Verwachte leestijd: 3 minuten

De nieuwe Microsoft Edge is al meer dan een jaar uit en is nu ingesteld om de oude Edge op Windows 10 te vervangen.

Edgehtml Wordt Uit Windows 10 Verwijderd

Wat u moet weten

Microsoft Edge codenaam “Spartan”

Is een webbrowser ontwikkeld door Microsoft en inbegrepen in Windows 10, Windows 10 Mobile en Xbox One. Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer en vervangt deze als de standaard webbrowser op alle apparaten. Volgens Microsoft is het een lichtgewicht webbrowser met een layout-engine die gebouwd is overeenkomstig met de web standaard. De browser bevat nieuwe features, waaronder integratie met Cortana, notitie hulpmiddelen en een leesmodus.

Edge ondersteunt ActiveX of Browser Helper Object van Internet Explorer niet. Browser extensie ondersteuning werd in maart 2016 ontwikkeld en toegevoegd in preview builds. Op 2 augustus 2016 werd het uitgebracht met de Windows 10 Jubileumupdate. Extensies voor Microsoft Edge worden gedistribueerd via de Microsoft Store.

In januari 2020 werd een geheel nieuwe Microsoft Edge uitgegeven, deze nieuwe versie draait op Chromium, de oude Edge browser draait op EdgeHTML. Microsoft Edge Chromium is beschikbaar via de website van Microsoft en via Windows Update.

  • Ondersteuning voor Microsoft Edge HTML eindigt op 9 maart 2021.
  • Microsoft verwijdert de browser uit Windows 10 met een update in april 2021.
  • De oude browser wordt vervangen door de nieuwere Chromium gebaseerde Microsoft Edge.

Edgehtml Wordt Uit Windows 10 Verwijderd

Edge HTML wordt definitief verwijdert

Microsoft heeft de Chromium gebaseerde Microsoft Edge browser meer dan een jaar geleden uitgebracht. Nu is de nieuwe Edge ingesteld om Microsoft Edge HTML volledig te vervangen. Ondersteuning voor Edge HTML eindigt op 9 maart 2021, en de oude versie van Edge wordt verwijderd uit Windows 10 met een update in april 2021. De nieuwe Edge vervangt Edge HTML bij Update dinsdag 13 april 2021.

Veel mensen gebruiken de Chromium gebaseerde Edge al. Het is al meer dan een jaar algemeen beschikbaar en mensen hebben het gemakkelijk kunnen installeren vanaf de website van Microsoft. De nieuwe browser is echter geleidelijk uitgerold.

Microsoft legt uit hoe de nieuwe Edge Edge HTML zal vervangen in een Tech Community bericht:

Edgehtml Wordt Uit Windows 10 Verwijderd
Bron: Microsoft

Om deze niet meer ondersteunde applicatie te vervangen, kondigen we aan dat de nieuwe Microsoft Edge beschikbaar zal zijn als onderdeel van de cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdate voor Windows 10, ook wel de Patch Dinsdag of de “B” release genoemd, op 13 april 2021. Wanneer u deze update toepast op uw apparaten, wordt de niet meer ondersteunde Microsoft Edge HTML desktoptoepassing verwijderd en wordt de nieuwe Microsoft Edge geïnstalleerd.

De wijziging is van invloed op Windows 10 versies 1803, Windows 10 april 2018 Update, en nieuwer. Windows 7 en Windows 8.x apparaten worden niet beïnvloed.

Als u de nieuwe Edge al hebt, zal de update Edge HTML gewoon verwijderen.

U hoeft niet te wachten om de nieuwe Edge te krijgen. U kunt het nu van de website van Microsoft halen en genieten van functies zoals ondersteuning voor Chrome extensies. Hoewel de nieuwe Edge niet alle functies van de oude Edge heeft, werkt Microsoft deze regelmatig bij en voegt regelmatig nieuwe functies toe.