Verwachte leestijd: 25 minuten

Heeft uw pc een probleem met een zwart scherm? In dit Windows 11 artikel leest u hoe u dit probleem in Windows 11 succesvol kunt oplossen.

Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Wanneer u een zwart scherm tegenkomt, kan dit een van de meest vervelende problemen in Windows 11 zijn. Omdat u geen foutcode krijgt of iets anders dat u kan helpen er achter te komen wat er aan de hand is.

U kunt ook verschillende problemen met het zwarte scherm tegenkomen. De computer kan bijvoorbeeld vastlopen met de laadanimatie met een zwarte achtergrond tijdens het opstarten of tijdens het updaten. Ook kunt u een zwart scherm tegenkomen, maar is de muis nog steeds te gebruiken. Of het lijkt alsof het scherm is ingeschakeld, maar u kunt niets op het scherm doen.

Hoewel veel zaken een zwart schermproblemen kunnen veroorzaken in Windows 11. Is het meestal een compatibiliteitsprobleem met een systeem of stuurprogramma update, of een hardware probleem met de grafische kaart, monitor of fysieke verbinding.

Wat gaan we doen

Als uw computer problemen ondervindt in Windows 11, hebt u verschillende manieren om het probleem op te lossen, of het zwarte scherm nu verschijnt tijdens een update, voordat u zich aanmeldt bij uw account, of willekeurig wanneer u met toepassingen werkt.

In dit Windows 11 artikel leiden we u door de verschillende manieren waarop u problemen met een zwart scherm in Windows 11 kunt oplossen.

Los verbindingsproblemen op in Windows 11

Bij een fout op het zwarte scherm kan het apparaat worden geconfronteerd met een hardware- of softwareprobleem. In dit gedeelte vindt u de basisstappen om de meest voorkomende problemen op te lossen om het probleem op te lossen.

Verbinding bevestigen

Wanneer u een zwart scherm tegenkomt voordat u op het bureaublad bent, is het probleem waarschijnlijk een verbindingsstoring tussen het beeldscherm en de computer.

In deze situatie wilt u er eerst voor zorgen dat die monitor stroom krijgt en wordt ingeschakeld. Ten tweede wilt u controleren of de videokabel aan beide uiteinden correct is aangesloten. U kunt ook proberen de kabel los te koppelen en weer aan te sluiten om de fysieke verbinding te resetten.

Als de grafische kaart meer dan één uitgang heeft, sluit u het beeldscherm aan op een andere poort en beweegt u de muis of drukt u op een willekeurige toets om een ​​weksignaal te verzenden. Soms kan een stuurprogramma-update ongewenste wijzigingen aanbrengen, zoals het wijzigen van het signaal naar een andere uitgangspoort, Display Port, HDMI, DVI, Thunderbolt, VGA.

Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
Grafisch voorbeeld aansluitingen op een Videokaart Bron: Nvidia

Uw grafische kaart

Als het systeem een ​​geïntegreerde grafische kaart op het moederbord heeft en een discrete invoegkaart, kunt u de video overschakelen naar de ingebouwde grafische kaart om te controleren of het probleem in de discrete kaart ligt. Wanneer u onlangs de UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) hebt bijgewerkt, kan deze actie soms de discrete grafische kaart uitschakelen. Die u alleen opnieuw kunt inschakelen vanaf de moederbordfirmware.

Als u een traditionele desktopcomputer met een discrete videokaart hebt, maakt de hardware mogelijk niet volledig contact met de sleuf van het moederbord. Wanneer u vermoedt dat dit het geval is, opent u de computerbehuizing, verwijdert u de kaart uit het moederbord en installeert u deze opnieuw. Mogelijk moet u de website van uw hardware fabrikant raadplegen voor meer informatie over hoe u verder moet gaan.

Als dit een externe monitor is, opent u het bedieningspaneel van het beeldscherm en past u het helderheidsniveau aan om het probleem met het zwarte scherm op te lossen. Controleer ook of de monitor de juiste ingang heeft geselecteerd. 

