Microsoft werkt voortdurend aan het verbeteren van de gebruikerservaring in Windows 11. Een van de nieuwste updates voor Windows 11 is een gestroomlijnde nieuwe make-over van de bestandsverkenner.

Opnieuw Een Revolutie in Windows Verkenner

Dit is niet de eerste keer dat Microsoft de Verkenner heeft bijgewerkt, maar het is zeker een van de belangrijkste. De wijzigingen zijn bedoeld om de applicatie moderner, efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken.

Wat u moet weten

 • Microsoft heeft een nieuwe Windows 11 preview build uitgegeven voor Insiders in het Dev kanaal.
 • Het is build 23451 en bevat een modern detailvenster in de bestandsverkenner.
 • Er zijn ook verbeteringen aan Windows Spotlight, het menu Start en meer.

Windows 11 krijgt een gestroomlijnde Verkenner

De nieuwe bestandsverkenner is gestroomlijnder dan ooit tevoren. De opdrachtbalk, die veelgebruikte functies bevat, zoals kopiëren, plakken en verwijderen, is verplaatst van de bovenkant van het venster naar de onderkant, waardoor deze gemakkelijker toegankelijk is. Deze wijziging maakt ook meer ruimte vrij voor het bestandsweergavegebied, waardoor grotere pictogrammen en duidelijkere bestandsnamen mogelijk zijn.

Opnieuw Een Revolutie in Windows Verkenner
Nieuw gemoderniseerd detailvenster in Verkenner | Afbeelding met dank aan SoftwareGeek.nl

Een andere belangrijke verandering is de toevoeging van een nieuw voorbeeldvenster. In dit deelvenster kunnen gebruikers de inhoud van een bestand bekijken zonder het te hoeven openen, waardoor het gemakkelijker wordt om het bestand te vinden dat u nodig hebt. Deze functie is vooral handig voor mediabestanden zoals foto’s en video’s, maar werkt met een breed scala aan bestandstypen.

Microsoft brengt opnieuw een revolutie teweeg in de Verkenner

Naast de cosmetische wijzigingen heeft Microsoft ook nieuwe functionaliteit toegevoegd aan Verkenner. Een van de meest opvallende is de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de applicatie toegang te krijgen tot cloudopslag. Dit betekent dat gebruikers hun bestanden in OneDrive of een andere cloudopslagservice kunnen bekijken en beheren zonder Verkenner te hoeven verlaten.

Opnieuw Een Revolutie in Windows Verkenner
Een van de vele behandelingen voor Windows Spotlight met een rijkere gebruikersinterface die wordt weergegeven op volledig scherm. 
Als u toch op het bureaublad klikt, wordt de ervaring op volledig scherm afgewezen. | Bron: Microsoft.com

Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om groepen bestanden te maken en te beheren. Deze functie is vooral handig voor mensen die met veel bestanden tegelijk werken. Gebruikers kunnen een groep maken voor gerelateerde bestanden, zoals die voor een specifiek project, en deze vervolgens gemakkelijk vinden en beheren.

Deze wijzigingen in Verkenner zijn slechts enkele van de vele updates die Microsoft heeft aangebracht in Windows 11. Bij elke update werkt het bedrijf eraan om zijn besturingssysteem efficiënter, gebruiksvriendelijker en moderner te maken.

menu-start
menu-start
website-in-start
website-in-start
Galerij
Galerij
previous arrow
next arrow

De nieuwe bestandsverkenner is slechts één voorbeeld van hoe Microsoft zijn applicaties op een frisse manier benadert, waardoor ze gestroomlijnder en krachtiger zijn dan ooit tevoren. Of u nu een incidentele gebruiker of een ervaren gebruiker bent, deze wijzigingen zullen uw ervaring met Windows 11 zeker nog beter maken.

De wijzigingen

 • Microsoft introduceert een gemoderniseerd detailvenster in Verkenner ALT + Shift + P. Het is ontworpen om u te helpen eenvoudig toegang te krijgen tot gerelateerde inhoud, en up-to-date te blijven met bestandsactiviteit. En om samen te werken zonder zelfs maar een bestand te openen.
  • Het moderne deelvenster geeft contextuele informatie over het bestand weer. Inclusief bestandsminiatuur, deelstatus en deelknop, bestandsactiviteit, gerelateerde bestanden en e-mails. Dat alles samen met andere informatie. Om het deelvenster in te schakelen, kiest u ‘Details-venster’ in het menu Beeld. Daar schakelt u vervolgens het venster in met een gemakkelijk toegankelijke knop aan de rechterkant van de opdrachtbalk.
Opnieuw Een Revolutie in Windows Verkenner

De menu en toggle-knop bekijken in de opdrachtbalk kan op dezelfde manier worden gebruikt om toegang te krijgen tot het voorbeeldvenster. Dit gemoderniseerde deelvenster vervangt het verouderde detailvenster in Verkenner.

