Microsoft keurt desktop watermerk voor niet ondersteunde pc’s goed

In tegenstelling tot Windows 10, heeft Windows 11 vrij strikte hardwarevereisten voor processors en andere functies. Het vereist met name de aanwezigheid van een 8ste generatie of nieuwere processor naast Trusted Platform Module (TPM) 2.0 op uw pc. Er is echter een gemakkelijke en officiële manier om deze vereisten te omzeilen om toch Windows 11 te installeren.

Windows 11 Krijgt Watermerk is Goedgekeurd

Wat u moet weten

  • Het lijkt waarschijnlijk dat Windows 11 een watermerk zal tonen op pc’s die niet voldoen aan de minimale vereisten van het besturingssysteem.
  • Het watermerk verscheen eerder in beperkte tests, maar wordt nu weergegeven in de nieuwste Release Preview en Bèta builds van Windows 11.
  • Als uw pc niet voldoet aan de minimumvereisten van Windows 11, verschijnt er een kleine witte tekst in de rechterbenedenhoek van uw bureaublad.

Watermerk komt op productie apparaten

Het bewerken van het register is voldoende om de TPM en processorvereisten te omzeilen en Windows 11 te installeren. Ook al is de oplossing tijdelijk, toch werkt Microsoft niet aan een plan om de methode stop te zetten. In de nieuwste optionele update heeft de softwaregigant stilletjes een nieuwe functie ingeschakeld die een niet ondersteund apparaat watermerk toevoegt naar het bureaublad.

Microsoft is het watermerk al een paar weken aan het A/B-testen met Insiders. Nu lijkt erop dat het bedrijf dit heeft goedgekeurd voor de productieapparaten (RTM). De nieuwste optionele update, die beschikbaar is in het Release Preview Kanaal, bevat het bureaublad watermerk. Gebruikers worden er op die manier aan herinnert dat hun systeem tekortkomingen heeft.

Niet verrassend

De stap is niet verrassend, omdat Microsoft deze handelwijze niet aanbeveelt. Het bedrijf heeft gebruikers eerder gevraagd hun hardware te upgraden om te voldoen aan de nieuwe Windows 11 standaard.

Windows 11 Krijgt Watermerk is Goedgekeurd

Hier boven kunt u zien hoe het watermerk verschijnt: Systeemvereisten niet voldaan dat boven de klok en het controlecentrum verschijnt. Het bericht leidt gebruikers naar de app Instellingen.

Binnen de app Instellingen zijn banners zichtbaar die gebruikers waarschuwen voor mogelijke schade aan een systeem. Het bevat een link naar ondersteunende documentatie op de website van Microsoft.

Het watermerk verschijnt alleen op het bureaublad, het heeft geen invloed op apps en geeft geen Windows-activeringsfout.

Hoewel dit goed nieuws is, heeft Microsoft eerder gewaarschuwd dat essentiële beveiligingsupdates in de toekomst mogelijk niet worden verstrekt aan dergelijke niet ondersteunde computers. Voorlopig worden er nog updates geleverd aan deze toestellen.

Zo verwijdert u een watermerk

Ook al is de waarschuwing Aan Systeemvereisten niet voldaan van Windows 11 niet schadelijk. Toch kan het watermerk veilig worden genegeerd, hoewel het toch vervelend is.

Er is een manier om het watermerk te verwijderen. Als uw apparaat het watermerk na de update heeft ontvangen, kunt u het register van Windows 11 bewerken en de systeemsleutels wijzigen om watermerken volledig uit te schakelen.

Windows 11 Krijgt Watermerk is Goedgekeurd

Waarschuwing: Het aanbrengen van wijzigingen in het Register kan uw Windows installatie onbruikbaar maken. Zeker wanneer u het register op een onjuiste manier aanpast. Het wordt aanbevolen eerste een volledige back-up te maken, voordat u verder gaat.

Gebruik deze stappen om watermerken te verwijderen:

  1. Open de Register editor.
  2. Aan de linkerkant opent u HKEY_CURRENT_USER;
  3. Zoek naar een item met de naam UnsupportedHardwareNotificationCache.
  4. Met de rechtermuisknop klikt u op de sleutel en verander de DWORD waarde van 1 in 0.
  5. Start uw pc opnieuw op.

Na het opnieuw opstarten zou het watermerk verdwenen moeten zijn en zal het niet meer verschijnen tenzij Microsoft de hack intrekt met een server zijde update.