Verwachte leestijd: 3 minuten

De zo genoemde ‘functiedrop‘ of ook wel Moment 2 genoemd, komt in maart naar Windows 11. In dit Windows 11 artikel vertellen we u wat u hierover moet weten.

Functiedrop Moment 2 Komt Naar Windows 11

Met de lancering van Windows 11 versie 22H2 kondigde Microsoft aan dat het Windows regelmatig zou gaan updaten met nieuwe functies. Dat gaat buiten de jaarlijkse Windows onderdelenupdate om gebeuren die in de herfst komt. De eerste functiedaling kwam slechts een maand na de lancering van 22H2 in september en oktober. Het bevatte onder meer tabbladen in de Verkenner en andere verbeteringen.

We naderen de maant maart met rasse schreden en ook de release van Moment 2 met functies voor Windows 11 versie 22H2. Deze worden nu intern bij Microsoft afgerond. De nieuwe functies worden naar verwachting in de komende weken uitgerold. Deze tweede ‘drop-functie’, wordt intern Moment 2 genoemd. Deze wordt al een aantal maanden getest door Windows Insiders in het Beta Kanaal.

Wat wijzigt er met Moment 2 in Windows 11

De inhoud van Moment 2 is sinds deze week naar de testers in het Insider Release Preview-kanaal gegaan. Dit betekent dat Microsoft zich opmaakt om Moment 2 binnenkort te verzenden. 

Functiedrop Moment 2 Komt Naar Windows 11
Moments Windows 11

Hier is een overzicht van alle nieuwe functies en verbeteringen die met Moment 2 naar Windows 11. 

  • Voor tablets geoptimaliseerde taakbalk
  • Flyout voor modern systeemvak
  • Nieuwe taakbalk-zoekbalkopties
  • Zoek in Taakbeheer
  • Energieaanbevelingen in Instellingen
  • Widgets-paneel op volledig scherm
  • Widget-ondersteuning van derden
  • Studio-effecten in Snelle instellingen
  • Verbeteringen voor spraaktoegang

Systeemvak

Deze update verbetert het systeemvak. Alle pictogrammen hebben nu een afgeronde focus en zweefbehandeling in de rechter benedenhoek. Inclusief het vervolgmenu ‘Verborgen pictogrammen weergeven’. Pictogrammen kunt u verplaatsen om ze opnieuw te rangschikken in het vervolgmenu ‘Verborgen pictogrammen weergeven‘ of pictogrammen verplaatsen naar de taakbalk.

Twee in een apparaten

Met de update introduceert het bedrijf een voor aanraking geoptimaliseerde taakbalk. Dit is vooral makkelijk wanneer u een 2-in-1-apparaat of tablet gebruikt. Er zijn twee toestanden van deze taakbalk: samengevouwen en uitgevouwen.

Veeg omhoog en omlaag aan de onderkant van uw scherm om tussen de twee statussen te wisselen. Wanneer ingeklapt in tabletmodus , verdiept de taakbalk zich om u meer schermruimte te geven. Zo wordt voorkomen dat u de taakbalk per ongeluk zou openen. Bij het uitvouwen in tabletmodus is de taakbalk geoptimaliseerd om gemakkelijker te gebruiken met aanraking. Uw taakbalk veranderd automatisch naar deze geoptimaliseerde versie wanneer u het toetsenbord loskoppelde of terugvouwde.

Functiedrop Moment 2 Komt Naar Windows 11

Deze functie werkt alleen op apparaten die als tablet kunnen worden gebruikt, het is standaard ingeschakeld. Om dat te wijzigen, gaat u naar: Instellingen > Personalisatie > Taakbalk > Taakbalkgedrag.

De instelling heet: Taakbalk optimaliseren voor aanraakinteracties wanneer dit apparaat als tablet wordt gebruikt. Als uw bedrijf Windows updates voor uw apparaat beheert, is deze functie standaard uitgeschakeld. Beheerders kunnen het aanzetten met behulp van de nieuwe commerciële controle voor continue innovatie.

De functiedrop van Moment 2 voor Windows 11 wordt uitgerold via Windows Update als onderdeel van de beveiligingsrelease van maart 2023. Wanneer u nu al toegang wilt hebben tot deze nieuwe functies, dient u lid te worden van het Windows Insider Release Preview Kanaal.