Zo wanhopig kan een Techreus worden

Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft heeft opnieuw een server-side update uitgerold die een Bing.com popup pusht naar gebruikers die Google of een andere zoekmachine in Google Chrome voor Windows 11 en Windows 10 gebruiken. 

Windows 11 Schend Privacy Met Bing Pop up

Het bedrijf heeft al lange tijd te maken gehad met tegenwerking van gebruikers die geïrriteerd zijn door de opdringerige pop-ups. Deze verschijnen in Windows 11 en vertonen geen tekenen van vertraging. In zijn laatste poging om Bing en Bing Chat AI te promoten, test Microsoft een nieuwe pop-up. Deze verschijnt rechtsonder op het bureaublad, boven alle apps en games.

De pop-up, onderdeel van een initiatief om Microsoft Rewards-punten en Bing Chat te promoten, dringt binnen in verschillende Windows 11 instellingen. Zoals meldingen en focushulp, het verschijnt zelfs tijdens game-sessies. Sommige gebruikers krijgen de pop-up te zien tijdens het spelen van een game op volledig scherm.

Windows 11 Schend Privacy Met Bing Pop up

Dit is vooral interessant omdat games op volledig scherm automatisch alle meldingen in het besturingssysteem uitschakelen. Microsoft staat toe dat zijn Bing-pop-ups de instellingen van Windows 11 omzeilen, dus sommigen van u kunnen de waarschuwingen zelfs zien tijdens het spelen van games, het bekijken van video’s en het streamen van inhoud.

Instellingen Windows worden omzeilt

De pop-up: Schakel uw standaardzoekmachine over naar Microsoft Bing in Chrome luidt:

Verdien Microsoft Rewards-punten wanneer u zoekt. Probeer de nieuwe Bing, uw AI-aangedreven zoekmachine. Installeer Bing Service om de zoekervaring te verbeteren.

De waarschuwing wordt geactiveerd door een bestand in: C:\Windows\Temp\MUBSTemp\BGAUpsell.EXE, dat is geassocieerd met Microsoft Bing Service 2.0. Wat een update voor Windows 10 en Windows 11 is om de Bing te verbeteren. Dit bestand wordt hoogstwaarschijnlijk gebruikt door Windows Zoek en andere functies waarin Bing is geïntegreerd.

Windows 11 Schend Privacy Met Bing Pop up

Het bestand BGAUpsell.exe wordt ook gebruikt om Microsoft Bing of Edge gerelateerde meldingen weer te geven in Windows 11.

Interessant genoeg onthulde een snelle analyse van het bestand BGAUpsell.exe een attribuut met de naam “IsEdgeUsedInLast48Hours”, dat lijkt te controleren wanneer Microsoft Edge voor het laatst werd gebruikt. De waarschuwing kan worden geactiveerd als Edge de afgelopen 48 uur niet is gebruikt.

Eerdere pogingen om Edge en Bing te promoten

In de afgelopen jaren heeft Microsoft wanhopig geprobeerd om Windows gebruikers aan haar Browser Edge en haar zoekmachine te binden. Meestal met grote frustratie van haar gebruikers die daardoor de browser steeds meer zijn gaan mijden, door over te stappen naar Google Chrome.

Windows 11 Schend Privacy Met Bing Pop up

We zien steeds vaker dat Microsoft haar gebruikers tegen zich in het harnas jaagt door zeer vervelende en privacy schendende campagnes te voeren om meer gebruikers naar Bing te krijgen. 

Bovendien lijkt het erop dat Microsoft kan detecteren of Google of een andere zoekmachine in Chrome wordt gebruikt. Wanneer dat zo is, laat het de pop-up verschijnen.

Hoewel Microsoft in maart van dit jaar heeft beloofd gebruikers volledige controle te geven over de browsers die ze in Windows 11 gebruiken. Nu raken gebruikers gefrustreerd door deze pop-ups, die wordt beschouwt als een inbreuk op de privacy en een agressieve en wanhopige drang om Bing en Microsoft Edge te gebruiken.

In een reactie stelt Microsoft: De advertenties in Windows zijn onderbroken om de rapporten te onderzoeken.