Verwachte leestijd: 3 minuten

Windows 11 22H2 is geen grote release, maar het komt met tal van kleine verbeteringen. Vooral voor functies zoals Instellingen en Startmenu. De app Instellingen krijgt de integratie van Microsoft-accounts, het menu Start krijgt functies die in de oorspronkelijke release zijn verwijderd.

Windows 11 22h2 Nieuwe Functies Menu Start

In Windows 11 is het het menu Start één van de grootste ontwerprevisies. Standaard wordt in Windows 11 het menu Start in het midden van de taakbalk geplaatst. Het besturingssysteem is opnieuw ontworpen om alles in het midden van uw scherm te plaatsen. Dit in tegenstelling tot de oude dagen van Windows, toen was het mogelijk om de taakbalk naar boven of naar links of naar rechts te verplaatsen en alles standaard links was uitgelijnd.

Het menu Start van Windows 11 heeft eenvoudige pictogrammen. Aan de andere kant gebruikt Windows 10 dynamische live-tegels en kunnen gebruikers tegels groeperen en het menu Start verder aanpassen. De nieuwe menu Start heeft geen optie om de lay-out aan te passen, omdat deze functies zijn verwijderd met Windows 11.

Menu Start krijgt ondersteuning voor mappen

Als u van Windows 10 of zelfs Windows 8 komt, zult u een grote verandering opmerken in het menu Start.

Wanneer u het menu Start in Windows 11 opent, ziet u pictogrammen in plaats van de live-tegels. In tegenstelling tot live-tegels, die worden gebruikt om live en geanimeerde updates weer te geven. Dat gebeurt in de Nieuws- en Weer-apps, dit zijn nu pictogrammen, ze zijn statisch en kunnen weergeven wat ze zijn.

Windows 11 22h2 Nieuwe Functies Menu Start
Bron: Microsoft.com

Met Windows 11 22H2 voegt Microsoft een aantal gemiste functies toe aan menu Start. De eerste nieuwe toevoeging is ondersteuning voor app-mappen, ze doen vrijwel wat u zou verwachten: apps groeperen om ruimte op te slaan en om menu Start te ordenen.

Windows 11 22h2 Nieuwe Functies Menu Start
Bron: Microsoft.com

U kunt mappen maken in menu Start door het ene app pictogram naar het andere te slepen en neer te zetten. Er wordt dan een map gemaakt; deze mappen kunt u ook een naam geven. Verder kunt u bijvoorbeeld apps als Amazon Prime en Netflix in een map plaatsen met de naam Entertainment plaatsen.

Nieuwe lay-outs voor Start

Het menu Start toont standaard drie rijen met pictogrammen en aanbevolen activiteiten.

Windows 11 22h2 Nieuwe Functies Menu Start

Windows 11 22H2 wordt geleverd met twee nieuwe lay-outs voor de Start.

In versie 22H2 kunt u kiezen tussen de optie Meer pinnen of Meer aanbevelingen om een ​​extra rij pinnen of aanbevelingen weer te geven.

Nieuwe gebaren voor het menu Start

Voor tabletgebruikers werkt Microsoft aan twee nieuwe aanraakbewegingen:

  1. Veeg om Start op te openen en te sluiten. U kunt nu met vier vingers vegen vanuit het midden van de taakbalk om het menu Start te openen. Terug naar beneden kunt u vegen om het te sluiten.
  2. Nu kunt u van rechts naar links vegen vanuit vastgezette positie om naar Alle apps in het menu Start te gaan. Ook kunt u van links naar rechts vegen om terug te gaan naar de vastgezette positie.

Het spreekt voor zich dat live-tegels in het menu Start meer manieren bieden om de ervaring aan te passen. Helaas keren live-tegels nooit terug naar Windows, omdat de softwaregigant de tegels heeft opgegeven.

Tenslotte

Windows 11 22H2 wordt naar verwachting in september of oktober 2022 gelanceerd. Microsoft heeft Build 22621 bevestigd als de RTM feature-locked versie van de update.