Verwachte leestijd: 4 minuten

In elke versie van Windows vindt u een handvol processen die op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze processen gebruiken actief de systeembron, zelfs in de inactieve toestand. We kunnen de actieve processen of programma’s volgen met Taakbeheer en de functie taak beëindigen Onthulling Zo Zal Windows 11 Versnellen gebruiken als het proces het systeem vertraagt.

Onthulling Zo Zal Windows 11 Versnellen

Taakbeheer is voor prestatiecontrole en het kan u vertellen hoeveel van uw bronnen de achtergrondprocessen in beslag nemen. Deze systeembronnen omvatten CPU, RAM, GPU of zelfs netwerk bandbreedte. Als een app agressief systeembronnen gebruikt in een inactieve toestand, kunt u de functie Taak beëindigen van Taakbeheer gebruiken om het proces te beëindigen.

Met Windows 11 Build 22557 probeert Microsoft een functie te implementeren waarmee gebruikers de bronnen toewijzing per app proces kunnen beperken. In tegenstelling tot de functie Taak beëindigen, die het proces afsluit, wat kan leiden tot ongewenste problemen. Zal de Efficiency mode het proces vertragen en interferentie met de ervaring op de voorgrond minimaliseren.

Onthulling Zo Zal Windows 11 Versnellen
Afbeeldingsbron: Microsoft.com

De Efficiency mode van Taakbeheer verlaagt de prioriteit van het proces naar laag en stelt de QoS mode in op EcoQoS.

Om deze nieuwe functie te gebruiken, moet u met de rechtermuisknop op een proces klikken en de optie selecteren, zoals weergegeven in de onderstaande schermafbeelding.

Onthulling Zo Zal Windows 11 Versnellen

Zo optimaliseert Efficiency mode de processen van Windows 11

In Windows is het mogelijk om threads uit te voeren op hun planningsprioriteit. Volgens de bijgewerkte documentatie van Microsoft hebben alle threads een toegewezen planningsprioriteit, die varieert van nul, laagste prioriteit, tot 31, hoogste prioriteit.

De efficiëntiemodus stelt de basisprioriteit in op THREAD_PRIORITY_LOWEST om ervoor te zorgen dat deze processen, indien nodig, kunnen worden overbrugd. Dit wordt gedaan voor achtergrond threads, met name diegene die processor intensief zijn, aldus de officiële documentatie.

Onthulling Zo Zal Windows 11 Versnellen

Wanneer u meerdere processen instelt om minder bronnen te verbruiken, wijst Windows automatisch vrije bronnen toe aan processen met een hogere prioriteit. Dit is afhankelijk van de situatie.

Een lage prioriteit zorgt ervoor dat dit proces de processen met een hogere prioriteit die de gebruiker actief gebruikt niet verstoort.

Zo merkte Microsoft op.

EcoQoS rol in Windows 11 CPU optimalisatie


Wat u moet weten

EcoQoS is een nieuw Quality of Service (QoS) niveau dat is geïntroduceerd in Windows. Dat laat ontwikkelaars nu kiezen om hun werk efficiënt uit te voeren. Wat leidt tot een betere energie-efficiëntie en langere levensduur van de batterij. Maar ook minder ventilatorgeluid en stroom/thermische beperking. Het draagt ​​bij aan het Sustainable Software en Carbon Negative by 2030-initiatief van Microsoft.


De tweede stap van de Effiecienty mode roept EcoQoS op. De term EcoQoS normen voor Eco Quality of Service QoS niveau, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2021. Is een optionele functie voor ontwikkelaars die bepaalde processen van hun apps efficiënt willen uitvoeren om het stroomverbruik te verminderen.

Bij correct gebruik kan EcoQoS leiden tot een langere levensduur van de batterij en een betere energie-efficiëntie. En ook minder ventilatorgeluid en verbeterde thermische beperking.

Dit nieuwe QoS niveau is waardevol voor workloads die geen significante prestatie- of latentie eis hebben, zodat ze altijd op een energiezuinige manier kunnen werken.

Zo legt Microsoft uit in een document dat vorig jaar werd gepubliceerd.

Wanneer u de efficiëntiemode voor een proces inschakelt, activeert Taakbeheer ook EcoQoS. Dit doet het om ervoor te zorgen dat het proces op de meest energie efficiënte manier wordt uitgevoerd. Als gevolg hiervan kan de processor met een lagere frequentie werken om stroom te besparen. Hierdoor kunnen de respons van de gebruikersinterface en de thermische voetafdruk van de CPU worden verbeterd.

Efficiëntiemodus belooft UI responsief

De Efficiency-mode wordt al meer dan een jaar getest en Microsoft heeft gezegd dat de functie ook kan profiteren van app of menu Start lanceringen op een typisch druk systeem.

Onthulling Zo Zal Windows 11 Versnellen

In de bovenstaande grafiek kunt zien dat Microsoft de responsiviteit van Windows 11 met 14% tot 76% heeft kunnen verbeteren.

Op basis van deze documenten zetten we de belangrijkste voordelen van het integreren van de Efficiency mode en EcoQoS in Taakbeheer op een rij:

  • Gebruikers kunnen hiermee de efficiëntiemodus, EcoQoS handmatig inschakelen.
    • In plaats van te vertrouwen op app ontwikkelaars. 
    • Op dit moment bevatten enkele apps zoals Microsoft Edge ingebouwde ondersteuning voor deze verbeteringen.
  • De functie biedt tot 90% reductie in CPU stroomverbruik.
  • Verminder hitte en ventilatorgeluid.
  • Verbetert de prestaties van gelijktijdige workloads.
  • Verminder thermische beperking.
  • Focus op duurzame energie.
Onthulling Zo Zal Windows 11 Versnellen
Microsoft biedt in de VS ook een Inruil van uw oude pc aan.

Op dit moment richt Microsoft zich op CPU optimalisatie omdat het alleen het stroomverbruik wil verminderen. In aankomende versies van Windows kun je vergelijkbare technieken verwachten voor andere systeembronnen, zoals RAM of zelfs GPU.