Microsoft wil widgets ondersteuning van deren toevoegen aan Windows 11

Verwachte leestijd: 3 minuten

Windows 11 draait helemaal om ontwerpverbeteringen op basis van WinUI. Het brengt ook een lang verloren functie terug genaamd widgets die vergelijkbaar zijn met Windows Vista gadgets. Als u in het verleden Windows 7 of Windows Vista hebt gebruikt, dan bent u bekend met de term gadgets of widgets.

Windows 11 Krijgt Widgets Ondersteuning
Gadgets in Windows Vista

De widget van Windows 11 is niet volledig gebaseerd op het Windows Vista of Windows 7 gadget concept. Op dit moment kan een Widget niet aan het bureaublad worden vastgemaakt en verschijnen ze alleen op het widget bord. Bovendien is de widgets optie in de huidige builds alleen Microsoft app widgets en Nieuws & Interesses feed.

Betrouwbare bronnen binnen Microsoft hebben plannen onthuld om ondersteuning toe te voegen voor widgets van derden. Het blijkt dat widgets van derden zullen worden opgenomen in Windows 11 versie 22H2. Zo staat in documenten die door onze redactie zijn ingezien. Met ondersteuning van derden kunt u het widget bord naar wens aanpassen.

Windows 11 versie 22H2 preview build zal in eerste instantie alleen widgets van Microsoft bevatten, later wordt de ondersteuning van derden uitgerold naar de publieke versie van het besturingssysteem.

We konden na onderzoek, geen API’s vinden met betrekking tot widgets van derden in de huidige preview of stabiele builds van het besturingssysteem. Wat aangeeft dat de eerste preview van ondersteuning door derden nog een paar weken of maanden verwijderd is.

Ondersteuning voor widgets van derden in Windows 11

Voor de widgets functie van derden van Windows 11 is een nieuwe versie van Windows Web Experience Pack vereist. Ontwikkelaars kunnen hun widgets in de Microsoft Store publiceren.

Omdat Windows 11 gebruik maakt van webervaringspakketten voor het widget bord, introduceert Microsoft ook ondersteuning van derden voor oudere versies van het besturingssysteem. Deze stap zal het widgets paneel aanzienlijk verbeteren. Het is echter nog niet duidelijk of de tech gigant apps toestaat die niet in de Microsoft Store worden vermeld.

Het is waarschijnlijk dat meer ontwikkelaars met Microsoft zullen gaan werken aan nieuwe widgets voor Windows 11. Vermoedelijk gebeurt dit eerder dan verwacht, aangezien Microsoft wil dat deze functie voor de zomer van 2022 klaar is.

Het Windows widget bord wordt naar de linkerkant van het scherm verplaatst als onderdeel van de Sun Valley 2 update. Gebruikers kunnen weer updates rechtstreeks op de taakbalk bekijken. Wat vergelijkbaar is met de Nieuws- en interesses widget voor de Windows 10 taakbalk.

Windows 11 Krijgt Widgets Ondersteuning

In onze eerdere berichtgeving vermeldden we dat  Microsoft van plan is om Windows 11 versie 22H2 Sun Valley 2 tegen de zomer van 2022 te lanceren. De releasedatum is niet verrassend, omdat het een jubileumupdate voor het besturingssysteem wordt. Een uitrol in de late zomer past perfect bij de originele versie van de eerste release.

Naast een nieuwe widgets ervaring, zal Sun Valley 2 naar verwachting slepen en neerzetten functionaliteit toevoegen aan de taakbalk, het menu Start verbeteren en ondersteuning introduceren voor nieuwe aanpassingsopties.