Verwachte leestijd: 2 minuten

Uw Windows besturingssysteem loopt helemaal vast, niets werkt meer. Klinkt bekent? De uiteindelijke oplossing is dan de resetknop op de behuizing, of de aan en uit knop ingedrukt houden. Daarmee wordt uw systeem in een keer helemaal uitgeschakeld, zonder dat er allerlei processen afgerond moeten worden.

Verborgen Een Noodstop in Windows

Noodstop voor Windows

Enkele Reddit gebruikers hebben, een tot nu toe verborgen functie, gevonden waarmee uw systeem een noodstop maakt.

De optie is te vinden in het beveiligingsscherm, dat verschijnt als u de toetsen Ctrl + Alt + Delete indrukt. Rechts onderin is de aan en uit knop Verborgen Een Noodstop in Windows te vinden met de gebruikelijke opties voor herstarten en slaapmodus.

Wanneer u de CTRL toets ingedrukt houdt en op deze knop Verborgen Een Noodstop in Windows klikt krijgt u een nood-herstartvenster te zien. Onder de waarschuwing dat niet opgeslagen data verloren gaat en deze functie enkel als laatste hoop gezien moet worden staan de knoppen om verder te gaan of terug te gaan.

Verborgen Een Noodstop in Windows

Als u op OK klikt wordt een moment het draaiende laadcirkel weergegeven, waarna het systeem direct uitgeschakeld wordt. Bij elkaar duurt dit maximaal drie seconden.

Reddit gebruikers

Gebruiker dend zegt op zijn website dat dit goed van pas kan komen op laptops, waar de resetknop over het algemeen ontbreekt. Dend:

Dit is verreweg de snelste manier om een ​​Windows-computer uit te schakelen, behalve door aan het netsnoer te trekken. Er is geen splash tekst met de tekst “Herstarten…”, geen wachttijd, niets. Zodra u op “OK” drukt, draait de laadspinner even en is het systeem binnen drie seconden volledig uitgeschakeld. Ik moedig u aan om het op uw eigen machine of in een Virtual Machine te proberen, met alles wat belangrijk is natuurlijk gesloten.

Als u dit zelf uit wilt testen dan adviseren wij u om vooraf alle openstaande bestanden op te slaan en af te sluiten en belangrijke processen af te ronden. Beter nog is om dit een virtuele omgeving te doen.

Verborgen Een Noodstop in Windows
Noodstop in Windows XP virtueel

In het Windows Event Log wordt het afsluiten geregistreerd als onverwacht. De functie werkt dus zonder waarschuwing en de kernel te stoppen. Documentatie over dit commando en de functie is zeer schaars. Door de kernel api ntdll.dll te importeren kan gebruik gemaakt worden van het commando NtSetSystemPowerState. Dit verstuurt gelijk het afsluitsignaal, zonder de cache leeg te maken en op te slaan op de harde schijf.