Verwachte leestijd: 4 minuten


  • De nieuwste preview-builds van Windows 11 bevatten een categorie verborgen nieuwe AI-componenten in de app Instellingen.
  • Deze instelling suggereert dat gebruikers bepaalde AI-componenten kunnen verwijderen die ze mogelijk niet willen gebruiken.
  • Het nieuws komt terwijl Microsoft zich opmaakt om in 2024 een grote AI-gerichte release van Windows uit te brengen.

De nieuwste reeks Windows 11 preview-builds wordt geleverd met een verborgen instelling. Die inhoudt dat gebruikers specifieke componenten met betrekking tot AI-functies uit Windows 11 kunnen verwijderen die Microsoft heeft inbouwt. Eenmaal ingeschakeld, ontgrendelt de verborgen instelling een nieuwe AI-componenten categorie in de Windows Instellingen app.

Dit is voor het eerst opgemerkt door PhantomOcean3 op X. Deze nieuwe categorie laat ruimte voor de suggestie dat gebruikers AI-componenten kunnen bekijken en verwijderen. Tot nu toe was het onduidelijk wat voor soort componenten hier zullen verschijnen. Op dit moment zit in de categorie de Microsoft Store, Get Help, Phone Link, Windows Security en Xbox Game Bar. Apps die momenteel niet kunnen worden verwijderd.

Verborgen in Canary 26016: een instellingenpagina voor AI-componenten. Momenteel onvolledig en toont alleen de inhoud van de pagina met systeemcomponenten.

Op dit moment lijkt het erop dat de verborgen functie niet volledig functioneel is. Het bevestigt echter wel dat Microsoft overweegt om ten minste enkele AI-functies door de gebruiker te laten verwijderen. We weten dat Microsoft momenteel werkt aan een grote AI-update voor Windows in 2024. Deze update moet AI- zoeken verbeteren en het opschalen van afbeeldingen en video’s met zich mee zal brengen. Waarschijnlijk zit er nog veel meer in die update.

Het is goed nieuws zijn voor gebruikers die geen gebruik willen maken van de komende golf van AI-functies. Zij krijgen wellicht de mogelijkheid de AI functies te verwijderen. Het valt echter nog te bezien hoeveel van de AI functies verwijderd kunnen worden. 

Als u Windows 11 Canary build 26016 gebruikt, kunt u nu de instelling voor verborgen AI-componenten inschakelen om deze uit te proberen. U moet eerst een app van derden downloaden met de naam ViveTool, maar als u dat eenmaal heeft, is het net zo eenvoudig als het invoeren van een enkele commando’s.

  1. Download de app ViveTool.
  2. Open Opdrachtprompt als beheerder
  3. Navigeer naar de map waar ViveTool is uitgepakt.
  • Typ het volgende commando: vivetool /enable /id:47688503
  • Start uw pc opnieuw op.

Nadat u opnieuw bent opgestart, opent u Windows-instellingen en gaat u naar Systeem > AI-componenten om de lijst met AI-functies te bekijken die u op uw computer hebt geïnstalleerd. 

Het is duidelijk dat Windows Copilot een AI-functie is die je waarschijnlijk niet van het bedrijf kunt verwijderen, vooral omdat het AI-aspect van Copilot in de Cloud is opgeslagen. Maar Microsoft werkt aan een lokale versie van Windows Copilot die gebruikers mogelijk kunnen verwijderen via dit nieuwe gebied met AI-componenten in Instellingen.

Zoals gezegd weten we al dat Microsoft werkt aan een grote Windows-update voor 2024 die zich vooral richt op AI-ervaringen. Deze update heeft de codenaam Hudson Valley en de nieuwe ‘blockbuster’ functie is de introductie van een door AI aangedreven Windows Shell. Deze wordt uitgebreid met een “geavanceerde Copilot”, die voortdurend op de achtergrond kan werken om de zoekfunctie te verbeteren. Daarmee worden projecten of werkstromen een vliegende start gegeven, maar ook om de context te begrijpen en nog veel meer.

Andere AI-functies zijn onder meer Super Resolutie, dat NPU-hardware zal gebruiken om de kwaliteit van video’s en games op te schalen. Er is ook een verbeterde versie van Live Ondertiteling in de maak. Die een aantal verschillende talen in realtime kan vertalen, of het ondertitelen van audio in een video, of tijdens een livegesprek.

Het is waarschijnlijk dat sommige van deze aankomende functies zullen worden vermeld in het gedeelte AI-componenten van Instellingen. Waardoor gebruikers ze mogelijk kunnen verwijderen als ze niet van plan zijn ze te gebruiken.