Verwachte leestijd: 4 minuten

Adobe Flash wordt in juli volledig uit Windows verwijderd door middel van een update. Het aanstaande einde van Adobe Flash in Windows 10 is al enige tijd bekend.

Flash Definitief Uit Windows Verwijderd

Wat u moet weten

  • Adobe Flash wordt in juli 2021 verwijderd uit Windows 10.
  • Microsoft beschrijft het updateproces waarmee Flash in een blogpost wordt verwijderd.
  • Bij oudere versies van Windows is Flash ook verwijderd, inclusief Windows 8.1 en Windows Server 2012.

Microsoft is vorig jaar begonnen met het verwijderen van Flash Player uit zijn Edge-browser. De ondersteuning voor Adobe Flash eindigde op 31 december 2020. Binnenkort wordt het via een update uit Windows verwijderd. Een bijgewerkte blogpost van Microsoft geeft aan wanneer de aanstaande Update voor verwijdering van Adobe Flash Player zal worden uitgerold.

Firefox en Google Chrome zette eerder al deze stap.

Het bedrijf beëindigde de ondersteuning voor Adobe Flash Player in hun webbrowsers Edge en Internet Explorer 11. In februari publiceerde Microsoft de update om Flash als een optionele update voor Windows Update (WU) KB4577586 en Windows Server Update Services (WSUS). Of via de Microsoft Catalog site.

De update die Adobe Flash permanent uit Windows 10 verwijdert, zal in juli 2021 uitkomen.

  • Vanaf juni 2021 wordt de KB4577586 Update voor verwijdering van Adobe Flash Player opgenomen in de Preview update voor Windows 10, versie 1809 en hoger. Het zal ook worden opgenomen in elke volgende laatste cumulatieve update.
  • Vanaf juli 2021 wordt de KB4577586 Update voor verwijdering van Adobe Flash Player opgenomen in de nieuwste cumulatieve update voor Windows 10. Dit zal gelden voor Windows 10 versies: 1607 en 1507. De update wordt ook opgenomen in het maandelijkse updatepakket en de beveiligingsupdate. Update is dan alleen voor Windows 8.1, Windows Server 2012 en Windows Embedded 8 Standaard.

Patch Dinsdag zal het einde van Flash Player definitief maken

Op 27 april heeft Microsoft de oorspronkelijke aankondiging stilletjes bijgewerkt met nieuwe wijzigingen die in juni en juli live gaan. Volgens de bijgewerkte roadmap is een afzonderlijke update niet langer vereist om Flash Player te verwijderen.

De optionele C en D updates van Windows 10, die in juni worden uitgebracht, zullen de Flash Player verwijderen.

Flash Definitief Uit Windows Verwijderd

Voor degenen die het niet weten, komen C of D releases van Windows 10 updates uit in de derde of vierde week van de maand. Deze updates zijn volledig optioneel en bevatten de meeste niet beveiligingsupdates die naar iedereen worden verzonden met de verplichte Patch Dinsdag, intern bekend als “B” release.

Als u de optionele update overslaat, wordt Flash Player verwijderd met Patch Dinsdag van juli.

Windows 10 21H1 bevat geen Flash Player meer

Zoals verwacht, zal Windows 10 versie 21H1, of wel de update van mei 2021, de eerste versie van Windows 10 zijn zonder Adobe Flash Player. Als u de update van mei 2021 uitvoert, zal Flash Player automatisch stoppen met werken op uw systeem.

Na deze wijzigingen kunnen gebruikers Adobe Flash Player niet langer gebruiken. Als ze Flash Player willen gebruiken, moeten ze de Windows Update services uitstellen.

De andere optie is om Windows opnieuw te installeren zonder de update toe te passen. Het laatste redmiddel is Windows 10 draaien in een volledig aparte omgeving; een virtuele machine met een oude versie van Windows.

Het is belangrijk om te begrijpen dat Microsoft alleen de Flash Player componenten verwijdert die automatisch in Windows zijn opgenomen. Dit betekent dat als u oplossingen van derden gebruikt of de speler handmatig installeert, deze niet wordt verwijderd.

Zoals uitgelegd door Microsoft, zullen zelfs oudere versies van Windows de update ontvangen die Flash verwijdert. Het bedrijf merkt ook op dat Flash wordt verwijderd op elke pc die upgrade naar Windows 10 versie 21H1 of hoger.

Omdat gebruikers al geruime tijd weten dat Flash is beëindigd, hebben zij de tijd gehad om herinneringen op te halen aan de tijden van Flash Player.