Verwachte leestijd: 6 minuten

Systeemherstel kan u helpen om uw computer te herstellen na systeemwijzigingen. In dit Windows 11 artikel vertellen we u hoe u dit doet.

Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11

In Windows 11 is Systeemherstel een functie die al sinds 14 september 2000, in de dagen van Windows Me, bestaat. Het doel is om snapshots te maken van de huidige werkstatus van de computer. Deze worden als herstelpunten opgeslagen, wanneer specifieke gebeurtenissen worden geactiveerd. 

Wanneer u bijvoorbeeld een update, een stuurprogramma, of app installeert. Of vóór het aanbrengen van wijzigingen in het register. Als er iets onverwachts gebeurt, kunt u een herstelpunt gebruiken om het systeem terug te zetten van vóór het moment dat het probleem ontstond. U kunt het probleem oplossen zonder uw bestanden aan te tasten.

Hier is echter een voorbehoud; de herstelfunctie staat standaard uitgeschakeld. Dat betekent dat u deze eerst handmatig moet instellen voordat u er gebruik van kunt maken. Na het maken van een herstelpunt kunt u systeemwijzigingen die u daarna uitvoert ongedaan maken, wanneer de normale werking van uw computer wordt belemmerd.

Wat gaan we doen

In dit Windows 11 artikel lopen we met u door de stappen om u in staat te stellen met Systeemherstel problemen op te lossen na systeemwijzigingen.

 • Systeemherstel inschakelen in Windows 11;
 • Een systeemherstelpunt maken in Windows 11;
 • Wijzigingen ongedaan maken met Systeemherstel in Windows 11.

Systeemherstel inschakelen in Windows 11

Zoals eerder vermeldt en in tegenstelling tot oudere versies is Systeemherstel in Windows 10 en 11 standaard uitgeschakeld. Voor dat u iets kunt doen dient u de functie handmatig in te schakelen.

Gebruik deze stappen om Systeemherstel in Windows 11 in te schakelen:

 1. Open Menu Start.
 2. Ga naar het Configuratiescherm en klik op de applet herstel.Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 3. Eerst selecteert u in het gedeelte Beveiligingsinstellingen het hoofdstation Systeem.
 4. Klik op de knop Configureren.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Nu selecteert u de optie Systeembeveiliging inschakelen.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Gebruik de schuifregelaar Max gebruik en selecteer hoeveel ruimte Windows 11 moet reserveren om herstelpunten op te slaan.
 • Vervolgens klikt u op de knop Toepassen.
 • Tenslotte klikt op de knop OK.

Nadat u deze stappen hebt voltooid, maakt Windows 11 automatisch een herstelpunt wanneer u systeemupdates toepast. Of wanneer specifieke systeemwijzigingen worden aangebracht.

Als u extra schijven hebt, schakelt u de functie handmatig in op elke schijf die u wilt beschermen. Het is echter belangrijk op te merken dat Systeemherstel bedoeld is om instellingenwijzigingen ongedaan te maken. Het is geen back-up oplossing.

Een systeemherstelpunt maken in Windows 11

Hoewel Windows 11 nu automatisch controlepunten kan maken wanneer het systeemwijzigingen detecteert, als u van plan bent sommige instellingen opnieuw te configureren, wilt u altijd handmatig een herstelpunt maken.

Gebruik deze stappen om een ​​herstelpunt op Windows 11 te maken:

 1. Start openen.
 2. Ga naar het Configuratiescherm en klik op de applet herstel. Open de pagina Systeemeigenschappen.
 3. In het gedeelte Beschermingsinstellingen klikt u op de knop Maken.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Typ een beschrijvende naam voor het herstelpunt, voorbeeld: Voordat u het register bijwerkt.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Eerst klikt u op de knop Maken.
 • Hierna klikt op de knop Sluiten.
 • Opnieuw klikt u op de knop OK.
 • Tenslotte klikt u op de knop Sluiten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u het herstelpunt gebruiken om de systeemwijziging ongedaan te maken als er iets gebeurt na het aanbrengen van systeemwijzigingen, zoals het installeren van een nieuw stuurprogramma of app of het wijzigen van het register.

