Verwachte leestijd: 6 minuten

Naar verwachting zal Windows 11 in oktober gelanceerd worden. Microsoft heeft inmiddels al functies onthuld die in het nieuwe besturingssysteem zijn verwijderd of afgeschreven.

Windows 11 Zet Slepen En Neerzetten Uit

Sommige belangrijke functies, zoals de Tijdlijn, zullen worden verwijderd of vervangen om de rommel te verminderen. Echter sommige wijzigingen zijn niet bepaald handig en kunnen van invloed zijn op de manier waarop u Windows dagelijks gebruikt.

Geen slepen en neerzetten

Met Windows 11 verliest de taakbalk ondersteuning voor sommige basisfuncties en het kan aanvoelen als een downgrade in vergelijking met Windows 10. De taakbalk kan bijvoorbeeld alleen onder aan het scherm worden gebruikt. Windows 11 laat je de taakbalk niet vastzetten aan andere kanten van het scherm, volgens de officiële documentatie van Microsoft.

In de officiële documentatie heeft Microsoft slechts de verwijdering van één taakbalk functie erkend, maar zoals we ontdekten in preview-builds, heeft Windows 11 ook de ondersteuning voor een volwaardig rechtsklik menu en de mogelijkheid om bestanden of een app te slepen en neer te zetten in de taakbalk laten vallen.

Afschaffen en verwijderen van functies

Bij het upgraden naar Windows 11 vanuit Windows 10 of bij het installeren van een update naar Windows 11, kunnen sommige functies verouderd of verwijderd zijn. Hieronder staat informatie over enkele van de belangrijkste verouderde of verwijderde functies:

Verwijderde of gewijzigde functies

 • Cortana wordt niet langer opgenomen in de eerste opstartervaring of vastgemaakt aan de taakbalk.
 • Achtergrond voor bureaublad kan niet worden bereikt vanaf het apparaat of andersom wanneer er met een Microsoft account is aangemeld.
 • Internet Explorer is uitgeschakeld. Microsoft Edge is de aanbevolen vervanging en bevat de IE modus, die onder bepaalde omstandigheden handig kan zijn.
 • Het venster voor wiskundige invoer is verwijderd. Math Recognizer kan op verzoek worden geïnstalleerd en bevat de wiskundige invoerbesturing en herkenner. Handgeschreven wiskunde in apps zoals OneNote wordt niet beïnvloed door deze wijziging.
 • Nieuws en interesses is verder uitgebreid. Er zijn nieuwe functies toegevoegd. Vind ze door op het Widgets pictogram in de taakbalk te klikken.
 • Snelle status van het vergrendelingsscherm en gekoppelde instellingen zijn verwijderd.
 • S-modus is nu alleen beschikbaar voor de Windows 11 Home-editie.
 • Het knipprogramma blijft beschikbaar, maar het oude ontwerp en de functionaliteit in de Windows 10-versie is vervangen door die van de app die eerder Snip & Sketch heette.

Meer functies die worden verwijdert

 • Start is aanzienlijk gewijzigd in Windows 11, inclusief de volgende belangrijke afschaffingen en verwijderingen:
  • De genoemde groepen en mappen met apps worden niet langer ondersteund en de indeling kan momenteel niet worden aangepast.
  • Vastgemaakte apps en sites worden niet gemigreerd tijdens het upgraden vanaf Windows 10.
  • Live tegels zijn niet langer beschikbaar. Zie de nieuwe Widgets functie voor overzichtelijke, dynamische inhoud.
 • De tabletmodus is verwijderd en nieuwe functies en mogelijkheden zijn inbegrepen voor het koppelen en loskoppelen van het toetsenbord.
 • Taakbalk functionaliteit is gewijzigd, waaronder:
  • Contacten worden niet langer weergegeven op de taakbalk.
  • Sommige pictogrammen worden mogelijk niet meer weergegeven in het systeemvak (systeem tray) voor geüpgradede apparaten, inclusief eerdere aanpassingen.
  • Uitlijning met de onderkant van het scherm is de enige toegestane locatie.
  • Apps kunnen niet langer delen van de taakbalk aanpassen.
 • De tijdlijn is verwijderd. Bepaalde vergelijkbare functies zijn beschikbaar in Microsoft Edge.
 • Het schermtoetsenbord koppelt en ontkoppelt niet langer toetsenbord indelingen op schermformaten van 18 inch en groter.
 • Portemonnee is verwijderd.