Verder kunt u proberen het beeldscherm op een ander systeem aan te sluiten. Of een andere videokabel te gebruiken om te bepalen of u te maken hebt met een kapotte monitor, grafische kaart of beschadigde kabel.

Wanneer u een laptop hebt, gebruik dan de toegewezen functie sneltoets om de helderheid te verhogen om te zien of dat het probleem veroorzaakt. Meestal moet u op de functietoets (FN) en een van de functietoetsen zoals F8 of F10 drukken.

Uw schermen detecteren

Windows 11 kan ook uit het niets de verbinding met het beeldscherm verliezen. Wanneer dit gebeurt, gebruik dan de sneltoets Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11 + Ctrl + Shift + B om het videostuurprogramma opnieuw op te starten. Zo doende kunt u de verbinding met de monitor te vernieuwen.

Op sommige apparaten, zoals Surface-tablets, kunt u het scherm activeren door drie keer (snel) tegelijkertijd op de knoppen Volume omhoog en Volume omlaag te drukken.

De wekactie produceert een pieptoon en activiteit op het scherm, wat aangeeft dat het systeem op de opdracht reageert.

Verder kunt u ook de sneltoets Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11 + P gebruiken om de flyout “Project” te openen. Druk vervolgens nogmaals op de P toets en druk op de Enter toets om tussen de verschillende weergavemodi te schakelen. U dient de stappen vier keer herhalen om alle mogelijke modi te doorlopen.

Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Herstart uw computer

Als u na deze stappen voor probleemoplossing nog steeds een zwart scherm ziet tijdens het opstarten of tijdens het werken met een toepassing. Mogelijk moet u het systeem opnieuw opstarten door de aan/uit knop ongeveer 10 seconden ingedrukt te houden om het systeem volledig uit te schakelen. Druk vervolgens nogmaals op de aan/uit knop om het apparaat in te schakelen. Wanneer u enkele bestanden op het bureaublad had geopend, kunt u als gevolg van deze actie het niet opgeslagen werk kwijtraken.

Koppel alle randapparatuur los

Het kan ook het geval zijn van een hardware conflict dat het zwarte scherm of een zwart scherm met een cirkelanimatie tijdens het opstarten veroorzaakt.

Wanneer de computer opstart en blijft hangen met cyclusanimatie, kan dit meestal betekenen dat er momenteel een update op de computer wordt geïnstalleerd. In dit geval moet u een paar minuten wachten om naar het inlogscherm te gaan. Als het apparaat er echter erg lang over doet, kunt u te maken krijgen met een compatibiliteitsprobleem.

Als u vermoedt dat hardware een conflict veroorzaakt, koppelt u alle randapparatuur los, inclusief printers, camera’s, verwisselbare schijven, dockstation, Bluetooth en andere USB-apparaten, en start u de computer opnieuw op. Wanneer het probleem lijkt te zijn opgelost, is het waarschijnlijk een van de randapparatuur. U kunt bepalen welk onderdeel het probleem veroorzaakt door ze een voor een opnieuw aan te sluiten totdat u het probleem tegenkomt.

Herstel zo een zwart scherm van het bureaublad in Windows 11

Als u zich op het Windows 11-bureaublad bevindt en de muis kunt bewegen, kan het probleem met het zwarte scherm te maken hebben met Windows Verkenner.

Reset Windows Verkenner-proces

Gebruik deze stappen om de Windows Verkenner-service te repareren die een zwart scherm op Windows 11 veroorzaakt:

 • Open Taakbeheer met de sneltoets: Ctrl + Shift + Esc.

Tip: U kunt ook de sneltoets Ctrl + Alt + Del gebruiken en op de  knop Taakbeheer klikken. 

 • Eerst klikt u op de knop Meer details; indien in compacte modus.
 • Hierna klikt u op het tabblad Processen.
 • Selecteer de Windows Verkenner service; explorer.exe.
 • In de rechterbenedenhoek klikt u op de knop Opnieuw opstarten.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet het probleem met het zwarte scherm zijn opgelost.

