Uitleg in een termen waterval

Verwachte leestijd: 6 minuten

Ja, u kunt uw eigen apparaat kiezen. Vanaf 28 januari hebt u een router, modem en decoder vrijheid. En meestal kunt u uw eigen modem en decoder kiezen. 

Vrije Router Keus Op 28 Januari Een Feit
Bron: AVM.DE

Sinds het begin van Internet in Nederland was het de regel dat u gebruik moest maken van de router/modem van uw provider of internet aanbieder.

Met het besluit, gebaseerd op de richtlijn van BEREC, het Europese netwerk van toezichthouders op elektronische communicatie. Moeten providers vanaf dit jaar klanten toestaan een eigen router of modem te gebruiken.

De ACM is de Nederlandse ‘waakhond‘ op het gebied van onder meer communicatie waar ook Internet onder valt. De ACM heeft de Nederlandse regels opgesteld die binnen de richtlijnen vallen die BEREC heeft opgesteld.

Wat is BEREC?

BEREC is een organisatie die een open Internet nastreeft. In de EU behandelt de Open Internet Verordening Verordening (EU) 2015/2120 deze onderwerpen.

BEREC streeft naar het bevorderen van onafhankelijke, consistente en hoogwaardige regulering van digitale markten in het belang van Europa en zijn burgers.

BEREC baseert zijn werkzaamheden op vier algemene doelstellingen van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (EECC):

  1. Bevordering van connectiviteit en toegang tot en benutting van netwerken met zeer hoge capaciteit;
  2. Bevordering van concurrentie en efficiënte investeringen;
  3. Bijdragen aan de ontwikkeling van de interne markt;
  4. Behartigen van de belangen van de burgers van de Unie.

Eigen router of modem keuze

Uw internet provider mag u niet verplichten om een bepaald merk of model van modem, router of decoder te gebruiken. Maar hij mag u wel een merk en model aanraden. Wilt u uw eigen apparaat kiezen? Dan moet de aanbieder die aansluiten op het netwerk. Zolang het apparaat voldoet aan dezelfde eisen als het apparaat van de provider. Bent u niet handig met computernetwerken? Dan is het verstandig om het aanbevolen apparaat te gebruiken.

Mag mijn provider mijn router of modem keuze weigeren?

De provider mag uw eigen apparaat weigeren als het niet veilig is. U mag geen schade veroorzaken in het netwerk van de provider. De apparaten van de provider en uw eigen apparaat moeten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen. Bovendien moet u uw apparaat blijven updaten. Dat is belangrijk voor de veiligheid van het netwerk en uw persoonlijke gegevens.

Ook decoders voor IP televisie mag de aanbieder weigeren. Deze decoders gebruiken veel verschillende technieken. Ze worden niet gemaakt voor verkoop aan gewone consumenten. De aanbieder moet een losse decoder aanleveren bij de IP televisie zodat u gebruik kunt maken van de TV diensten. U mag wel uw eigen decoder of tv-kastje voor kabel, satelliet of Digitenne kiezen.

Hebt u een glasvezelaansluiting? Er zijn 2 soorten glasvezelnetwerken: Point-to-Point (PtP) en Passief Optische Netwerken (PON).

Vrije Router Keus Op 28 Januari Een Feit

Ga bij uw aanbieder na welk soort netwerk hij bij u heeft aangelegd. Dit is belangrijk omdat de modems voor PtP niet geschikt zijn voor PON. Daarom mag de aanbieder PtP modems bij een PON weigeren.

Sluit u een PtP apparaat aan op Pon glasvezel? En veroorzaakt uw modem schade? Dan moet u misschien voor die schade betalen. Neem contact op met uw provider als u twijfelt.

Wat is point-to-point?

Met een Point-to-Point (PtP) kunt u een netwerk als het ware draadloos transporteren van punt A naar punt B. Dit kan erg handig zijn wanneer u bijvoorbeeld geen netwerkkabel kunt doortrekken of plaatsen. De Point-to-Point Wifi verbinding kunt u zien als een brug tussen twee punten die geheel draadloos is.

Voor een Point-to-Point heeft u een zender en ontvanger nodig, oftewel twee access points. Echter zijn er voor Point-to-Point wel een aantal voorwaarden waarmee u rekening dient te houden:

Vrije Router Keus Op 28 Januari Een Feit
  • Vrij zicht tussen de zender en ontvanger is echt heel belangrijk. Een takje, struik of een boom kan het signaal heel erg verstoren waardoor het netwerk verslechterd of zelfs uitvalt.
  • De afstand tussen de twee punten is ook belangrijk. Hoe groter de afstand hoe beter de zender en de ontvanger moeten zijn.
  • De producten die voor de Point-to-Point verbinding worden gebruikt, zullen van hetzelfde merk moeten zijn. Met access points van twee verschillende merken kunt u geen (goed) werkende PtP verbinding opzetten.

Waarom point-to-point?

Een point-to-(multi)point verbinding (ook wel P2P genoemd) wordt vaak vanwege verschillende redenen opgezet:

  • Verbinden van het hoofdkantoor met nevenlocatie(s);
  • Ontsluiten van een glasvezelverbinding;
  • Backbone voor de internetverbinding;
  • Oversluizen van de server back-up;
  • Op afstand uitlezen van IP-camera’s;
  • Internetaanvoer t.b.v. een hotspot op een camping of bungalowpark.

Bij een point-to-point verbinding zetten twee of meerdere access points samen een verbinding op. De access points fungeren hierbij zowel als zender als ontvanger, waardoor data dus beide kanten op wordt gestuurd. De access points dienen hiervoor op elkaar uitgericht te worden. Uiteraard kunt u het signaal via encryptie eenvoudig afschermen voor derden om uw netwerk en alle bijbehorende bestanden en gegevens veilig te houden.

Hoe moet ik storingen oplossen met mijn eigen modem/router?

Een storing is natuurlijk heel vervelend, zeker wanneer u net op Internet bezig bent en u plotseling geen verbinding meer kunt maken.

Vrije Router Keus Op 28 Januari Een Feit
Glasvezel

Wanneer u een modem/router heeft van uw provider, dan kan deze u helpen om een oplossing te zoeken voor het probleem. Als u echter een modem/router naar eigen keus heeft, kan de provider van u verlangen dat u het apparaat die door hen is geleverd aan te sluiten om op die manier te kijken of de storing niet aan uw gekozen router/modem ligt.

Indien blijkt dat uw eigen modem/router de storing veroorzaakt dan zult u dit zelf moeten oplossen. Hierbij kunt u eventueel hulp vragen aan de fabrikant of via de winkel waar u het apparaat heeft gekocht. Van de provider kunt u niet eisen dat zij deze storing oplossen, dat kan alleen wanneer blijkt dat de storing bij de provider ligt en niet bij uw apparaat.

Mijn provider heeft mij afgesloten, wat nu?

De provider mag uw Internet verbinding niet zomaar afsluiten. Hij mag dit alleen doen indien:

  • Uw apparaat een gevaar vormt voor de veiligheid van het netwerk. Daardoor kan uw apparaat schade aan het netwerk of andere gebruikers veroorzaken;
  • Het apparaat dat u gebruikt voldoet niet aan de eisen van het aansluitpunt.

Heeft de provider u afgesloten? Dan neemt hij binnen 24 uur contact met u op.

Let op: Er zijn andere situaties wanneer de aanbieder u mag afsluiten. Bijvoorbeeld als u de rekeningen niet (op tijd) betaalt. In de algemene voorwaarden van uw provider leest u in welke gevallen uw provider u zal afsluiten.