In januari bevestigde Microsoft dat het werkt aan een Google Discovery achtige nieuws en weer feed. Een nieuwe functie voor de Windows 10 taakbalk. Deze functie is momenteel beperkt beschikbaar voor testers in het Insider programma. Deze functie is optioneel wat betekent dat u deze altijd kunt verbergen op de taakbalk.

Taakbalk Feed Functie Windows 10 Onthuld

Nieuws feed

Microsoft wil het voor gebruikers gemakkelijk maken om rechtstreeks vanaf de taakbalk toegang te krijgen tot belangrijke nieuws koppen, financiële informatie en weersverwachtingen. Het heet officieel Nieuws en interesses het gebruikt de MSN feed om snel toegang te krijgen tot dynamische inhoud zoals krantenkoppen, sport, financiën en het weer.

Op basis van referenties die in de preview-builds zijn gevonden, is het duidelijk dat de feed is gebaseerd op Windows Zoek, niet in Chromium Edge.

Taakbalk Feed Functie Windows 10 Onthuld
De vernieuwde taakbalk laat nieuws en weer zien.

In de preview-builds gebruikt de nieuwsfeed interface Microsoft.Windows.Search, die zich onder de map Windows > Systeem Apps bevindt; dit is ook verantwoordelijk is voor de standaard Windows Zoek.

Geheugen gebruik

Ook al is de nieuwsfeed gebaseerd op Windows Search (Zoek), er wordt nog steeds een nieuw proces op de achtergrond uitgevoerd om de feed gedurende de dag bij te werken.

Taakbalk Feed Functie Windows 10 Onthuld

Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, wordt de functie Nieuws en interesses van de taakbalk weergegeven als Feeds of Zoektoepassing in Taakbeheer. In de tests die wij hebben gedaan werd vastgesteld dat de nieuwsfeed op de taakbalk tot zo’n 150 MB geheugen gebruikt op de virtuele machines met 4 GB, 8 GB en 16 GB RAM.

Het geheugengebruik is echter normaal gesproken nul. Echter alleen wanneer de nieuws en weer feed niet actief op zoek is naar nieuwe inhoud of weersvoorspellingen.

Aanpassen

Microsoft meldt dat gebruikers hun feed kunnen personaliseren en de irrelevante inhoud kunnen uitschakelen. Dat zou het gebruik van bronnen zou moeten verminderen. Voorlopig toont de nieuwsfeed in de Windows 10 taakbalk de koppen van wereldwijde merken zoals: The New York Times en BBC.

Taakbalk Feed Functie Windows 10 Onthuld

Hierbij moeten we vermelden dat Microsoft nog steeds experimenteert met het idee. Het uiteindelijke resultaat zal naar verwachting beter worden. Zo is in een preview build onlangs een nieuw ontwerp gekomen dat de feed nog kleurrijker en moderner maakt.

Momenteel hebben Windows Insiders in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Australië en India toegang tot de nieuws- en weer functies.

Net als de functie Nu vergaderen, is het waarschijnlijk dat Microsoft de nieuwsfeed op de taakbalk ook zal toevoegen aan oudere versies van het besturingssysteem, wellicht in versie 21H1 en versie 20H2.