Herstart explorer.exe

Als alternatief, als de bovenstaande instructies niet werken, gebruikt u deze stappen:

 1. Met de sneltoets: Ctrl + Shift + Esc opent u Taakbeheer.
 2. Klik op de knop Meer detailsindien in compacte modus.
 3. Met de rechtermuisknop klikt u op de Windows Verkenner service; explorer.exe. Vervolgens klikt u op de knop Taak beëindigen.
 4. In het menu van Taakbeheer klikt u hierna op Bestand.
 5. Selecteer de optie Nieuwe taak uitvoeren.
 6. Typ de volgende opdracht: explorer.exe en klik op de knop OK.  
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou u toegang moeten hebben tot het bureaublad en de apps.

Toepassingsconflict

Toepassingen kunnen ook compatibiliteitsproblemen hebben die een zwart scherm kunnen veroorzaken. Als dit het geval is, kunt u de toepassing bijwerken of verwijderen uit de huidige configuratie.

Microsoft Apps Store bijwerken

Gebruik deze stappen om een ​​app op Windows 11 bij te werken:

 1. Open Microsoft Store.
 2. In het navigatievenster linksonder klikt u op Bibliotheek.
 3. Hierna klikt u op de knop Updates ophalen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, downloadt en installeert de Microsoft Store de beschikbare updates automatisch.

Update de niet Microsoft Store-apps

Als het probleem zich voordoet met een niet-Microsoft Store-app, zijn de stappen voor het bijwerken iets anders, afhankelijk van de toepassing. Toepassingen hebben echter meestal een helpmenu met een optie om te updaten. Als u bijvoorbeeld Microsoft Edge wilt bijwerken, gebruikt u deze stappen:

 1. Open de app; bijvoorbeeld Edge.
 2. U klikt op het menu Help.
 3. Selecteer de optie Over, vervolgens op Controleren op updates, hierna op Software-update. Indien van toepassing.
 4. Ga verder met de aanwijzingen op het scherm om de update te voltooien; indien van toepassing.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Als u nog steeds hetzelfde probleem ondervindt, moet u mogelijk contact opnemen met de ontwikkelaar voor meer specifieke details.

Verwijder een app met problemen

In het geval dat een specifieke app een compatibiliteitsprobleem heeft, kunt u overwegen deze te verwijderen om het zwarte scherm te herstellen. Hier is hoe:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Apps.
 3. Aan de rechterkant klikt u op Apps en onderdelen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • In het gedeelte App-lijst klikt u op de menuknop, de drie stippen, aan de rechterkant van de app. Daar selecteert u de  optie Verwijderen.
 • Hierna klikt u nogmaals op de knop Verwijderen.
 • Ga verder met de aanwijzingen op het scherm; indien van toepassing.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, start u de computer opnieuw op en bevestigt u dat het probleem is opgelost.

Voer een schone start uit

Windows 11 start alle benodigde services, stuurprogramma’s en bepaalde apps tijdens het opstarten. Als een van deze componenten niet werkt, kan de computer een zwart scherm krijgen.

Met een schone start kan het systeem starten met minimale componenten, wat u kan helpen bepalen waarom u een zwart scherm ziet.

Gebruik deze stappen om Windows 11 schoon op te starten:

 1. Open menu Start.
 2. Zoek naar msconfig klik op de app om Systeemconfiguratie te openen.Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 3. Eerst klikt u op het tabblad Services.
 4. Vink de optie Alle Microsoft-services verbergen aan.
 5. Hierna klikt u op de knop Alles uitschakelen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Hierna klikt u op de knop Toepassen.
 • Ga dan naar het tabblad Opstarten.
 • Hier klikt u op de optie Taakbeheer openen.
 • In Taakbeheer klikt u op het tabblad Opstarten.
 • Selecteer elke toepassing en klik op de knop Uitschakelen in de rechterbenedenhoek.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Nadat u alles heeft uitgeschakeld sluit u Taakbeheer.
 • Hierna klikt u op de knop OK.
 • Herstart de computer.

Als het probleem met het zwarte scherm verdwijnt, weet u dat het probleem ligt in een van de services, stuurprogramma’s of apps die bij het opstarten worden geladen.

