Wordt dit de volgende versie van Windows?

Microsoft werkt hard aan de volgende versie van Windows, die intern gewoonlijk Next Valley wordt genoemd. In juli meldden we dat Microsoft terugkeert naar een ontwikkelingscyclus van drie jaar voor de volgende grote versie van Windows. De volgende clientversie staat momenteel gepland voor enige tijd in 2024. 

Microsoft Onthult Een Ui Ontwerp Prototype

We hadden niet verwacht dat we zo snel weer over de volgende versie van Windows zou schrijven. Maar een handje vol kijkers die donderdag naar de Ignite Keynote keken, merkten een bijgewerkte versie van de Windows gebruikersinterface op. (zie video verderop in dit artikel). Die werd getoond in een korte cutaway, die een zwevende taakbalk had. Onderaan, systeempictogrammen in de rechterbovenhoek, een zwevend zoek vak in het midden bovenaan en het weer in de linkerbovenhoek.  

Microsoft Onthult Een Ui Ontwerp Prototype
Vervloekte ontbranding schets met zwevend taakbalkdok en widget en pictogrammen op desktop Bron: twitter

Sindsdien is de mailbox op de redactie gevuld met mensen die vragen of we iets weten van dit ontwerp. Het is slechts een wensgedachte van een enthousiaste medewerker of een miscommunicatie tussen product en ontwerp teams? Normaal gesproken zouden we dat als een van die dingen afgedaan hebben. Behalve dan dat we dit ontwerp-prototype nooit eerder hebben gezien.

Microsoft bevindt zich nog in de prototypefase voor Next Valley. Onze bronnen vertellen ons echter dat de User Interface (UI) die gisteren kort werd getoond op Ignite, representatief is voor de ontwerpdoelen die Microsoft hoopt te bereiken met de volgende versie van Windows.

Microsoft Onthult Een Ui Ontwerp Prototype
Bron Microsoft Ignite

Ontwerplay-out

De verschillende variaties van deze ontwerplay-out die we hebben gezien. Waaronder een versie die de systeempictogrammen en elementen bovenaan in een doorschijnende balk.

Microsoft Onthult Een Ui Ontwerp Prototype

De taakbalk lijkt op het bureaublad te zweven. Er zijn ook plannen voor meer ingrijpende UI updates die niet op Ignite werden getoond, waaronder een nieuw vergrendel en inlogscherm, meldingscentrum en meer. 

Onze redactie is verteld dat dit voorgestelde ontwerp prototype een interface wil bereiken die beter is geoptimaliseerd voor aanraking. Een ervaring zonder het gebruik van een muis en toetsenbord. Het is iets dat Microsoft wil kunnen schalen over desktop, laptop en tablet vormfactoren, inclusief die met opvouwbare schermen.

Ignite Keynote Bron Youtube.com

Microsoft heeft met eerdere versies van Windows moeite gehad om een ​​balans te vinden tussen aanraak gebruikers en muisgebruikers. Windows 8 was te veel op aanraking gericht terwijl Windows 10 te veel muisgericht is. Met Windows 11 probeert Microsoft een balans te vinden, maar het neigt nog steeds meer naar muisinvoer en wil vervolgens naar invoer via aanraking. 

Windows 11 Next Valley?

Het is nog erg vroeg voor Next Valley, omdat er nog niets is vastgelegd in code, kan en zal deze verkenning van de gebruikersinterface waarschijnlijk veranderen. Tussen nu en wanneer de volgende versie van Windows klaar is om te worden aangekondigd. Dit is de aard van vroege werk in uitvoering planning en prototyping.

Voorlopig kunnen we ons alleen maar afvragen hoe een vertrouwelijk UI-prototype van dit kaliber in de keynote van een Microsoft-conferentie terecht is gekomen.