Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft bereidt voor Windows 11 verschillende grote functie updates voor. Waarvan de eerste update al in februari of maart zou kunnen verschijnen. Dit is bevestigd via meerdere bronnen, waaronder de betrouwbare WalkingCat die alles bijhoud wat met Microsoft te maken heeft.

Nieuwe Functies in 2023 Voor Windows 11
Bron: Microsoft.com

De onthulling van de volgende Moment update in februari of maart, kwam van WalkingCat. Het is een Continuous Innovations update dat gepland staat voor mei 2023. Continuous Innovations zou een andere naam kunnen zijn voor de Moments updates, dit zijn kleinere updates met een beperkte set van verbeteringen.

Twitter

De geoptimaliseerde taakbalk

Dus wat kunt u verwachten in de eerste Moment update van 2023? Volgens het veranderingen logboek van de preview builds, werkt Microsoft nog steeds aan een voor tablets geoptimaliseerde taakbalk. De taakbalk die speciaal voor tabletmodus is geoptimaliseerd, is al een tijdje in ontwikkeling, al vanaf de interne builds van Windows 11 21H2.

Deze functie werd later teruggetrokken en teruggebracht naar de tekentafel nadat gebruikers problemen met het systeemvak hadden aangegeven. Microsoft brengt deze functies volgend jaar naar Windows 11:

Nieuwe Functies in 2023 Voor Windows 11
Windows taakbalk voor tablet
 1. Taakbalk in tabletmodus;
 2. Samengevouwen of uitgebreid;
 3. Updates in het systeemvak;
 4. Meer zoekbalkopties;
 5. Energieaanbevelingen in Instellingen;
 6. Zoek vak in Taakbeheer;
 7. Deelvenster Widgets op volledig scherm;
 8. Studio effecten in Snelle instellingen;
 9. Verbeteringen voor spraaktoegang.

Zoals de naam al doet vermoeden, verbergt de samengevouwen modus de taakbalk, zodat u op uw tablet meer schermruimte hebt.

Dit is vooral handig voor gebruikers met een klein scherm. Aan de andere kant brengt de uitgebreide modus de volledige taakbalk terug met opties voor widgets en het menu Start. Om tussen de twee modi te wisselen, kunt u onderaan het scherm omhoog of omlaag vegen.

Windows 11 detecteert automatisch of u een 2-in-1 laptop gebruikt en kan overschakelen naar de geoptimaliseerde taakbalk wanneer u het toetsenbord verwijdert.

Microsoft werkt nog steeds aan de voor tablets geoptimaliseerde taakbalk, inclusief een nieuw en modern systeemvak met aanraakvriendelijke knoppen. De slepen en neerzetten functie voor pictogrammen in het systeemvak is nu ingeschakeld. Dit was uitgeschakeld in de eerdere interne builds van Windows 11 22H2, wat de softwaregigant op kritiek kwam te staan van gebruikers.

Andere wijzigingen zijn onder meer een nieuwe zoekfunctie in Taakbeheer en verbeteringen aan de taakbalk, zoals de mogelijkheid om seconden op de klok in te schakelen. Ook brengt Microsoft een widgets paneel op volledig scherm uit, dat vorig jaar online werd getoond.

Drie grote updates gepland voor 2023

Volgens bronnen rond de softwaregigant, bereidt Microsoft drie Windows 11 updates voor. De eerste update komt in februari of maart uit, de tweede update staat gepland voor mei. De laatste grote update wordt naar verwachting in het najaar verwacht.

Laten we niet vergeten dat dit gebaseerd is op geruchten. Maar ook dat Windows 11 23H2 ook in het najaar van 2023 wordt uitgegeven. Het is echter geen nieuwe versie van het besturingssysteem. In plaats daarvan zal versie 23H2 gebaseerd zijn op Windows 11 22H2. Het zal waarschijnlijk worden geleverd via een soort activeringspakket.

Tenslotte

Hier is een overzicht van wat u in 2023 voor Windows 11 22H2 Moment updates kunt verwachten:

 • Moment 2: februari of maart;
 • Windows 11 22H2 Moment 3: mei of juni;
 • Windows 11 23H2 Moment 4: september of oktober.

Eén ding is duidelijk: dit nieuwe innovatieschema betekent dat gebruikers het hele jaar door nieuwe functies en opmerkelijke wijzigingen zullen ontvangen. Dit is een enorme verandering in de cadans in vergelijking met eerdere releases van Windows. Waarin slechts een of twee keer per jaar nieuwe functies werden uitgebracht.

Microsoft komt in 2023 eerst met kleinere onderdelen updates voor Windows 11, buiten de grote onderdelen updates.