Verwachte leestijd: 3 minuten

Windows 11 versie 22H2, ook bekend als Sun Valley 2, zal over een paar maanden klaar zijn voor de uitrol in de late zomer. Met de codenaam Sun Valley 2 zal dit de jubileumupdate voor Windows 11 zijn. Deze zal zich richten op kwaliteitsverbeteringen om de bestaande gebruikersinterface op te poetsen.

Grote Windows 11 22h2 Upgrade Widgets

Windows 11 wordt geleverd met een opnieuw ontworpen Menu Start en taakbalk. Er ontbreken echter verschillende basisfuncties. U kunt bijvoorbeeld de aanbevolen sectie in het nieuwe Startmenu niet gemakkelijk afwijzen. Het is ook niet mogelijk om het aantal app pictogrammen in het menu Start te vergroten.

Bron: Twitter.com

Het vlaggenschip van Windows 11 Widgets bord voelt ook onvolledig aan en ondersteunt het momenteel geen widgets van andere aanbieders. U kunt alleen widgets als Microsoft Kalender, Movies & TV en Microsoft To Do beheren. Daar gaat in de tweede helft van dit jaar verandering in komen met de release van Windows 11 Sun Valley 2.

Grote Windows 11 22h2 Upgrade Widgets

Nieuwe richtlijnen voor ontwikkelaars, die op de website van Microsoft staan, bevestigen dat een toekomstige Windows 11 update het widgets paneel aanzienlijk zal verbeteren. Onder meer door ondersteuning voor widgets van derden toe te voegen.

Het ondersteuningsdocument suggereert dat deze widgets van derden webgebaseerd zullen zijn. Microsoft is voorlopig niet van plan om Win32 of UWP widgets via het widget bord aan te bieden, maar dit kan in de toekomst veranderen.

Ondersteuning Widgets van derden

Interessant is dat het erop lijkt dat widgets van derden zonder de Store kunnen worden geïnstalleerd. Volgens het document zou het publiceren van web widgets in de Microsoft Store zorgen voor verbeterde detectie in de Microsoft Store of het widget bord. Ontwikkelaars kunnen een Windows app widget publiceren via de Store, het proces zou hetzelfde zijn.

  • App extensie manifest wordt gebruikt om widgets te registreren bij het widget bord.
  • MSI installatiecode voert COM registratie uit en roept Widget registratie API’s aan tijdens installatie.
  • Web widgets worden ondersteund.

Bovendien wordt er in de documenten melding gemaakt van Adaptive Cards. Dit zijn platformonafhankelijke fragmenten van de gebruikersinterface die zijn ontworpen voor integratie in Host ervaringen zoals Widgets. De Adaptive Cards worden automatisch gestyled om te passen bij de Host ervaring. Ze zorgen onder andere voor een laag geheugen en CPU gebruik.

Het is mogelijk dat Microsoft al met een kleine groep ontwikkelaars werkt aan nieuwe widgets en dat de openbare tests over een paar weken zullen beginnen. Omdat Microsoft deze functie klaar wil hebben vóór Windows 11 Sun Valley 2.