Verwachte leestijd: 5 minuten

Het zal niet lang meer duren voordat Windows 11 23H2 wordt uitgegeven naar het publieke kanaal. Het is echter nog gokken wanneer precies dit zal gebeuren.

Uitgave Windows 11 23h2 Staat Voor De Deur

Wat u moet weten

  • Microsoft bereidt zich voor op de Windows 11 23H2 update. Waarbij de eerste tekenen worden aangegeven door wijzigingen in de Windows Configuratie Update. Met name de schakelaar Ontvang de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn.
  • Alle Windows 11 en Microsoft Edge updates maken nu gebruik van Controlled Feature Rollouts (CFR)-technologie. Waardoor geleidelijk nieuwe functies worden geïntroduceerd. Gebruikers kunnen ervoor kiezen deze functies onmiddellijk te gebruiken. Dat doen zij door een specifieke schakelaar in Windows 11 22H2 of hoger in te schakelen.
  • De update Windows 11 23H2 zal naar verwachting worden aangekondigd tijdens een evenement op 21 september in New York.

Een schakelaar voor Windows 11 23H2

Windows 11 23H2 staat voor de deur. Microsoft heeft stilletjes een nieuwe versie van Windows Configuratie Update heeft uitgebracht. Deze is direct gekoppeld aan de schakelaar Ontvang de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn.

Deze schakelaar geeft vroege toegang tot belangrijke updates en Microsoft heeft deze voor het laatst bijgewerkt een maand voordat de update Moment 3 uitkwam.

De Windows Configuratie Update ook bekent als update KB5030509 voor Windows 11 bevat geen nieuwe verbeteringen of merkbare aanpassingen. Het brengt wel interessante wijzigingen aan in de schakelaar Ontvang de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn. Die zullen verantwoordelijk zijn voor de eerste golf van de update Windows 11 23H2.

Wat doet die ‘schakelaar’?

Voordat we de uitgavedatum bespreken van de update Windows 11 23H2, moet u eerst begrijpen hoe de schakelaar werkt. Ook gaan we verder in op wat precies de Windows-configuratie-update is. Op dit moment worden alle Windows 11 of Microsoft Edge updates nu al naar het publiek verzonden met behulp van Controlled Feature Rollouts (CFR) technologie.

Uitgave Windows 11 23h2 Staat Voor De Deur

De CFR-technologiebenadering is vergelijkbaar met A/B-tests. Het schakelt geleidelijk Windows of Edge functies in om de technologiegigant te helpen potentiële kritieke fouten op te lossen voordat deze breder worden uitgerold. Nadat vrijwilligers functies hebben getest, worden de belangrijke wijzigingen voor iedereen uitgerold in een latere maandelijkse beveiligingsupdate.


7Zip en RAR ondersteuning

Microsoft brengt eindelijk native 7zip- en RAR-ondersteuning naar Windows 11, wat betekent dat u niet langer tools van derden hoeft te downloaden om met deze archieftypen om te gaan. Windows zal het uitpakken en zippen van 7zip- en RAR-bestanden, samen met .tar en andere open-source archiefformaten, gemakkelijk kunnen verwerken.

Uitgave Windows 11 23h2 Staat Voor De Deur

Deze functionaliteit werkt overal waar Windows bestanden opslaat, zoals de Verkenner-, desktop- en bestandskiezer interface. 

A /B testen

A/B-testen is een techniek die wordt gebruikt in experimenteel onderzoek, met name in marketing en we bontwikkeling, om de prestaties van twee of meer varianten van een pagina, functie of element te vergelijken.

Het helpt om te bepalen welke variant de beste resultaten oplevert in termen van bijvoorbeeld conversie-ratio, gebruikersbetrokkenheid, klikfrequentie of verkoop.
Bij A/B-testen wordt een willekeurige steekproef van gebruikers verdeeld in twee groepen: groep A en groep B. Elke groep krijgt een andere variant te zien, zoals een andere versie van een websiteontwerp, een andere titel, een andere call-to-action, enzovoort. Daarna worden de prestaties van beide groepen geanalyseerd op basis van de vooraf bepaalde doelstatistieken, zoals het aantal conversies.

Uitgave Windows 11 23h2 Staat Voor De Deur

Door A/B-testen kunnen marketeers en ontwikkelaars conclusies trekken over welke variant het meest effectief is in het realiseren van hun doelen. Dit stelt hen in staat om te optimaliseren en te itereren op basis van bewijsmateriaal in plaats van aannames.


Sommige gebruikers hebben een hekel aan de CFR- of A/B-testaanpak. Daarom heeft Microsoft de schakelaar geïntroduceerd om gebruikers meer controle te geven over het uitrolproces. Als u de wachtlijst wilt overslaan en nu over functies wilt beschikken, dan kunt u Ontvang de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn inschakelen in Windows 11 22H2 of hoger.

Wat gebeurt er dan?

Op dit moment doet de schakelaar niets. Het werd eerder gebruikt voor de Windows 11 update Moment 3. Microsoft bereidt het nu voor op de volgende update 23H2. Dit werd bevestigd in een intern document dat door het bedrijf werd gepubliceerd.

De Windows configuratie update bereidt de weg voor de overgang naar Windows 11 23H2. Als u deze schakelaar niet inschakelt, bereiken de functies van Windows 11 23H2 u tijdens een normale update, zoals Patch Dinsdag of als een optionele update.

Uitgave Windows 11 23h2 Staat Voor De Deur

Inmiddels is Microsoft al begonnen met het toevoegen van nieuwe functies van Windows 11 23H2 aan Windows 11 22H2. Het activeringspakket is echter nodig om de verborgen functie in te schakelen, en dat is nog niet klaar. Dat is tenminste de suggestie op basis van aanwijzingen uit de optionele update van september.

Een activeringspakket met de naam Microsoft-Windows-23H2Enablement-Package, hebben we eerder gezien.  Op dit moment zal het niet werken. Zodra dit begint te werken, kunnen nieuwe functies zoals Windows Copilot, de-groeperen op de taakbalk en meer functies worden geactiveerd.

Uitgavedatum van Windows 11 23H2

Maar wanneer komt de update Windows 11 23H2? Onze bronnen vertellen ons dat het Microsoft Windows 11 23H2 zal aankondigen tijdens een evenement op 21 september in New York.

Naar verwachting zal de update in oktober beschikbaar zijn voor gebruikers buiten het Windows Insider-programma. Uiteindelijk zal de update in november in het productiekanaal terecht komen.