 • Beginnend met deze build, proberen we twee verschillende behandelingen uit voor hoe Windows Spotlight eruitziet. Beide behandelingen blijven bestaande kernfuncties van Windows Spotlight delen. Zoals de muisaanwijzer op het pictogram op het bureaublad plaatsen. Of rechtsklikken op het pictogram op het bureaublad en dubbelklikken op het pictogram op het bureaublad. 
 • Eén behandeling omvat een rijkere gebruikersinterface, volledig scherm en geminimaliseerde ervaring. Beide behandelingen omvatten 4K portretafbeeldingen met de mogelijkheid om meer te weten te komen over elke desktopafbeelding. Insiders in het Dev Channel zien verschillende behandelingen op hun pc’s. Dus niet iedereen ziet hetzelfde en de behandelingen worden alleen in het Engels getoond.
 • Verteller biedt nu een beknoptere en efficiëntere leeservaring tijdens het werken in Microsoft Excel. Aankondigingen krijgen prioriteit op basis van de informatie die u nodig hebt om door een werkmap te bladeren. Deze kunnen worden aangepast met behulp van handige sneltoetsen.

Facebook-app

 • Facebook rolt een preview-versie van hun widget uit. Download hier de Facebook-app om het eens te proberen uit de Microsoft Store. Indien deze app al in uw bezit is update deze dan naar de nieuwste versie. Open vervolgens het widgetbord en navigeer naar de widgetkiezer door op de knop “+” in de rechterbovenhoek van het bord te klikken om uw widget vast te zetten.
Opnieuw Een Revolutie in Windows Verkenner
 • Microsoft begint met de uitrol van meldingsbadges voor Microsoft-accounts in het menu Start uit te breiden. Een Microsoft-account verbindt Windows met uw Microsoft-apps. Het maakt een back-up van al uw gegevens en helpt u bij het beheren van abonnementen. Daar kunt u extra beveiligingsstappen toevoegen, zodat u nooit de toegang tot uw account kwijt bent. Met deze functie geven we klanten snel toegang tot belangrijke account gerelateerde meldingen. Deze meldingen kunnen worden beheerd door naar Instellingen > Personalisatie > Start te gaan.

Meer veranderingen

 • Microsoft blijft werken aan het toevoegen van waardevollere inhoud aan het gedeelte Aanbevolen in het menu Start. Door websites opnieuw te introduceren en aan Start toe te voegen nadat het bedrijf ze dit afgelopen najaar bij Insiders heeft uitgeprobeerd. Een verbetering die is aangebracht, bij het aanbevelen van meer nuttige en persoonlijke websites op basis van uw browsegeschiedenis. Dat komt in plaats van algemeen populaire websites.
 • Insiders kunnen met de rechtermuisknop op een website klikken en ervoor kiezen om een ​​website op elk gewenst moment afzonderlijk te verwijderen. Slechts enkele Insiders zullen deze ervaring zien. Deze functie is van toepassing op gebruikers die zich hebben aangemeld voor het delen van browsegegevens met Microsoft en voldoende websites hebben bezocht in Microsoft Edge of Google Chrome, met Continu importeren ingeschakeld
Opnieuw Een Revolutie in Windows Verkenner

Ter herinnering: de instellingen voor wat wordt aanbevolen op menu Start kunnen worden aangepast via Instellingen > Persoonlijke instellingen> Startmenu.  Commerciële klanten kunnen deze ervaring beheren via beleid.

 • Windows Insiders die Galerij in Verkenner hebben, die werd uitgerold met Build 23435. Krijgen een bijgewerkt pictogram voor Galerij.
 • Microsoft begint met het uitrollen van een nieuwe widget kiezer. Met een afbeelding die een visuele preview van de widget geeft voordat deze wordt vastgezet. Deze heeft de mogelijkheid voor deep links waarmee gebruikers rechtstreeks naar de kiezer kunnen gaan vanuit de provider app of service. Er is ook een link naar de widgets Store-verzamelingspagina waar gebruikers meer apps met widgets kunnen ontdekken.
Bron: Microsoft.com
 • Tevens begint het bedrijf met het uitrollen van geanimeerde pictogrammen voor Widgets op de taakbalk. De animatie wordt geactiveerd wanneer u zweeft of klikt op het startpunt van de Widgets-taakbalk. Of wanneer een nieuwe widget aankondiging op uw taakbalk wordt weergegeven. 

Momenteel worden slechts enkele pictogrammen voor weer en financiën ondersteund.