Verwachte leestijd: 3 minuten

Windows 11 Verwijderd Meer Oude Functies

In een update van het ondersteuningsdocument bevestigde Microsoft dat het de GUI (verifiergui.exe) in een toekomstige release van Windows zou verwijderen. Het is onduidelijk of de interface voor toegang tot Driver Verify verdwijnt met Windows 11 24H2, maar we denken niet dat dit het geval is omdat de app nog steeds bestaat in de bijna definitieve preview-builds.

Zoals te zien is in de bovenstaande schermafbeelding, biedt de GUI verschillende geavanceerde functies, zoals het maken van standaardinstellingen, aangepaste instellingen voor ontwikkelaars, het verwijderen van bestaande instellingen, het weergeven van huidige instellingen en het tonen van informatie over geverifieerde stuurprogramma’s.

Wanneer de GUI van driververifier in de volgende Windows Update wordt verwijderd, moet u opdrachtregelopdrachten gebruiken, zoals verifier /standard /all om standaardinstellingen te maken en verifier /reset om instellingen te verwijderen.

Windows 11 Verwijderd Meer Oude Functies

Windows Driver Verifier is geen mainstream functie. U heeftt de app waarschijnlijk nog nooit gebruikt. Maar in het verleden vertrouwden gebruikers op de driververifier-app om driverinstellingen te resetten en Blue Screen of Death fouten te herstellen bij het spelen van games als Fortnite.

Niet alleen Driver Verifier GUI wordt dit jaar afgeschreven.

Microsoft schrapt verschillende functies, waaronder ook de Stappen Recorder uit het tijdperk van Windows 7. Waarmee u het scherm kunt opnemen. Hoewel de app oorspronkelijk is ontwikkeld voor probleemoplossing, gebruiken mensen Steps Recorder als een lichtgewicht schermopnametool op Windows.

Windows 11 Verwijderd Meer Oude Functies

Zoals u in de bovenstaande schermafbeelding kunt zien, wordt in Windows 11 24H2 de Steps Recorder-app geleidelijk afgeschaft en wordt iedereen aangespoord om alternatieven te verkennen, zoals de Clipchamp en het Knipprogramma, die een ingebouwde schermrecorder bevat.

Op dezelfde manier verwijdert Windows 11 24H2 ook WordPad en moedigt iedereen aan om Kladblok of MSWord te gebruiken.

Hier is de volledige lijst met apps en services die in de afgelopen zes maanden zijn afgeschreven. In de lijst staan ook apps die zijn verouderd en niet meer worden bijgewerkt.

Windows 11 Verwijderd Meer Oude Functies
Afbeelding gecreëerd met behulp van KI
  • NTLM: Alle versies van NTLM zijn verouderd. Gebruik in plaats daarvan Negotiate, dat standaard Kerberos gebruikt en terugvalt op NTLM. (juni 2024).
  • NPLogonNotify en NPPasswordChangeNotify API’s: standaard uitgeschakeld om veiligheidsredenen in Windows 11, versie 24H2. Mag later verwijderd worden. (maart 2024).
  • NLS-serververificatiecertificaten met RSA-sleutels < 2048 bits**: verouderd. RSA-sleutels moeten 2048 bits of langer zijn voor TLS-serverauthenticatie. (maart 2024)
  • Testbasis voor Microsoft 365: verouderde Azure-cloudservice voor het testen van apps. Na deactivering buiten gebruik gesteld en onbruikbaar gemaakt. (maart 2024)
  • Windows Mixed Reality: verouderd en verwijderd in Windows 11, versie 24H2. Werkt met Steam tot november 2026. Heeft geen invloed op HoloLens. (december 2023)
  • Microsoft Defender Application Guard voor Edge: verouderd. Geen migratie naar Edgemanifest V3. Heeft invloed op Chrome- en Firefox-extensies. (december 2023)
  • Legacy Console-modus: verouderd. Indien nodig beschikbaar als optionele functie. (december 2023)
  • Windows-spraakherkenning: verouderd en vervangen door spraaktoegang, met ondersteuning voor vijf Engelse landinstellingen. (Datum niet gespecificeerd)

Microsoft heeft geen plannen om deze buiten gebruik gestelde apps in de Windows Store te publiceren. Dus u zult handmatig een kopie van de oudere apps, inclusief hun uitvoerbare bestanden moeten opslaan om ze in Windows 11 te kunnen blijven gebruiken.