Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft heeft via haar website op 1 september aangekondigd dat Wordpad op termijn wordt verwijdert.

Microsoft Wordpad Afgeschaft Voor Ms Word

Wat u moet weten

Wordpad is een eenvoudige tekstverwerker die standaard geïnstalleerd is vanaf Windows 95. Het is uitgebreider dan Notepad, maar is minder uitgebreid als Microsoft Office Word.

Dit programma uit 1995 heeft de functionaliteit voor het vormen en printen van tekst, maar het mist meer geavanceerde functies. Zaken als spelling- en grammatica controle of thesaurus-suggesties zijn in Wordpad niet aanwezig. Hierdoor is het bruikbaar voor het schrijven van informele brieven of korte stukjes. Maar het is minder geschikt voor taken zoals lange rapporten, met afbeeldingen, of lange stukken, zoals boeken of manuscripten.

Wordpad ondersteunt het Rich Text Format, of ‘rijk tekst formaat‘. Dit bestandstype is de standaard die de tekstverwerker gebruikt voor het opslaan en laden van bestanden. Word voor Windows 6.0 wordt ondersteunt, een oudere versie van het Microsoft Word-bestandstype. Nog steeds kunt u in Wordpad documenten opslaan met de .DOC extensie.

In Windows 95 werd Wordpad geïntroduceerd, het verving daarmee Windows Write, dat was de tekstverwerker in Windows versie 3.1 en ouder.

Microsoft Wordpad Afgeschaft Voor Ms Word
Windows Write was in Windows 3.1 de standaard tekstverwerker

Officieel is Wordpad, tot op heden, het enige Microsoft-programma dat het lezen of, het importeren) van WRI-bestanden, geproduceerd door Windows Write, ondersteunt. De tekstverwerker kan echter niet opslaan in het WRI-bestandsformaat.

De broncode van Wordpad is als voorbeeld in de Windows-SDK opgenomen. Deze versie in de SDK is echter niet exact gelijk aan de versie die in Windows beschikbaar is.

Microsoft Wordpad Afgeschaft Voor Ms Word

In Wordpad werd in 2009 een lint toegevoegd.


Wordpad wordt in een komende update verwijdert

Met de beëindiging van Wordpad luidt Microsoft een nieuw tijdperk in voor het bewerken van documenten. De afgelopen jaren is er sprake geweest van een enorme toename van het aantal innovatieve en veelzijdige alternatieven. Deze hebben aan populariteit gewonnen onder veel gebruikers.

Als gevolg hiervan heeft de technologiegigant besloten zijn inspanningen te richten op deze opkomende tools. Waardoor gebruikers toegang hebben tot krachtigere en intuïtievere opties. Deze stap weerspiegelt de toewijding van Microsoft om voorop te blijven lopen op het gebied van technologie en gebruikers te voorzien van geavanceerde oplossingen. Een van de belangrijkste redenen achter het besluit van Microsoft is de toenemende vraag naar geavanceerde functies en samenwerkingsmogelijkheden in documentbewerkingssoftware.

Hoewel Wordpad een betrouwbare basiseditor is, mist het de robuuste functionaliteit die hedendaagse gebruikers nodig hebben. Naarmate de concurrentie op de markt toeneemt, erkent Microsoft de noodzaak om aan de veranderende verwachtingen van gebruikers te voldoen. Door Wordpad af te schaffen wil het bedrijf gebruikers aanmoedigen om de uitgebreidere tools te gebruiken, zoals Microsoft Word of de Cloud gebaseerde Office 365-suite, die een breed scala aan functies en naadloze samenwerking biedt.

In een korte verklaring raad Microsoft haar gebruikers aan om Word te gaan gebruiken, of anders met de Kladblok te werken.

Wordpad wordt niet langer bijgewerkt en zal in een toekomstige versie van Windows worden verwijderd.
We raden Microsoft Word aan voor rijk tekst documenten zoals .doc en .rtf en Windows Notepad voor platte-tekstdocumenten zoals .txt.

Microsoft Wordpad Afgeschaft Voor Ms Word

In 2019 raakte Wordpad bekent als een optioneel onderdeel van Windows, samen met het gratis tekenprogramma Paint. Deze programma’s waren toen alleen nog apart te downloaden en te installeren via een optie in Instellingen: Een onderdeel toevoegen of verwijderen. Het is niet duidelijk of dit voor Wordpad in de toekomst ook mogelijk zal zijn.