De vereisten voor Windows 11 veroorzaakten vorig jaar een serieus debat. Microsoft verklaarde dat de vereisten om veiligheidsredenen van kracht zijn. De beslissing van Microsoft maakte veel mensen boos die uitkeken naar Windows 11.

Watermerk Niet Ondersteunde Pc Windows 11
Windows 11 op een niet ondersteunende pc

Wat u moet weten

  • Microsoft test een watermerk om gebruikers te waarschuwen die Windows 11 op niet ondersteunde hardware gebruiken.
  • Een waarschuwingsbericht in de app Instellingen verschijnt ook in de nieuwste insider builds van Windows 11.
  • De waarschuwingen verschijnen in de nieuwste Insider builds van Windows 11.

Er werden verschillende oplossingen ontdekt om de vereisten te omzeilen.

Niet ondersteunende apparaten

Zelfs als uw apparaat niet aan de vereisten voldoet, is het mogelijk om het besturingssysteem geforceerd op uw apparaat te installeren. Microsoft heeft zelfs een officiële hack gepubliceerd om de TPM en CPU controles in de Installatie Assistant te omzeilen. Zo kunt u Windows 11 installeren op alle hardware die ook Windows 10 kan uitvoeren.

In dezelfde documentatie waarschuwde Microsoft dat apparaten die niet aan de vereisten voldoen, niet langer gegarandeerd updates zullen ontvangen. Woordvoerders van Microsoft concludeerden ook dat het niet wordt aanbevolen om Windows 11 geforceerd te installeren. Omdat de vereisten voor betere prestaties en beveiliging zorgen.

Als u Windows 11 al op niet ondersteunde apparaten hebt geïnstalleerd, ziet u mogelijk binnenkort een nieuw watermerk op het bureaublad. Het watermerk, dat in de linker benedenhoek, boven de klok van de taakbalk verschijnt, lijkt op de foutmelding Windows is niet geactiveerd. Maar deze melding heeft geen invloed op apps, vensters of webbrowsers.

Watermerk Niet Ondersteunde Pc Windows 11

Het desktop watermerk vermeldt dat systeemvereisten niet zijn vervuld. Dit zal sommige gebruikers irriteren, maar het kan niet als een grote verrassing komen, aangezien gebruikers eerder zijn gewaarschuwd door Microsoft voor mogelijke ‘schade‘.

Watermerk Niet Ondersteunde Pc Windows 11

In de bovenstaande schermafbeelding kunt u zien dat de waarschuwing ook in de app Instellingen verschijnt. Het herinnert gebruikers eraan dat hun apparaat niet officieel wordt ondersteund.

Sun Valley 2

Op dit moment vindt u deze waarschuwingen op twee plaatsen:

  1. Het bureaublad;
  2. In de Instellingen app. 

Tot nu toe kunnen deze meldingen veilig worden genegeerd. Ze hebben ook geen invloed op de algehele gebruikerservaring, omdat het watermerk beperkt is tot alleen het bureaublad of de instellingen app.

Er zijn geen aanwijzingen dat Microsoft van plan is de waarschuwing niet ondersteund apparaat weer te geven bovenop geopende apps.

We dienen hierbij te melden dat het bedrijf het nieuwe watermerk A/B test in Windows 11 Build 22557. Het verschijnen van het watermerk in productieversies zal waarschijnlijk met de Sun Valley 2 zijn beslag krijgen.

Toekomst niet ondersteunde Windows 11 pc’s

Voor onervaren gebruikers heeft Microsoft ook een pop-up geïmplementeerd die verschijnt tijdens de installatie van het besturingssysteem en gebruikers de nadelen vertelt van het installeren van Windows 11 op een pc die niet aan de minimale specificaties voldoet.

Watermerk Niet Ondersteunde Pc Windows 11
Waarschuwing voor Windows 11 vereisten tijdens installatie

Deze pop-up maakt duidelijk dat er compatibiliteitsproblemen en mogelijke schade kan optreden. Samen met andere problemen die kunnen optreden als u doorgaat met de installatie van Windows 11 op een niet ondersteunde pc.

Bovendien heeft Microsoft bevestigd dat het geen garantie biedt op reguliere of zelfs cruciale beveiligingsupdates voor niet ondersteunde apparaten.