De komst van Windows 11 22H2 zal geen baanbrekende nieuwe functies hebben. Er zijn hier en daar wel verschillende kwaliteitsverbeteringen. Er is één grote verandering in deze versie van Windows 11: een gloednieuwe Taakbeheer met WinUI, Fluent Design, Mica en meer.

Nieuwe Taakbeheer Functies Windows 11 22h2

De nieuwe Taakbeheer is geen volledige herziening van de bestaande app. Het aangezicht is opnieuw ontworpen en tabbladen, dat wil zeggen: Processen, Prestaties, Netwerk die meestal bovenaan de applicatie staan, zijn naar de zijkant verplaatst. De reden is dat Microsoft Taakbeheer meer tabletvriendelijk en moderner wil maken.

In de onderstaande schermafbeeldingen kunt u zien dat het Taakbeheer-venster nu nieuw doorschijnend Mica materiaal gebruikt. Mica is een nieuw ontwerpmateriaal dat tot doel heeft de achtergrondkleur van het app venster of de titelbalk uit te lijnen met de bureaubladachtergrond. Hiermee moet een ​​prachtige kleurenhiërarchie worden gegenereerd.

Nieuwe Taakbeheer Functies Windows 11 22h2

Het Mica-materiaal dat in Taakbeheer wordt gebruikt, is geen transparantie effect. Als u Taakbeheer hebt geopend bovenop een andere app zoals bijvoorbeeld Paint, zal Windows 11 nog steeds de themakleur van de bureaubladachtergrond toepassen op de titelbalk van Taakbeheer.

Nieuwe Taakbeheer Functies Windows 11 22h2

Dit gaat, volgens Microsoft, niet ten koste van de prestaties. Het softwarebedrijf dringt erop aan dat prestaties een topprioriteit blijven voor de revisie van Taakbeheer in Windows 11. In een reactie zegt Microsoft:

We willen ervoor zorgen dat al deze nieuwe functionaliteiten, Mica en afgeronde hoeken, supersnel zijn.

Veel voorkomende acties

Naast de nieuwe lay-out en het ontwerp van het tabblad, heeft Microsoft veelvoorkomende acties. Zoals het maken van een nieuwe taak, het beëindigen van een taak en naar boven verplaatsen. Deze veelvoorkomende acties veranderen wanneer u schakelt tussen de tabbladen in Taakbeheer.

Taakbeheer_nieuw
Taakbeheer_nieuw
TaakbeheerOud
TaakbeheerOud
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Over het algemeen lijkt het ontwerp misschien op de huidige iteratie, maar de achtergrond ondersteunt nu de donkere modus. Er zijn nu ook overal afgeronde hoeken. Dit is weer een stap om de Taakbeheer meer in lijn te brengen met de visie van Microsoft voor een moderne en visueel aantrekkelijke interface.

Tabbladen, die zo eigenlijk niet meer genoemd mogen worden, zoals Processen volgen nu de systeem brede Windows 11 themakleur.

Taakbeer nieuwe prestatievriendelijke functie

De belangrijkste functie-update van Taakbeheer is de Efficiency modus. Dat is een nieuwe manier om ervoor te zorgen dat u controle hebt over bepaalde processen. Met de Efficiency modus kunt u de CPU-stress verminderen door het gebruik van systeembronnen op procesbasis te minimaliseren. Dit kan leiden tot een snellere reactie op de voorgrond en een betere energie efficiëntie.

Nieuwe Taakbeheer Functies Windows 11 22h2

De Efficiency modus van Taakbeheer, maakt gebruik van Eco QoS en beperkt het gebruik van procesbronnen, door de procesprioriteit te verlagen. Wanneer de prioriteit van een bepaald proces wordt verlaagd, stopt de app die afhankelijk is van dat proces niet zomaar. In plaats daarvan blijft het op de achtergrond, andere belangrijke apps en processen kunnen efficiënt in de CPU worden uitgevoerd.

Tenslotte

Windows 11 22H2 wordt in oktober voor gebruikers uitgerold met Taakbeheer, nieuwe functies in het menu Start en meer.