Windows 11 is nu algemeen beschikbaar voor de meerderheid van de gebruikers. Verder staat Microsoft gebruikers toe om Windows 10 te blijven gebruiken, zelfs na de lancering van Windows 11. Is dit een goed moment om te upgraden naar Windows 11? Of kan ik beter bij Windows 10 blijven?
Voordat Windows 11 werd uitgebracht was toegang blijven krijgen tot nieuwe en opwindende functies de belangrijkste reden dat gebruikers hun desktopbesturingssysteem moesten updaten naar een nieuwe release. Bovendien was een update naar een nieuw besturingssysteem nodig voor regelmatige beveiligingsupdates.
Ondanks de release van Windows 11 is Microsoft van plan om zeker tot 2025 features en beveiligingsupdates van Windows 10 te blijven uitgeven. Microsoft zal beveiligingsupdates uitbrengen voor oudere apparaten die niet kunnen of willen upgraden naar Windows 11 versie 21H2.
Wat gaan we doen
Als u niet zeker bent van de keuze voor updates, zal dit artikel proberen de redenen te benadrukken waarom u bij Windows 10 wilt blijven. Daarnaast willen we de vraag beantwoorden of u wel of niet moet updaten naar Windows 11.
Ontbrekende functies in Windows 11
Het lijkt geen twijfel dat Windows 11 wordt geleverd met verschillende ontwerpverbeteringen, maar u zult veel functies verliezen als u vandaag upgrade.
Menu Start
Windows 11 heeft geen live tegels meer hiervoor zijn er statische pictogrammen. Het is niet langer mogelijk om de grootte van pictogrammen in Menu Start te wijzigen. U kunt pictogrammen niet groeperen of zelfs de grootte van het startmenu wijzigen.
Microsoft heeft ook de optie verwijderd om het Menu Start op volledig scherm te openen.
Ontbrekende functies in de nieuwe Start:
- De app map functie is momenteel niet beschikbaar, maar zal terugkeren met Windows 11 versie 22H2.
- Het is niet mogelijk om vastgezette apps te verwijderen of om alleen alle apps te bekijken.
- De instellingenpagina’s kunt u niet vastmaken aan Start.
- Sectie aanbevolen in Menu Start is niet te verwijderen.
- Geen ondersteuning voor badges.
Taakbalk
Geen discussie mogelijk; de meest uitgeklede functie van Windows 11 is de nieuwe taakbalk.
De taakbalk is nu beperkt tot de onderkant van het scherm, verplaatsen van de taakbalk is niet mogelijk. Onduidelijk is of die functionaliteit ooit zal terugkeren. Apps kunnen ook niet aan de taakbalk worden vastgemaakt als u ze eenvoudigweg sleept en neerzet, wat vreemd is, aangezien dat Windows 11 werd gepromoot voor het bieden van een betere productiviteit.
Alle ontbrekende functies in de nieuwe taakbalk:
- De grootte en locatie van de taakbalk kunt u niet wijzigen.
- Gecombineerde labels kunt u niet losmaken.
- Bestanden kunt u niet naar de taakbalk slepen en neerzetten, maar deze functie keert met 22H2, later dit jaar terug. Bovendien kunt u app pictogrammen slepen en neerzetten om ze vast te pinnen op de taakbalk, maar het werkt alleen voor apps van desktops.
- Systeempictogrammen zoals geluid kunt u in de systeem balk niet uitschakelen.
- Microsoft heeft een volwaardig contextmenu voor de taakbalk verwijderd. Hierdoor ontbreekt de optie om Taakbeheer te starten vanaf de Taakbalk.
- Ondersteuning voor werkbalken is weggevallen. Het is niet langer mogelijk om adressen, links, bureaublad en aangepaste mappen toe te voegen.
- Dankzij de batterij flyout van Windows 10 konden gebruikers snel de energiemodus wijzigen. Dit is in Windows 11 verwijderd.
- Microsoft heeft de mogelijkheid verwijderd om agenda-afspraken te bekijken of toe te voegen.
Windows Verkenner
De verkenner is vrijwel hetzelfde gebleven. Sommige functies ontbreken echter in Windows 11:
- Geen verversingsoptie in het contextmenu. Dit kan een probleem zijn omdat Explorer.exe soms niet automatisch ververst.
- Het nieuwe contextmenu ondersteunt niet alle functies van de klassieke versie. Ook is het langzamer dan normaal.
- De werkbalk Snelle toegang is verwijderd.
- Map voorbeelden worden niet ondersteund in RTM build, maar dit wordt verholpen met versie 22H2.