Met schoon opstarten het zwarte scherm probleem oplossen

Om het probleem met het zwarte scherm op Windows 11 op te lossen, schakelt u de items één voor één opnieuw in en start u de computer opnieuw op om te zien welke het probleem veroorzaakt:

 1. Open menu Start.
 2. Zoek naar msconfig klik op de app om Systeemconfiguratie te openen.Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 3. Eerst klikt u op het tabblad Services.
 4. Vink de optie Alle Microsoft-services verbergen aan.
 5. Vink een van de Services aan.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Hierna klikt u op de knop Toepassen.
 • Vervolgens klikt u op de knop OK.
 • Herstart de computer.

Nadat u de stappen hebt voltooid, herhaalt u de instructies voor elke service totdat u de service tegenkomt die het probleem veroorzaakt.

Opstartitems opnieuw inschakelen

Als geen van de services het probleem lijkt te zijn, gebruikt u deze stappen om de opstartitems opnieuw in te schakelen:

 1. Met de sneltoets: Ctrl + Shift + Esc opent u Taakbeheer.
 2. Hier klikt u op het tabblad Opstarten.
 3. Selecteer een app en klik op de knop Inschakelen in de rechterbenedenhoek.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet u mogelijk de instructies voor elk item herhalen totdat u hebt vastgesteld welke app het zwarte scherm veroorzaakt.

Los het zwarte scherm op vanuit veilige modus in Windows 11

Als de computer niet correct opstart, moet u mogelijk de Windows Herstelomgeving of WinRE gebruiken om toegang te krijgen tot de veilige modus om het probleem op te lossen.

Open WinRE met behulp van de drie fail opstartmethode

Gebruik deze stappen om toegang te krijgen tot de herstelomgeving:

 1. Start de computer.
 2. Zodra het Windows-logo op het scherm verschijnt, drukt u op de  aan / uit knop om de opstartvolgorde te onderbreken.
 3. Herhaal stap 1 en 2 nog twee keer.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Na de tweede onderbreking start Windows 11 WinRE, waar u de optie vindt om toegang te krijgen tot Geavanceerd opstarten, en dan kunt u doorgaan met de stappen om op te starten in de veilige modus.

Open WinRE met behulp van opstartbare media-methode

U kunt ook een opstartbare USB-flashdrive gebruiken om toegang te krijgen tot de instellingen van de herstelomgeving met behulp van deze stappen:

Tip: Als de computer niet opstart vanaf USB, moet u mogelijk de firmware-instellingen van het moederbord wijzigen. Meestal kunt u toegang krijgen tot de UEFI firmware door het apparaat aan te zetten en op een van de toetsen, Delete of Esc, te drukken.  Raadpleeg voor meer informatie de ondersteuningswebsite van uw fabrikant. 

 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • In de linkerbenedenhoek klikt u op de link Uw computer repareren.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, gaat u verder met de instructies om Windows 11 in de veilige modus te starten.

Start in veilige modus van Windows 11

Gebruik dit artikel om in Vellige modus op te starten vervolgens neemt u deze stappen wanneer u in de herstelomgeving bent:

 • Eerst klikt u op Geavanceerde opties.
 • Hierna klikt u op de optie Problemen oplossen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de knop Geavanceerde opties.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Hierna klikt u op de optie Opstartinstellingen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Tenslotte klikt u op de knop Opnieuw opstarten.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Op de pagina Opstartinstellingen drukt u op de toets 5 of F5 en selecteer de optie Veilige modus met netwerkmogelijkheden in te schakelen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

In de veilige modus hebt u veel manieren om het probleem met het zwarte scherm op te lossen. U kunt bijvoorbeeld het grafische stuurprogramma opnieuw installeren, buggy-updates verwijderen, systeeminstellingen wijzigen en meer (zie onderstaande instructies).

