Mogelijke Apps zijn MS-Paint en Foto’s in Windows 11

Verwachte leestijd: 4 minuten

Microsoft wil Windows op meer dan één manier verbeteren met Kunstmatige Intelligentie.

Microsoft Voegt Ai Toe Aan Windows 11 Apps

Wat u moet weten

  • Microsoft experimenteert met verschillende manieren om AI mogelijkheden naar Windows te brengen.
  • Dergelijke experimenten zijn onder meer het toevoegen van OCR aan apps als het Knipprogramma, Camera en Foto’s.
  • Microsoft heeft ook plannen om generatieve AI toe te voegen aan de MS-Paint app.

Het afgelopen jaar was belangrijk voor Microsoft en Kunstmatige Intelligentie of AI. Waarbij bijna alle nieuwe product aankondigingen in enige mate verband hielden met een AI gerelateerde functionaliteit. Nu doet zelfs Windows mee met Windows Studio Effects Met Windows 11 versie 23H2 wordt onder meer Copilot in Windows geïntroduceerd. die een paar maanden geleden werd aangekondigd en naar verwachting dit najaar zal verschijnen.

Microsoft Voegt Ai Toe Aan Windows 11 Apps

Maar dat is niet het enige dat Microsoft onderzoekt bij het toevoegen van AI aan Windows 11. Volgens bronnen speelt de software gigant ook met het toevoegen van AI mogelijkheden aan een handvol ingebouwde Windows 11 apps. Waaronder Foto’s, het Knipprogramma en MS- Paint. Sommige van deze functionaliteit vereisen speciale hardware, zoals een NPU of neurale verwerkingseenheid. Of een VPU ook wel video verwerkingseenheid genoemd, terwijl andere dat mogelijk niet doen.


VPU of Vision Processing Units

Een VPU werkt als een coprocessor, het is vergelijkbaar met een GPU. Het ontlast de centrale processor door werk toe te wijzen aan een efficiënter, toepassing specifiek geïntegreerd circuit. Hierdoor kunnen systemen met een laag vermogen Google Tensorflow en Facebook Caffe-frameworks uitvoeren. Zowel voor object- en gezichtsherkenning als voor Machine Learning. Daarbij genereren ze aanzienlijk minder warmte, omdat zij een het beperkt vermogen hebben van 2 tot 3 watt. Ter vergelijking: een doorsnee GPU of videokaart gebruikt ongeveer 75 watt aan stroom, daarbij hebben ze vaak actieve koeling nodig om effectief te kunnen werken.

Microsoft Voegt Ai Toe Aan Windows 11 Apps
VPU’s zoals deze Movidius-kaart (rechts), hebben een duidelijk voordeel ten opzichte van grote GPU’s, op het gebied van formaat, vermogen en temperatuur. Ze passen in allerlei industriële fanless systemen voor Machine Vision-toepassingen.

Voor de Foto’s-app werkt Microsoft aan een AI-functionaliteit waarmee de app objecten of mensen in foto’s kan identificeren en de mogelijkheid biedt om die elementen elders uit te knippen en te plakken. Dit is een functionaliteit die iOS en Android al een tijdje hebben, dus het is geen verrassing om te horen dat Microsoft er ook aan werkt om het naar Windows te brengen.

Wat betreft het Knipprogramma melden de bronnen dat het bedrijf OCR-technologie, of optische karakterherkenning, wil integreren. Hiermee wil Microsoft Windows in staat stellen tekst in schermafbeeldingen te identificeren, zodat het kopiëren van het klembord sneller kan herkennen. Ook werkt het bedrijf aan OCR naar de Camera-app te brengen, zodat gebruikers tekst kunnen selecteren in een foto die met het apparaat is gemaakt.

Tenslotte

Microsoft ook heeft geëxperimenteerd met het introduceren van generatieve AI in de Windows 11 Paint-app. Gebruikers kunnen Paint vragen een canvas te maken op basis van door de gebruiker vastgestelde criteria, vergelijkbaar met hoe Bing Image Creator momenteel werkt. Bronnen zeggen dat de Paint AI-integratie gebaseerd zal zijn op diezelfde Bing-technologie.

Microsoft Voegt Ai Toe Aan Windows 11 Apps
Microsoft account is vereist | Bron: Microsoft.com

Het is onduidelijk wanneer en of deze AI integraties binnenkort in Windows 11 zullen verschijnen. De bronnen melden dat deze ideeën zich nog in een experimentele fase bevinden. Microsoft zet in tussen uiteenzet hoe meer AI mogelijkheden in Windows kunnen worden geïntegreerd. Verder houdt Microsoft een evenement op 21 september, waarbij het nieuwe Surface-hardware zal aankondigen. Ook worden daar de nieuwe AI mogelijkheden in Windows besproken.

Tevens begrijpen we dat de volgende grote platformrelease van Windows, na Windows 11 versie 23H2, in 2024 komt. Naar verwachting zal deze release op grote schaal AI hebben ingebouwd. Op dit moment zijn de AI mogelijkheden waar Microsoft aan werkt voor Windows 11 vrij oppervlakkig. Bronnen melden echter dat de volgende grote release meer AI ervaringen zal hebben die dieper geïntegreerd zullen zijn.

Bent u voor nu enthousiast over de plannen van Microsoft met AI voor Windows 11? Of jaagt deze ontwikkeling u angst aan? Geef uw mening door hieronder een reactie toe te voegen!