Toekomstige Windows-versies zullen Visual Basic niet meer aanbieden

Verwachte leestijd: 3 minuten

In mei heeft Microsoft heeft Windows 11 build 25309 uitgebracht voor het Windows Insider-programma voor gebruikers van het DEV kanaal. Onder de aangekondigde functies bevat het ook enkele zaken die niet in de officiële blogpost waren opgenomen. Een daarvan was de optie om VBScript, of Visual Basic Script te verwijderen.

Vbscript Voor Windows is Officieel Gestopt
Bron: Microsoft.com

Wat is Visual Basic Script?

VBScript is een scripttaal, ontwikkeld door Microsoft. De taal is een subset van Visual Basic (VB). VBScript werd vooral aangewend door systeembeheerders die in de taal een krachtiger hulpmiddel vonden voor automatisering dan de batchbestanden die sinds de jaren 70 bestaan.

Tegenwoordig is er een alternatief op de aloude opdrachtpromptPowerShell, dat standaard wordt meegeleverd sinds Windows 7.

Dit kleine stukje in de Dev Channel-build van Windows 11 duidde erop dat Microsoft in de nabije toekomst de ondersteuning voor VBScript zou beëindigen. Deze week Microsoft bevestigde dat het binnenkort geen deel meer zou uitmaken van toekomstige Windows-releases.

Beëindiging Visual Basic Script

Op de bijgewerkte ondersteuningspagina van het bedrijf voor verouderde functies verklaarde Microsoft:

VBScript zal als functie op aanvraag beschikbaar zijn voordat het in toekomstige Windows-releases wordt stopgezet. In eerste instantie wordt de VBScript-functie op aanvraag vooraf geïnstalleerd om ononderbroken gebruik mogelijk te maken. Terwijl u zich voorbereidt op de pensionering van Visual Basic Script.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Microsoft deze stap uiteindelijk zet. VBScript werd voor het eerst in 1996 gemaakt. Het was gemaakt als een eenvoudig te gebruiken taal. Visual Basic Script werd ook gebruikt in de vroege versies van Microsoft Windows, zoals Windows 7 en in de browser Internet Explorer.

Vbscript Voor Windows is Officieel Gestopt

Visual Basic Script wordt echter ook misbruikt in malware wat cybercriminelen helpt om het te verspreiden. De afgelopen jaren heeft Microsoft het gebruik van de taal in zijn producten langzaam afgebouwd. Het wordt helemaal niet gebruikt in de nieuwe Edge browser. In 2017 werd VBScript standaard uitgeschakeld in Internet Explorer 10 voor Windows 10.

Microsoft maakte in 2019 de stap om Visual Basic Script uit te schakelen in Internet Explorer 11 voor Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1. Deze week is de stap gezet om een ​​tijdlijn op te zetten om VBScript volledig te verwijderen uit toekomstige Windows-versies. Dat is de nagel aan de doodskist voor deze scripttaal, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dit gevolgen zal hebben voor veel ontwikkelaars.