Verwachte leestijd: 5 minuten

Het is mogelijk om de opdrachtprompt in Windows 10 uit te schakelen. In dit Windows 10 artikel laten we u twee methoden zien om deze taak te voltooien.

Opdrachtprompt in Windows 10 Uitschakelen

Ook al is de opdrachtprompt in Windows 10 een handig hulpmiddel; om snel opdrachten uit te voeren of om systeeminstellingen te wijzigen, niet grafische toepassingen uit te voeren, problemen op te lossen en taken te automatiseren, kan het soms nodig zijn om de opdrachtprompt uit te schakelen om te voorkomen dat gebruikers ongewenste opdrachten uitvoeren, toegang tot bepaalde programma’s krijgen of wanneer u zich moet houden aan het beleid van uw organisatie.

Wat gaan we doen

Als u de toegang tot de opdrachtprompt moet beperken, bevat Windows 10 ten minste twee manieren om de opdrachtprompt uit te schakelen met behulp van de Groepsbeleid editor of Register editor.

In dit Windows 10 artikel zullen we u door twee manieren leiden om de opdrachtprompt voor alle gebruikers uit te schakelen.

 • U kunt zo de opdrachtprompt uitschakelen met groepsbeleid
 • Zo kunt u de opdrachtprompt met het register uitschakelen

U kunt zo de opdrachtprompt uitschakelen met groepsbeleid

In Windows 10 Pro (Enterprise of Education) is de eenvoudigste manier om te voorkomen dat gebruikers de opdrachtprompt gebruiken met de Editor voor lokaal groepsbeleid.

Volg deze stappen om de opdracht prompt uit te schakelen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar gpedit.msc en selecteer het bovenste resultaat om de Editor voor lokaal groepsbeleid te openen .
 3. Blader door het volgende pad:
Gebruikers Configuratie > Beheersjablonen > Systeem >
 • Dubbelklik aan de rechterkant op het beleid Toegang tot de opdrachtprompt voorkomen.
Opdrachtprompt in Windows 10 Uitschakelen
 • Selecteer de optie Ingeschakeld.
 • Gebruik onder het gedeelte Opties het vervolgkeuzemenu. Hier kunt u selecteren of u het uitvoeren van batchbestanden; .bat en .cmd op uw computer wilt toestaan ​​of weigeren wanneer de opdrachtprompt is uitgeschakeld.
Opdrachtprompt in Windows 10 Uitschakelen

Opmerking: Als er batchbestanden op de computer worden uitgevoerd bij het aanmelden, afmelden, opstarten en afsluiten, of als u externe desktopservices gebruikt, is het niet aan te bevelen om de opdrachtprompt uit te schakelen.

 • Hierna klikt u op de knop Toepassen.
 • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunnen gebruikers de console nog steeds openen, maar ze zullen een bericht “De opdrachtprompt is uitgeschakeld door uw beheerder” ontvangen met een optie om op een willekeurige toets te drukken om de sessie te beëindigen. Afhankelijk van uw configuratie zal de opdrachtprompt ook niet langer compatibele scripts verwerken.

Als u de toegang tot de opdrachtprompt niet langer hoeft te beperken, kunt u de wijzigingen ongedaan maken met dezelfde instructies als hierboven beschreven, maar zorg ervoor dat u de optie Niet geconfigureerd selecteert.

Zo kunt u de opdrachtprompt met het register uitschakelen

Als u de Editor voor lokaal groepsbeleid of de Home-editie van Windows 10 niet wilt gebruiken. Dan kunt u de opdrachtprompt nog steeds uitschakelen via het register.

Waarschuwing: Dit is een vriendelijke herinnering dat het bewerken van het register riskant is en onherstelbare schade aan uw installatie kan veroorzaken. Voor al als u de taak niet correct voltooit. Het wordt aanbevolen om een volledige back-up van het apparaat te maken voordat u verder gaat.

Volg deze stappen om de opdrachtprompt met het Windows 10-register uit te schakelen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar regedit en klik op het bovenste resultaat om de Register editor te openen.
 3. Blader door het volgende pad:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows

Tip: In Windows 10 kunt u nu het pad kopiëren en in de adresbalk van het register plakken om snel naar de belangrijkste bestemming te gaan.

 • Met de rechtermuisknop klikt u op de sleutel Windows (map). Selecteer het submenu Nieuw en kies de optie Sleutel.
Opdrachtprompt in Windows 10 Uitschakelen
 • Noem de sleutel DisableCMD en druk op Enter.
 • Met de rechtermuisknop op de sleutel DisableCMD (map). Selecteer het submenu Nieuw en kies de optie DWORD (32-bits) Waarde.
Opdrachtprompt in Windows 10 Uitschakelen
 • Noem de sleutel DisableCMD en druk op Enter.
 • Dubbelklik op het zojuist gemaakte DWORD en stel de waarde in van 0 tot 2 om de opdrachtprompt uit te schakelen terwijl batchbestanden op het apparaat kunnen worden uitgevoerd.
Opdrachtprompt in Windows 10 Uitschakelen
 • Dubbelklik op het zojuist gemaakte DWORD en stel de waarde in van 0 tot 1 om de opdrachtprompt uit te schakelen. Tegelijkertijd kunt u voorkomen dat batchbestanden worden uitgevoerd in Windows 10 (Optioneel).
 • Vervolgens klikt u op de knop OK.
 • Start uw computer opnieuw op.

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt de opdrachtprompt uitgeschakeld voor alle gebruikers. Afhankelijk van uw configuratie kunnen gebruikers ook niet langer scripts voor batchbestanden uitvoeren.

Tenslotte

Als u de wijzigingen ongedaan wilt maken, volgt u dezelfde instructies als hierboven beschreven, maar klikt u met de rechtermuisknop en verwijdert u de systeemsleutel. Als de DisableCMD sleutel echter aanvullende instellingen heeft, wordt het aanbevolen om de DWORD waarde DisableCMD in te stellen op 1 of 2 tot 0. U kunt ook met de rechtermuisknop te klikken en de DWORD te verwijderen, in plaats van de DisableCMD sleutel te verwijderen.

We concentreren ons in dit Windows 10 artikel op het uitschakelen van de opdrachtprompt voor alle gebruikers. Maar het is mogelijk om de toegang tot de console voor specifieke gebruikers te beperken met deze instructies.