Update Taakbeheer vermindert brongebruik met 76%

Verwachte leestijd: 3 minuten

Er is door Microsoft hard gewerkt aan een aantal handige functies om Windows 11 een beter alternatief voor andere besturingssystemen te maken. Als onderdeel van Sun Valley 2, of 22H2, introduceert Microsoft een nieuwe Taakbeheer functie. Waarmee apps die te veel systeembronnen gebruiken kunt opschorten.

Taakbeheer Windows 11 Vermindert Bronnen

Deze functionaliteit wordt Efficiency modus of Eco modus genoemd. Het kan voorkomen dat de batterij van uw laptop leeg loopt. Tegelijkertijd zal het ook de algehele prestaties verbeteren door het gebruik van bronnen van processen efficiënter te maken. De gebruiker kan apps die veel bronnen gebruiken selecteren en opschorten. Dit kan worden gedaan door een bepaald proces in Taakbeheer te markeren en Efficiëntiemodus te selecteren.

Op dit moment, wanneer u Taakbeheer start, krijgt u een overzicht van activiteiten en processen. Hiermee kunt u het CPU, geheugen, schijf en netwerk gebruik controleren voor lopende processen.

Als een app of proces het systeem vertraagt, klikt u mogelijk met de rechtermuisknop op het item en klikt u op Taak beëindigen om het proces te sluiten. Als onderdeel van zijn inspanningen om het beheer van bronnen te vereenvoudigen, introduceert Microsoft ondersteuning voor de Efficiency-modus” of Eco modus. Hiermee kan het verbruik van een proces worden beperkt, zodat het systeem prioriteit geeft aan andere apps.

Het verschil tussen Taak beëindigen en Efficiency-modus

In tegenstelling tot de optie Taak beëindigen, die het proces onmiddellijk stopt, verlaagt Efficiency-modus van Windows 11 de prioriteit van het proces naar ‘laag’, maar het proces stopt niet.

Taakbeheer Windows 11 Vermindert Bronnen

Als de prioriteit laag is, krijgen de rest van de apps toegang tot de systeembronnen. De nieuwe technologie van Microsoft zorgt ervoor dat processen op de meest efficiënte manier worden uitgevoerd.

Na een jaar van testen heeft Microsoft de Efficiency-modus nu al tot vier keer hogere prestatieverbeteringen waargenomen. Dat zijn 76% minder bronnen die Windows 11 in gebruik heeft op CPU intensieve systemen. Dit resulteert in een betere Gebruikers Interface reactiviteit en het verbeterde ook de snelheid van de app Taakbeheer.

Bij correct gebruik kan de efficiëntiemodus alle soorten apps ten goede komen. In één geval waarbij de Eco modus werd toegepast op de CPU intensieve processen, werden apps zoals Microsoft Word twee keer sneller gelanceerd. Maar ook met andere apps zoals Edge, zien we aanzienlijke voordelen.

Voor sommige configuraties kan efficiëntiemodus echter een groot probleem zijn. Maar het belooft ook een betere batterij back-up voor laptops te zijn, wat uiteraard zeer welkom is.

Taakbeheer Windows 11 Vermindert Bronnen

Standaard wordt de Eco modus toegepast op Microsoft Edge of Chrome, aangezien beide browsers ondersteuning bieden voor het verlagen van de basisprioriteit met behulp van energie efficiëntie API‘s. Voor de rest van de apps moet u de modus handmatig activeren.

Deze functie is momenteel live in Windows 11 Build 22557 en zal later dit jaar voor het grote publiek worden uitgerold.