Problemen met stuurprogramma’s voor grafische kaarten oplossen

Als het probleem het stuurprogramma van de grafische kaart is, kan dit gebeuren nadat het stuurprogramma handmatig of automatisch is bijgewerkt via Windows Update. Het kan ook zijn dat het stuurprogramma om welke reden dan ook beschadigd is geraakt. Als dit het geval is, kunt u het stuurprogramma opnieuw installeren of terugzetten naar de vorige versie.

Grafisch stuurprogramma opnieuw installeren

Gebruik deze stappen om het grafische stuurprogramma opnieuw te installeren in de veilige modus op Windows 11:

 1. Open menu Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op Apparaatbeheer om de app te openen.Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 3. Vouw de vertakking Beeldschermadapters uit.
 4. Met de rechtermuisknop klikt u op de videokaart en selecteer de  optie Apparaat verwijderen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Vink de optie stuurprogramma verwijderen aan; Optioneel.
 • Hierna klikt u op de knop OK.
 • Start het apparaat opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, installeert Windows 11 het grafische stuurprogramma automatisch opnieuw, waardoor het probleem met het zwarte scherm wordt opgelost.

Grafisch stuurprogramma terugdraaien

Als het systeem onlangs is bijgewerkt, kan het probleem op Windows 11 worden opgelost door het stuurprogramma terug te zetten naar de vorige versie.

Gebruik deze stappen om een ​​eerdere versie van een stuurprogramma op Windows 11 terug te draaien:

 1. Open menu Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op Apparaatbeheer om de app te openen.Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 3. Vouw de vertakking van de Beeldschermadapters uit.
 4. Met de rechtermuisknop klikt u op de videokaart en selecteer de  optie Eigenschappen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Hierna klikt u op het tabblad Stuurprogramma.
 • Vervolgens klikt u op de knop Stuurprogramma terugdraaien (indien beschikbaar).
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Selecteer een reden om de optie om terug te draaien in te schakelen.
 • Voor de bevestiging klikt u op de knop Ja.
 • Herstart de computer.

Na het voltooien van de stappen, zal het systeem de vorige stuurprogramma versie herstellen en het probleem met het zwarte scherm oplossen.

Opmerking: Als de optie Roll Back Driver grijs wordt weergegeven, heeft Windows 11 geen eerdere versie. Wanneer een eerdere versie van het stuurprogramma werkte, kunt u deze mogelijk downloaden van de ondersteuningswebsite van uw fabrikant.

Snel opstarten uitschakelen

Soms kan de snelle opstartfunctie de reden zijn waarom het apparaat een zwart scherm krijgt. Op Windows 10 is snel opstarten een functie die beschikbaar is in specifieke hardware configuraties om het opstartproces te versnellen. Als het een zwart scherm veroorzaakt, kunt u het uitschakelen om het probleem te verhelpen.

Gebruik deze stappen om snel opstarten op Windows 10 uit te schakelen:

 • Open het Configuratiescherm.

Opmerking: Wanneer u geen manier kunt vinden om het Configuratiescherm te openen, gebruikt u de sneltoets Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11 + R en typt u de opdracht Control. Hierna klikt u op de knop OK.

 • Eerst klikt u op Hardware en geluiden (indien in Categorie weergave).
 • Vervolgens klikt u op Energiebeheer.
 • Selecteer de optie Kies wat de aan / uit knop doet in het linkerdeelvenster.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Hierna klikt u op de link Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.
 • Schakel de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) uit (indien beschikbaar).
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Nu klikt u op de knop Wijzigingen opslaan.
 • Herstart de computer.

Nadat u het apparaat opnieuw hebt opgestart, zou u het probleem met het zwarte scherm op Windows 11 niet meer moeten ervaren.

Verwijder updates 

Als u onlangs een systeemupdate hebt geïnstalleerd, heeft de update mogelijk een compatibiliteitsprobleem met het videostuurprogramma of een ander onderdeel waardoor het scherm zwart wordt.

Gebruik deze stappen om een ​​buggy-update in de veilige modus te verwijderen:

 1. Open menu Start.
 2. Zoek naar Opdrachtprompt en selecteer de optie Als Administrator Uitvoeren om de app te openen.Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Opmerking: Wanneer de zoekopdracht niet werkt om de Opdrachtprompt te openen, gebruik dan de sneltoets Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11+ R, dan typt u de opdracht CMD en klikt u op de knop OK.

