Microsoft heeft op 29 november de update KB5020044 uitgebracht voor pc’s met Windows 11 versie 22H2. Ook al is het een optionele update en hebben veel gebruikers deze overgeslagen. Toch veroorzaakt het problemen bij gebruikers die het wel op hun pc hebben geïnstalleerd. Zo bevestigd Microsoft op haar website.

Windows 11 Kb5020044 Breekt Taakbeheer

Uit het onderzoek van Microsoft blijkt dat getroffen gebruikers bepaalde elementen van de gebruikersinterface van Taakbeheer in onverwachte kleuren kunnen zien. De functionaliteit van Taakbeheer niet is aangetast, toch zijn sommige delen van de gebruikersinterface mogelijk niet leesbaar vanwege kleurvervorming. Niet iedereen die KB5020044 op hun pc heeft geïnstalleerd, is getroffen.

Windows 11 Kb5020044 Breekt Taakbeheer
De verschillen na de update

Zoals beschreven door Microsoft:

Tijdelijke oplossing: Om dit probleem te verhelpen, kunt u de instelling Kies de modus instellen op Donker of Licht totdat dit probleem is opgelost. Hiervoor klikt u met de rechtermuisknop op het bureaublad, selecteer Persoonlijke instellingen -> Kleuren. Vervolgens selecteert u Donker of Licht voor Kies de modus.

Degenen die Donker of Licht gebruiken voor de instelling Kies de modus, worden niet beïnvloed, zelfs niet na installatie van KB5020044. Microsoft heeft bevestigd dat het werkt aan een oplossing. Het probleem zal waarschijnlijk in een van de komende update worden opgelost.

Windows 11 Kb5020044 Breekt Taakbeheer

Getroffen gebruikers zullen enkele dagen moeten wachten voordat Microsoft met een oplossing komt. Die gebruikers kunnen de bovenstaande tijdelijke oplossing gebruiken.

Windows update

De maandelijkse updates van Microsoft zijn cruciaal voor de veiligheid en bruikbaarheid van uw pc. Het is aan te raden voorzichtig te zijn bij het installeren ervan. Zoals inmiddels wel duidelijk is, zijn Windows-updates berucht omdat ze ook zaken kapot kunnen maken na een installatie. Microsoft heeft bijvoorbeeld onlangs de Remote Desktop toepassing verbroken op pc’s met Windows 11 versie 22H2. Het bedrijf moet daarvoor nog steeds met een oplossing komen.

Als u Windows 11 KB502004 op uw pc hebt geïnstalleerd en heeft u last van de fout in de Taakbalk? 

Laat het ons weten in het opmerkingengedeelte.