Als u een nieuw apparaat koopt, verwacht u dat het schoon is met minder apps. Helaas zijn de meeste nieuwe Windows 10 installaties verstopt met onnodige voor geïnstalleerde software van Microsoft samen met OEM software. Zelfs de schone installatie van het besturingssysteem bevat ongewenste apps, zoals 3D Viewer en Paint 3D.

Windows 10 Update Vermindert Bloatware

Volgens Microsoft zijn 3D Viewer, Paint 3D en andere 3D-programma’s gericht op ‘makers’ of ‘artiesten’. Maar het valt niet te ontkennen dat dit voor veel mensen bloatware is. Het goede nieuws is, dat Microsoft eindelijk van plan is om de bloatware in Windows 10 te verminderen. De wijzigingen zijn al aangekomen bij Insider builds.

Windows 10 21H2

Met de Sun Valley update maakt Microsoft impopulaire functies en apps optioneel. Om een meer ​​pure Windows ervaring te creëren bij een schone installatie.

Vanaf Windows 10 versie 21H2 verdwijnen de apps 3D Viewer en Paint 3D. Wanneer u een maker bent, kunt u ze altijd downloaden via Windows Store.

Windows 10 Update Vermindert Bloatware

De volgende is “3D-objecten”, een lege map die zich onder het gedeelte ‘Snelkoppelingen’ van Verkenner bevindt. In de komende functie update verdwijnt die ongewenste map ook.

Naast deze 3D-apps en mappen verwijdert Microsoft ook het Math Input Panel. Een andere onpopulaire functie waarmee gevorderde gebruikers invoerapparaten konden gebruiken om wiskundige formules te schrijven. Om deze in verschillende soorten documenten in te voegen.

Het is vermeldenswaard dat Microsoft deze wijzigingen al heeft aangebracht in de preview-builds. Als u de preview update van Windows 10 vandaag installeert met een ISO-bestand, zult u deze apps, functies en mappen niet meer zien.

De verwachting is dat de wijzigingen live gaan in de productie builds met versie 21H2 of wel Sun Valley. Deze functie update zal naar verwachting in oktober of november 2021 wordt gelanceerd.

Windows 10 Update Vermindert Bloatware

Cortana leeft

De laatste beslissing van Microsoft om onnodige functies te verwijderen, is ingegeven door de vraag van de consument naar een schonere, soepelere Windows ervaring zonder bloatware, maar er zijn enkele uitzonderingen.

Het lijkt er voorlopig op dat het Microsoft geen optie voor het verwijderen van apps zoals Cortana gaat toevoegen. Het is echter inmiddels wel mogelijk de digitale assistent van de mei 2020 Update of nieuwer te verwijderen of uit te schakelen.