Typ de volgende opdracht om de recent geïnstalleerde updates te bekijken en druk op Enter

wmic qfe get hotfixid, installedon
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Typ de volgende opdracht om de update te verwijderen en druk op Enter:  

wusa /uninstall /kb:5012170
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Ter bevestiging klikt u op de knop Ja.
 • Hierna klikt u op de knop Opnieuw opstarten om uw pc opnieuw te starten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de update van het apparaat verwijderd, waardoor het probleem met het zwarte scherm wordt opgelost.

Beveiligingssoftware verwijderen

Ook kunnen beveiligingstoepassingen zoals antivirus van derden de reden zijn voor een zwart scherm op Windows 11.

Als het apparaat een beveiligingstoepassing van derden heeft, kunt u deze tijdelijk verwijderen om te bevestigen of de app de reden is voor het zwarte scherm.

Gebruik deze stappen om een ​​beveiligingsapp te verwijderen in de veilige modus op Windows 11:

 1. Open menu Start.
 2.  In de rechterbovenhoek klik op de knop Alle apps.
 3. Zoek in de lijst naar de antivirus app. Met de rechtse muisknop klikt u erop en selecteer de knop Verwijderen.
 4. Ga verder met de aanwijzingen op het scherm (indien van toepassing).

Opmerking: Deze optie gebruikt u als u een antivirus app van een derde partij heeft, dus niet Microsoft Defender.

Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

In het scenario gebruiken we de menuoptie Start om de app te verwijderen, omdat de app Instellingen al dan niet werkt in de veilige modus. Het verwijderingsprogramma kunt u ook vinden in de installatiemap van de toepassing in C:\Program Files.

Als het probleem is opgelost door de app te verwijderen, kijk dan op de ondersteuningswebsite voor ontwikkelaars voor een bijgewerkte versie van de app. Kijk of er meer specifieke stappen zijn om het probleem te verhelpen.

Nieuw gebruikersaccount maken

Een beschadigd account kan ook de reden zijn dat u een zwart scherm ziet op Windows 11. U kunt een nieuw account maken in de veilige modus om te controleren of dit het probleem veroorzaakt. Als het zwarte scherm verdwijnt met het nieuwe account, kunt u overwegen uw bestanden en instellingen over te zetten naar het andere account.

Gebruik deze stappen om een ​​nieuw account aan te maken in de veilige modus op Windows 11:

 • Open menu Start.
 • Zoek naar Opdrachtprompt en selecteer de optie Als Administrator Uitvoeren om de Opdrachtprompt te openen.Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Typ de volgende opdracht om een ​​nieuw account aan te maken en druk op Enter:  
net user ACCOUNT-NAME /add
 • Zorg ervoor dat u in de opdracht ACCOUNT-NAAM wijzigt voor de naam van het account dat u wilt maken. Deze opdracht maakt bijvoorbeeld een account aan met de naam tempuser:  
net user tempuser /add
 • Typ de volgende opdracht Als Administrator Uitvoeren om het accounttype te wijzigen en druk op Enter:  
net localgroup administrators tempuser /add
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Herstart de computer.
 • Log in met het nieuwe gebruikersaccount.

Als het probleem is opgelost, geeft dit aan dat het probleem iets in het oude account kan zijn. 

Een zwart scherm oplossen vanuit systeemherstel in Windows 11

Als Systeemherstel is ingeschakeld op uw computer, kunt u een herstelpunt gebruiken om systeemwijzigingen ongedaan te maken. Zoals recente apps, configuraties en updates, die mogelijk het zwarte scherm in Windows 11 veroorzaken.

De functie zal geen bestanden verwijderen, maar het verwijdert wel enkele instellingen, apps en updates die zijn toegepast na het laatste herstelpunt.

Omdat het bureaublad niet beschikbaar is om Systeemherstel te gebruiken, moet u de functie openen vanuit de Windows Herstelomgeving.