Niet verwijderd

De volgende apps worden niet verwijderd tijdens het upgraden, maar worden niet meer geïnstalleerd op nieuwe apparaten of bij nieuwe installaties van Windows 11. Ze kunnen worden gedownload in de Store:

Windows 11 Zet Slepen En Neerzetten Uit
Nieuw taakbalk rechtsklik menu

In een bericht op Feedback Hub heeft Microsoft nu toegegeven dat dit gedrag geen bekend probleem is. Windows 11 wordt niet langer geleverd met de functie voor slepen en neerzetten van de taakbalk, althans voorlopig.

Maar Microsoft reageert als volgt:

Momenteel wordt het slepen van een bestand naar een app in de taakbalk om het in die app te openen niet ondersteund in Windows 11. Maar we waarderen al uw feedback en we zullen het blijven gebruiken om in de toekomst van functies zoals deze te begeleiden.

Windows 11 Zet Slepen En Neerzetten Uit

Bovendien staat Windows 11 niet toe dat gebruikers apps naar de taakbalk slepen en neerzetten om een ​​snelkoppeling te maken, zoals weergegeven in de onderstaande schermafbeelding.

Windows 11 Zet Slepen En Neerzetten Uit

Tot nu toe was de reactie op de verklaring van Microsoft op Feedback Hub schandalig.

Een gebruiker zegt:

Sorry Microsoft, maar die reactie is zielig. Waarom functies verwijderen die al jaren in Windows zitten? Er is dit, en dan is er het contextmenu met de rechtermuisknop, of het ontbreken daarvan. Zolang ik Windows gebruik, is het altijd rechtsklikken op de taakbalk voor Taakbeheer geweest.

Dit is zo’n teleurstelling! Men verwacht betere functionaliteit in nieuwe versies van software. Het breken van perfect goede dingen in het proces is volkomen onaanvaardbaar voor veel gebruikers. Het antwoord van Microsoft op dit probleem door het niet ondersteund te noemen. En zonder redenen verwijderen of een verklaring voor een oplossing te noemen, is voor gebruikers ook zeer onbevredigend.

Sommige gebruikers waren veel meer overstuur door de verandering en legden uit dat de nieuwe taakbalk een downgrade is.

De klassieke taakbalk herstellen

Niet getreurd, Windows 11 bevat nog steeds de klassieke taakbalk, maar Microsoft heeft deze verborgen. In de preview-builds kunnen gebruikers met behulp van het register de klassieke taakbalk van Windows 10 terugbrengen in Windows 11.

Waarschuwing: Dit is een vriendelijke herinnering dat het bewerken van het register riskant is en onomkeerbare schade aan uw installatie kan veroorzaken als u het niet correct doet. Het wordt aanbevolen om een volledige back-up van uw pc te maken voordat u doorgaat.

Ga hiervoor naar de volgende locatie in het register:

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionShellUpdatePackages

Maak op de bovenstaande locatie een DWORD (32-bits) met de naam UndockingDisabled en stel de waarde in op 1. Wanneer u dat gedaan heeft, sluit u de Register editor en start u Windows opnieuw op.

Letop: Deze hack kan tot gevolg hebben dat het menu Start in de klassieke taakbalk niet meer reageert. Ga dan terug naar de bovenstaande locatie in het Register en verander de waarde 1 naar 0. Start vervolgens opnieuw uw pc.

Het is echter waarschijnlijk dat Microsoft deze hack, net als die van het Start menu, zal uitschakelen omdat het bedrijf duidelijk functies van het Windows 10 tijdperk wil verwijderen. Het bedrijf heeft de hack waarmee u het klassieke Start-menu kunt herstellen met live tegels al eerder uitgeschakeld .

Op dit moment weten we niet of en wanneer de taakbalk functies van Windows 10 zullen worden hersteld vóór de release van Windows 11 in oktober 2021