Verwachte leestijd: 2 minuten

Als u Taakbeheer vaak gebruikt, heeft u een lange lijst met webbrowser gerelateerde processors opgemerkt. Net als Google Chrome en andere moderne browsers gebruikt Microsoft Edge een architectuur met meerdere processen. Wat resulteert in een groot aantal processen.

Edge Processen Windows Taakbeheer Te Zien

Processen en Architectuur

In een architectuur met meerdere processen splitsen softwarebedrijven de browserprocessen op. Ze isoleren deze voor betere beveiliging en betrouwbaarheid. Als een extensie, een webpagina of tabblad bijvoorbeeld crasht of gewoon weg niet meer reageert, blijven andere tabbladen en functies volledig onaangetast.

Naast prestaties zorgt de multi procesarchitectuur ervoor dat uw browser veilig is en aanvallers de controle over het apparaat niet volledig kunnen overnemen. Het probleem met de huidige aanpak is echter dat gebruikers vaak niet begrijpen wat de bronnen van hun browser gebruiken.

Edge Processen Windows Taakbeheer Te Zien

Dit is zeer frustrerend en Microsoft is van plan dit aspect van Windows Taakbeheer te verbeteren met de Sun Valley. In de functie update van Windows 10 zult u beter kunnen begrijpen waar uw browserbronnen naartoe gaan. Maar vooral wat voor een handige app het is als u te maken hebt met prestatieproblemen.

Helaas is deze functie momenteel exclusief voor Microsoft Edge. Het is nog niet duidelijk wanneer Microsoft deze naar alle Chromium browsers zal brengen.

Edge Processen Windows Taakbeheer Te Zien

Crashpad

Zoals te zien is in de bovenstaande schermafbeelding, ziet u binnenkort een gedetailleerd overzicht van de actieve processen van de browser. U kunt bijvoorbeeld het browserproces, het GPU proces, het crashpad proces, het hulpprogramma (plug-in), de extensie processen en de naam van de service zien.

Websites, tabbladen en subframes verschijnen ook in Taakbeheer onder de sitenaam.

Edge Processen Windows Taakbeheer Te Zien

Voor sommige processen ziet u een pijl waarmee u het bovenliggende proces kunt uitbreiden. Zodat u de andere items kunt zien die dat proces delen. Alleen het totale gebruik voor het bovenliggende proces wordt weergegeven en de resterende rijen blijven leeg.

Mogelijk ziet u ook meerdere versies van toegewijde werknemers of servicemedewerkers. Als u deze processen handmatig beëindigt, kan de functionaliteit van een tabblad worden afgebroken.

Deze functie zal naar verwachting later dit jaar beschikbaar zijn. Het zou een goede manier zijn om te begrijpen waarom uw browser zoveel van de bronnen van uw computer heeft gebruikt.

Naast Edge integratie krijgt Windows Task Manager ook een nieuwe eco modus, waarmee u het gebruik van bronnen met één klik kunt beperken.