Open WinRE met behulp van de drie fail opstartmethode

Gebruik deze stappen om toegang te krijgen tot de herstelomgeving:

 1. Start de computer.
 2. Zodra het Windows-logo op het scherm verschijnt, drukt u op de aan/uit knop om de opstartvolgorde te onderbreken.Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 3. Herhaal stap 1 en 2 nog twee keer.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Na de tweede onderbreking start Windows 11 de herstelervaring. Ga verder met de onderstaande herstelpuntinstructies.

Open WinRE met behulp van opstartbare media-methode

U kunt ook een opstartbare USB-flashdrive gebruiken om toegang te krijgen tot de instellingen van de herstelomgeving met behulp van deze stappen:

 1. Start de pc vanaf een USB-flashstation.
 2. Eerst klikt u op de knop Volgende.
 3. In de linkerbenedenhoek klikt u op de link Uw computer repareren.

Nadat u de stappen heeft voltooid, gaat u verder met de onderstaande instructies.

Systeemwijzigingen ongedaan maken

Gebruik deze stappen om een ​​apparaat naar een eerder tijdstip te herstellen:

 • Eerst klikt u op de optie Problemen oplossen.
 • Klik op de knop Geavanceerde opties.
 • Klik op de optie Systeemherstel.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer het meest recente herstelpunt dat het probleem waarschijnlijk zal oplossen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Om te bepalen welke apps worden beïnvloed klikt u op de knop Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed  nadat het herstelpunt is gemaakt (Optioneel).
 • Vervolgens klikt u op de knop:
  • Sluiten.
  • Volgende.
  • En tenslotte op Voltooien.

Nadat u de stappen hebt voltooid, past de functie het herstelpunt toe dat het systeem terugbrengt naar de tijd dat alles werkte zonder een zwart scherm.

Een functie update verwijderen om een zwart scherm in Windows 11 op te lossen

Als de computer een zwart scherm krijgt na het upgraden naar een nieuwere versie, kan het een oplossing zijn om terug te gaan naar de vorige versie van het besturingssysteem totdat er een update wordt uitgebracht met een permanente oplossing.

Open WinRE met behulp van de drie fail opstartmethode

Gebruik deze stappen om toegang te krijgen tot de herstelomgeving:

 1. Start de computer.
 2. Zodra het Windows-logo op het scherm verschijnt, drukt u op de  aan / uit knop om de opstartvolgorde te onderbreken.
 3. Herhaal  stap 1 en 2 nog twee keer.

Na de tweede onderbreking start Windows 11 de herstelervaring. Ga verder met de onderstaande instructies.

Open WinRE met behulp van opstartbare media-methode

U kunt ook een opstartbare USB-flashdrive gebruiken om toegang te krijgen tot de instellingen van de herstelomgeving met behulp van deze stappen:

 1. Start de pc vanaf een USB-flashstation.
 2. Eerst klikt u op de knop Volgende.
 3. In de linkerbenedenhoek klikt u op de link Uw computer repareren.

Nadat u de stappen heeft voltooid, gaat u verder met de onderstaande instructies.

Het besturingssysteem terugdraaien naar de vorige versie

Gebruik deze stappen om terug te gaan naar de vorige versie van Windows 11:

 • Eerst klikt u op de optie Problemen oplossen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Hierna klikt u op de knop Geavanceerde opties.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de optie Updates verwijderen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Selecteer de optie Nieuwste onderdelenupdate verwijderen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Meld u aan met uw accountgegevens.
 • Tenslotte klikt u op de knop Onderdelenupdate verwijderen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Als het probleem wordt opgelost door terug te draaien naar een eerdere versie van Windows 11 of 10, moet u niet upgraden totdat u weet dat er een update is die het probleem permanent verhelpt.

De optie om het systeem te resetten naar de vorige versie is alleen beschikbaar gedurende de eerste 10 dagen na een upgrade. 

Gebruik de herstel functie in Windows 11 om een zwart scherm te repareren

Als niets het probleem lijkt op te lossen, kunt u als laatste redmiddel uw computer terugzetten naar de fabrieksinstellingen om het probleem met het zwarte scherm op te lossen.

