Na geruchten over uitgave Windows 11 22H2 later deze maand

Verwachte leestijd: 5 minuten

Windows 11 22H2 zal waarschijnlijk later deze maand gefaseerd voor consumenten worden uitgerold. Microsoft heeft nu KB5017390 uitgebracht. Dit is de nieuwste cumulatieve update voor Windows 11 22H2 in het bèta kanaal en voor het release preview kanaal. Deze wordt geleverd met een aantal verbeteringen.

Windows 11 Update Kb5017390 Uitgebracht

Windows 11 KB5017390 is geen grote update, het voegt geen nieuwe functies toe aan het besturingssysteem. Het lijkt echter één van de functies te hebben verwijderd die eerder dit jaar werd toegevoegd. De mogelijkheid om apps met onderlinge afhankelijkheden te verwijderen met behulp van de nieuwe app Instellingen van Windows 11.

Microsoft zei eerder dat u met Windows 11 versie 22H2 apps met onderlinge afhankelijkheden zoals Steam en gaming-apps die op Steam draaien, rechtstreeks via Instellingen kunt verwijderen. Deze functie is nu zelf verwijderd. Het is niet langer mogelijk om onderling afhankelijke apps te verwijderen of Win32 apps te repareren in: Instellingen > Apps > Geïnstalleerde apps.

Het is waarschijnlijk dat de functie in de toekomst zal worden hersteld. Onthoud dat u Win32 apps nog steeds kunt wijzigen en verwijderen zonder onderlinge afhankelijkheden. Apps kunnen ook altijd worden verwijderd via het Configuratiescherm.

Over Windows 11 KB5017390

Er is een probleem heeft opgelost waarbij sommige gebruikers Verkenner niet konden starten omdat explorer.exe onmiddellijk crashte. Gebruikers meldden het probleem met start map vensters in een afzonderlijk proces niet in staat zijn om Verkenner te starten.

Een ander probleem is opgelost waarbij gebruikers niet op knoppen konden tikken of klikken of deze konden selecteren in het bovenste gedeelte van Verkenner. Dit probleem is gemeld toen Verkenner in een volledig scherm was geopend. Ook is er een fout opgelost waarbij de opdrachtbalk van de Verkenner in Windows 11 niet werkte. Dit betekent dat gebruikers niet op: kopiëren, plakken of zelfs lege prullenbak konden klikken.

Een kritiek probleem is door Microsoft opgelost dat van invloed is op Microsoft-accounts (MSA). Een fout in Windows 11 verhinderde dat gebruikers toegang kregen tot het bureaublad. Omdat het web dialoogvenster dat u gebruikt om in of uit te loggen mogelijk niet wordt weergegeven.

Wijzigingen en reparaties

Windows 11 Build 22000.978 lost ook een probleem op waarbij de printer mogelijk uitviel of niet goed werkte als gevolg van compatibiliteitsproblemen. Dat gebeurde bij USB-afdrukken die dit zouden kunnen veroorzaken. Dit probleem is gemeld toen gebruikers het stuurprogramma opnieuw opstartten of opnieuw installeerden.

Er is een bug opgelost waarbij Windows 11 SE sommige Microsoft Store-apps niet vertrouwt. Deze bug voorkomt dat gebruikers de niet-vertrouwde app downloaden. Evenzo zegt Microsoft dat het een probleem heeft opgelost waarbij bepaalde Bluetooth-audioheadsets stopten met spelen na een aanpassing van de voortgangsbalk.

Een lijst met alle reparaties in Windows 11

 • Microsoft geeft IT-beheerders de mogelijkheid om op afstand extra talen en taal gerelateerde functies toe te voegen. Beheerders kunnen ook taalscenario’s beheren voor verschillende eindpuntbeheerders.
 • Een probleem is verholpen waardoor een dubbele afdrukwachtrij ontstond.
 • Microsoft heeft een probleem opgelost dat van invloed was op roaming van gebruikersprofielen. Wanneer dit gebeurt, kan Windows bepaalde instellingen niet herstellen wanneer u zich aan- of afmeldt
 • Er is een probleem opgelost waarbij Server Assigned Configurations als null kan worden gerapporteerd in enkele volledige configuratiescenario’s.
 • Een probleem is opgelost dat van invloed was op de automatische HDR-functie met hoog dynamisch bereik op bepaalde GPU-systemen.
 • Er is een probleem opgelost waarbij Microsoft Edge niet meer reageerde wanneer u de IE-modus gebruikte.
 • Een probleem is opgelost waardoor gevirtualiseerde App-V Office-apps niet konden worden geopend.
 • Er is een probleem opgelost waarbij de implementatie van Windows Hello for Business kon mislukken wanneer u het systeem onder bepaalde omstandigheden opnieuw instelde.
 • Microsoft heeft verschillende problemen opgelost met betrekking tot afdrukken via USB: een fout waarbij de printer niet meer werkt nadat u hem opnieuw hebt opgestart of opnieuw hebt geïnstalleerd, problemen met stuurprogramma’s en communicatieproblemen waardoor u geen toegang meer hebt tot apparaat functies.
 • Prestatieproblemen met BitLocker opgelost.
 • Lost een probleem op dat voorkomt dat Hyper Visor Code Integrity automatisch wordt ingeschakeld.
 • Er is een probleem opgelost waarbij niet-Windows-apparaten niet konden worden geverifieerd met een smartcard.
 • Er is een probleem opgelost waardoor de tool Resultant Set of Policy niet meer werkte.

Bekende problemen in Windows 11

We gebruiken Windows 11 Build 22000.978 nu al 30 uur op onze primaire machines en we konden geen groot verschil merken. Over het algemeen lijkt Build 22000.978 een redelijk stabiele release te zijn en hebben gebruikers geen kritieke problemen gemeld.

Microsoft onderzoekt nog steeds meldingen dat XPS Viewer XML Paper Specification (XPS)-documenten niet kan openen in sommige niet-Engelse talen. De getroffen talen omvatten Japans en Chinees, maar alleen bepaalde tekencoderingen worden beïnvloed. Dit probleem is van invloed op zowel XML Paper Specification (XPS) als Open XML Paper Specification (OXPS)-bestanden.

Deze bug veroorzaakt een foutmelding in de kijker of kan zelfs leiden tot prestatieproblemen op bepaalde systemen. Microsoft-functionarissen hebben echter bevestigd dat het XPS-probleem de consumenten niet echt zal treffen, aangezien de functie zelf vanaf 2020 niet standaard is geïnstalleerd.

Microsoft beloofde dat het een update zal uitbrengen in een aankomende release. Een ander bekend probleem treft consumenten in Chili, waar de tijd die wordt weergegeven in Windows en apps niet correct is.

Tenslotte

Zoals aan het begin vermeld, zal Microsoft binnen enkele dagen een groen signaal geven voor de openbare uitrol van Windows 11 22H2. Wat betekent dat de uitrol nu naar verwachting in de komende weken zal beginnen.