Wijzigingen ongedaan maken met Systeemherstel in Windows 11

Als er iets onverwachts gebeurt op Windows 11 als gevolg van een installatie of wijzigingen in de instellingen, gebruik dan een herstelpunt om het apparaat terug te zetten naar een eerder tijdstip om de wijzigingen ongedaan te maken en het probleem op te lossen. U kunt dit doen vanaf het bureaublad of via de geavanceerde opstartinstellingen.

Herstelpunt toepassen vanaf het bureaublad

Als u toegang heeft tot het bureaublad, zet u de wijzigingen als volgt terug:

 1. Start openen.
 2. Ga naar het Configuratiescherm en klik op de applet herstel.
 3. Hierna klikt u op de knop Systeemherstel.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
 • Eerst selecteert u het herstelpunt om wijzigingen ongedaan te maken.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • U kunt nu op de knop Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed klikken om de apps te bekijken die via dit proces worden verwijderd (Optioneel).
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Voltooien.

Nadat u deze stappen hebt voltooid, wordt het herstelpunt toegepast. Hierna wordt het systeem opnieuw opgestart. Het voltooien van het systeem herstel kan lang duren, onderbreek het proces niet.

Het apparaat is na dit proces terug gekeerd naar de vorige goed werkende staat. Mochten er één of meer apps zijn verwijderd, dan moet u deze opnieuw handmatig installeren.

Herstelpunt toepassen vanaf Geavanceerd opstarten

U kunt de geavanceerde opstartinstellingen gebruiken om Systeemherstel te gebruiken als de computer problemen heeft met opstarten.

Toegang tot geavanceerd opstarten

Gebruik deze stappen om toegang te krijgen tot de geavanceerde opstartomgeving in Windows 11 om een ​​herstelpunt toe te passen:

 1. Start het apparaat.
 2. Zodra het Windows-logo op het scherm verschijnt, drukt u op de aan/uit knop om de opstartvolgorde te onderbreken.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, gebruikt u de onderstaande stappen om systeemwijzigingen ongedaan te maken met behulp van een eerder herstelpunt.

Als u problemen ondervindt bij het opstarten in de herstelomgeving, start u het apparaat op met de installatiemedia van Windows 11. klikt U klikt in Windows Set-up op de knop Volgende, hierna klikt u op de knop Uw computer herstellen in de linkerbenedenhoek en gebruikt u vervolgens de onderstaande stappen.

Wijzigingen ongedaan maken met herstelpunt

Volg deze stappen om Systeemherstel te gebruiken vanuit de geavanceerde opstartomgeving:

 • Eerst klikt u op de knop Geavanceerde opties.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Vervolgens klikt u op Problemen oplossen.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Hierna klikt u op Geavanceerde opties.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Dan klikt u op Systeemherstel.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer een herstelpunt om wijzigingen ongedaan te maken en problemen met de computer op te lossen.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11
 • Hierna wordt u de mogelijkheid geboden om op de link Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed te klikken. Om de apps te bekijken die via dit proces worden verwijderd (Optioneel).
 • Vervolgens klikt op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Voltooien.
Gebruik Zo Systeemherstel in Windows 11

Nadat u deze stappen hebt voltooid, maakt Systeemherstel de systeemwijzigingen ongedaan om eventuele problemen op te lossen. Na het installeren van een nieuw stuurprogramma, een systeemupdate of wijziging van het register.

Tenslotte

In Windows 11 is Systeemherstel ontworpen als een functie om een ​​computer met configuratieproblemen te herstellen, het is niet geschikt als een back-up oplossing. Als u bestanden wilt herstellen, dient u nog steeds een back-up bij te houden. Wanneer een herstelpunt niet werkt, moet u mogelijk de computer terugzetten naar de fabrieksinstellingen om het probleem op te lossen.