Met deze functie verliest u uw bestanden niet, maar door dit proces worden uw apps en instellingen verwijderd.

Gebruik deze stappen om een ​​Windows 11-laptop of -desktop terug te zetten naar de fabrieksinstellingen zonder uw bestanden te verliezen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Aan de rechterkant klik op Systeemherstel.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • In het gedeelte Herstelopties klikt u op de knop Pc opnieuw instellen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Klik op de optie Mijn bestanden behouden.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Selecteer de optie Lokaal opnieuw installeren.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Bekijk de apps om opnieuw te installeren na de reset naar de fabrieksinstellingen.
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Opnieuw instellen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de computer teruggezet naar de fabrieksinstellingen met behoud van uw bestanden. U kunt in dit artikel leest u meer over de herstelfunctie een pc opnieuw instellen.

Computer opnieuw instellen vanuit herstelinstellingen

Als u geen toegang heeft tot het bureaublad, kunt u uw computer resetten vanuit de herstelomgeving.

Open WinRE met behulp van de drie fail opstartmethode

Gebruik deze stappen om toegang te krijgen tot de herstelomgeving:

 1. Start de computer.
 2. Zodra het Windows-logo op het scherm verschijnt, drukt u op de aan / uit knop om de opstartvolgorde te onderbreken.
 3. Herhaal  stap 1 en 2 nog twee keer.

Na de tweede onderbreking start Windows 11 de herstelervaring. Ga verder met de onderstaande instructies.

Open WinRE met behulp van opstartbare media-methode

U kunt ook een opstartbare USB-flashdrive gebruiken om toegang te krijgen tot de instellingen van de herstelomgeving met behulp van deze stappen:

 1. Start de pc vanaf een USB-flashstation.
 2. Eerst klikt u op de knop Volgende.
 3. In de linkerbenedenhoek klikt u op de link Uw computer repareren.

Nadat u de stappen heeft voltooid, gaat u verder met de onderstaande instructies.

Systeem terugzetten naar fabrieksinstellingen

Gebruik deze stappen om terug te gaan naar de vorige versie van Windows 11:

 1. Eerst klikt u op de optie Problemen oplossen.
 2. Hierna klikt u op de optie Deze PC Opnieuw instellen.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de optie Mijn bestanden behouden.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Selecteer de optie Lokaal opnieuw installeren.
Een Zwart Scherm Oplossen in Windows 11
 • Tenslotte klikt u op de knop Opnieuw instellen.

Nadat u de stappen hebt voltooid, neemt de wizard het over en installeert Windows 11 opnieuw, hopelijk wordt het probleem met het zwarte scherm opgelost.

Een zwart scherm oplossen tijdens de installatie van Windows 11

Wanneer het zwarte scherm optreedt tijdens het upgradeproces naar een nieuwe release van het besturingssysteem, kan het zijn dat de installatie tijd nodig heeft om zaken te verwerken. Soms kan het upgradeproces enkele uren duren, maar het zal met succes worden voltooid.

Als de installatie meer dan zes uur geleden is, kunt u proberen de computer uit te schakelen door de aan/uit knop ongeveer 10 seconden ingedrukt te houden.

Apparaten loskoppelen

Nadat het apparaat is uitgeschakeld, koppelt u de niet essentiële randapparatuur zoals: verwijderbare opslag, printer, netwerkkabel, dockstation en secundaire beeldschermen los. Sluit alleen essentiële apparaten aan, zoals de muis, het toetsenbord en de primaire monitor.

Wanneer het probleem niet kritiek was, wordt de installatie mogelijk hervat en automatisch voltooid. Denk eraan om na de installatie de overige randapparatuur opnieuw aan te sluiten.

Als het echter een fatale fout was, zal de installatie proberen terug te gaan naar de vorige versie. U kunt de upgrade nog een keer proberen, maar deze keer moet u de opstartmedia van Windows 11 gebruiken om verder te gaan met de installatie.