account waarvan u niet wilt dat gebruikers de editor gebruiken.

Schakel het register uit

Om te voorkomen dat gebruikers de editor openen via het register, doet u het volgende:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar regedit, klik met de rechtermuisknop op het resultaat en selecteer Als administrator uitvoeren. Als u te maken heeft met een standaardaccount, moet u de inloggegevens voor uw beheerdersaccount invoeren om door te gaan. Anders kunt u de wijzigingen niet aanbrengen, tenzij u het accounttype tijdelijk wijzigt in Beheerder.
 3. Blader door het volgende pad:
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies
 • Klik met de rechtermuisknop op de Policies (map) -toets, selecteer Nieuw en klik op Sleutel.
Geen Toegang Tot Het Windows 10 Register
 • Noem de sleutel Systeem en druk op Enter.
 • Klik met de rechtermuisknop aan de rechterkant van “DisableRegistryTools“, selecteer Nieuw en klik op DWORD (32-bits) waarde.
Geen Toegang Tot Het Windows 10 Register
 • Noem de sleutel DisableRegistryTools en druk op Enter.
 • Dubbelklik op de zojuist gemaakte DWORD en verander de waarde van 0 in 1.

Waardeopties voor DisableRegistryTools:

 • 0 – Register editor werkt normaal.
  • 1 – Register editor wordt niet geopend, maar kan in stille modus worden gestart met de schakeloptie / s terwijl u opdrachten gebruikt.
  • 2 – Register editor kan niet normaal of stil worden gestart.
 • Klik op OK.
Geen Toegang Tot Het Windows 10 Register

Als u geen toegang heeft tot Groepsbeleid, wordt het niet aanbevolen om de waarde 2 te gebruiken, omdat het buitengewoon moeilijk zal zijn om de wijzigingen ongedaan te maken.

Na het voltooien van de stappen, kunt u het register niet openen en wijzigen in het account waarop u de beperking heeft toegepast.

Herhaal de hierboven beschreven stappen voor elk account waarvan u niet wilt dat gebruikers met het register knoeien.

Hoewel deze optie bedoeld is voor degenen die geen toegang hebben tot het groepsbeleid, kunt u deze optie ook gebruiken als u de editor voor andere gebruikers wilt blokkeren terwijl u toch toegang blijft houden tot het register.

Schakel het Register in

Als u de wijzigingen moet terugdraaien, moet u alternatieve stappen gebruiken omdat u om voor de hand liggende redenen het register niet kunt openen.

Geen Toegang Tot Het Windows 10 Register
 1. Open Kladblok.
 2. Kopieer en plak de volgende code in het tekstbestand:
Windows Registry Editor Version 5.00                   [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\DisableRegistryTools] "DisableRegistryTools"=dword:00000000
 • Klik op het menu Bestand en selecteer Opslaan als.
 • Sla het bestand op een locatie op die gemakkelijk te vinden is met een beschrijvende naam en met de extensie .reg, bijvoorbeeld enableRegsitry.reg.
Geen Toegang Tot Het Windows 10 Register
 • Open Start.
 • Zoek naar de opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het resultaat en selecteer Als administrator uitvoeren.
 • Typ de volgende opdracht om naar het pad van het .reg bestand dat u hebt gemaakt te navigeren en druk op Enter:
cd C:\Users\Admin
 • Wijzig in de opdracht C:\Users\Admin voor uw pad naar het REG bestand met de locatie van uw account.
 • Typ de volgende opdracht om het register in te schakelen en druk op Enter:
regedit.exe /s enableRegistry.reg
 • Sluit de opdrachtprompt.

Deze stappen zullen de DWORD van DisableRegistryTools veranderen van 1 terug naar 0. Als u geen foutmelding(en) ziet, zou u nu onmiddellijk weer toegang tot het register moeten krijgen.

Tenslotte

Ook al kunt u dit artikel gebruiken om te voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot het register; als u de technische ondersteuner voor familie en vrienden bent, zou u ook kunnen overwegen om deze wijzigingen op hun computers toe te passen, om te voorkomen dat ze met het register gaan rotzooien.

Tenslotte is dit artikel gericht op Windows 10, maar u kunt dezelfde stappen gebruiken in Windows 8.1 en Windows 7.