Verwachte leestijd: 4 minuten

Vandaag 20 september heeft Microsoft via Windows update Windows 11 22H2 uitgegeven. Windows 11 22H2, is ook wel bekend als Windows 11 2022 Update. Het wordt nu naar consumenten uitgerold. 

Microsoft Heeft Windows 11 22h2 Uitgegeven

Dit is de eerste grote update van Windows 11 sinds de release in oktober 2021. Op dit moment is versie 22H2 beschikbaar voor zoekers die er handmatig voor kiezen om de update te downloaden en te installeren. Het wordt geleverd met een verbeterde taakbalk, een nieuwe Taakbeheer en nog meer verbeteringen en wijzigingen,

Hier is de directe download link voor Windows 11 22H2.

Chipmakers hebben hun stuurprogramma’s al voorbereid op de bredere uitrol van de update. De update Windows 11 22H2 bevat namelijk de nieuwe versie van de GPU-architectuur WDDM deze is van Microsoft. WDDM Versie 3.1 wordt geleverd met prestatie-verbeteringen en een aantal onbekende wijzigingen die later zullen worden onthuld.

Microsoft Heeft Windows 11 22h2 Uitgegeven

Ook al zullen de oudere stuurprogramma’s normaal moeten blijven werken met Windows 11 22H2. Toch is Microsoft altijd voorzichtig geweest met achterwaartse compatibiliteit. Het is een speciale ondersteuning voor stuurprogramma’s en is altijd van vitaal belang. 

Intel, AMD en Nvidia hebben ondersteuningsstuurprogramma’s voor Windows 11 22H2 uitgebracht om eventuele compatibiliteits-problemen of prestatieproblemen op te lossen.

Nvidia GPU stuurprogramma’s voor Windows 11 22H2

Het bedrijf Nvidia is een van de bedrijven die afgelopen zomer zelf nieuwe stuurprogramma’s heeft uitgebracht. Zowel stuurprogramma’s voor Game Ready’/’Studio’ als voor RTX- en Quadro GPU’s zijn bijgewerkt met de juiste ondersteuning voor Windows 11 22H2.

U kunt de bijgewerkte stuurprogramma’s downloaden met behulp van de officiële GeForce-app.

AMD chipset stuurprogramma’s voor Windows 11 22H2

Chipset driver versie 4.08.09.2337 voor AMD Ryzen kan nu worden gedownload van de officiële website. De wijzigingenlog onthult niets spannends, behalve de vermelding van ondersteuning voor Windows 11 versie 22H2.

Microsoft Heeft Windows 11 22h2 Uitgegeven

Het is niet duidelijk hoe de ondersteuning voor versie 22H2 in deze release precies wordt verbeterd. Maar de prestaties lijken beter te zijn met nieuwere stuurprogramma’s.

Wanneer u van plan bent om Ryzen Chipset-stuurprogramma versie 4.08.09.2337 te installeren, bekijk dan eerst de lijst met bekende problemen:

 • Upgraden naar nieuwere stuurprogramma’s kan mislukken.
 • Problemen met tekstuitlijning als u de Russische taal gebruikt.
 • U moet het systeem handmatig opnieuw opstarten als uw taal geen Engels is.
 • Er kan een pop-upbericht van Windows Installer op het scherm verschijnen.

De Chipset Driver van AMD is beschikbaar voor alle op Zen gebaseerde processors, waaronder:

 • Ryzen, Athlon en Threadripper.
 • A320, B350, X370, B450, X470, X399, A520, B550, X570, TRX40 en WRX80.

Of klik hier. Eenmaal op de pagina scrolt u naar beneden voor de downloadlink.

AMD Adrenalin Edition (GPU) stuurprogramma’s voor Windows 11 22H2

Gebruikers van AMD Radeon kunnen ook de nieuwste grafische stuurprogramma’s downloaden voordat ze upgraden naar Windows 11 22H2. Het stuurprogramma voor AMD Adrenalin Edition 22.7.1 of nieuwer bevat ondersteuning voor de nieuwe functie-update evenals OpenGL-optimalisaties.

Microsoft Heeft Windows 11 22h2 Uitgegeven

Naast ondersteuning voor Windows 11 versie 22H2, bevat de Radeon grafische driver update ook ondersteuning voor Microsoft Agility SDK Release 1.602 en 1.606. Ondersteuning voor Microsoft Shader Model 6.7 is ook inbegrepen.

Om AMD Software: Adrenalin Edition te downloaden, kunt u de Radeon Settings-app gebruiken of rechtstreeks naar de officiële website gaan.

Stuurprogramma’s Intel voor Windows 11 22H2

Eerder deze maand publiceerde Intel ook nieuwe WiFi drivers met ondersteuning voor Windows 11 22H2. Het vlaggenschip van de update is ondersteuning voor versie 22H2.

Wi-Fi-stuurprogramma versie 22.160.0 kan worden gedownload van de officiële website van het bedrijf. Naast versie 22H2 bevat het ook ondersteuning voor alle officieel ondersteunde versies van Windows 10 en 11. Hier zijn alle wijzigingen:

 • Betere prestaties op Wi-Fi 6 draadloze adapters.
 • Een probleem is door Intel opgelost waarbij Android-apparaten verminderde netwerkprestaties kunnen ervaren als er verbinding wordt gemaakt via de draadloze hotspot van uw pc.
 • Intel heeft een probleem opgelost waarbij de pc mogelijk geen IP-adres kon verkrijgen.

Verwacht wordt dat Intel later deze maand dezelfde reeks verbeteringen voor zijn Bluetooth-stuurprogramma zal uitbrengen.

Microsoft Heeft Windows 11 22h2 Uitgegeven

Deze Intel-stuurprogramma’s zullen in de komende weken of maanden worden uitgerold via Windows Update. Wanneer u niet kunt wachten, kunt u de benodigde stuurprogramma’s handmatig downloaden en installeren met onderstaande stappen:

 • Ga naar de Intel-website.
 • Download het hulpprogramma Intel Driver and Support Assistant (iDSA).
 • Open het hulpprogramma vanuit het systeemvak.
 • Controleer op updates.
 • Selecteer en download.

Ook kunt u het offline installatieprogramma rechtstreeks downloaden van de website van Intel: GPU en draadloos stuurprogramma portaal.