Net als Windows 8 heeft Windows 11 ook het ontwerp van het menu Start drastisch veranderd. Het nieuwe menu Start liet de ondersteuning voor live-tegels vallen ten gunste van statische pictogrammen. De pictogrammen kunnen niet langer worden aangepast. 

Oud Microsoft Directeur over Windows 11

Wat u moet weten

  • Een voormalig directeur van gebruikerservaring bij Microsoft heeft op het menu Start in Windows 11 stevige kritiek geuit.
  • Zijn kritiek benadrukte vooral inconsistenties en verwarrende elementen. Maar ook hoe geschokt hij was door de gebruikerservaring.
  • Op een gegeven moment zei hij dat een banneradvertentie voor de Bing Wallpaper app eruitzag alsof deze door een virus was veroorzaakt.

Het nieuwe menu Start is niet zo aantrekkelijk als Windows 10 met de live-tegels in het menu Start. Het heeft zijn deel van de feedback gehad zowel positieve als negatieve.

Menu Start

Het menu Start is nu in het midden van de taakbalk geplaatst en een zoekbalk bovenaan. Wanneer u op de zoekbalk klikt, schakelt Windows 11 automatisch over naar de Windows Zoek interface. Waarbij de resultaten van beide worden weergegeven: lokale apps, bestanden en afbeeldingen, maar ook Bing suggesties.

Als u naar Chrome of Firefox zoekt, ziet u een advertentie ten gunste van Edge, dat verschijnt aan de rechterkant in het paneel. Microsoft richt zich op twee zoekwoorden: Chrome en Firefox. Om de een of andere reden wordt dezelfde advertentie niet weergegeven wanneer u zoekt in Opera, Brave, Vivaldi en andere webbrowsers.

Jensen Harris, de mede oprichter van Textio en voormalig Microsoft Office-ontwerper, ging naar Twitter om zijn teleurstelling te uiten over de ontwerpkeuzes van Microsoft. In een reeks tweets legde Harris uit hoe Windows 11 niet in staat is om de menu Start ervaring te leveren die iedere gebruiker verwacht.

Bron: Twitter.com

Bing achtergrond afbeelding

Wat is er aan de hand met de banneradvertentie uit het Web 1.0 Geocities tijdperk voor een Bing Wallpaper-app? Eerlijk gezegd lijkt het alsof ik besmet ben met een virus. De tekst is niet goed uitgelijnd en staat op een achtergrond uit het Windows Vista tijdperk’, zo tweette Harris.

Oud Microsoft Directeur over Windows 11

Ontwerp is belangrijk. Details zijn ook belangrijk. Vooral in de gebruikersinterface die zo iconisch is als het Windows menu Start. Ik herinner me dat het team een ​​speciale ligatuur maakte in het Segoe UI-lettertype gebruikt in Windows om “S” en “t”. Mooi uit te lijnen voor het woord Start. Zo belangrijk was Start voor Microsoft,

voegde hij eraan toe.

De oud Windows technicus heeft ook enkele klachten over Bing achtergrond app advertenties in het Start zoeken paneel. En ook hoe sommige delen van het besturingssysteem ronde hoeken hebben en andere weer scherpe randen gebruiken.

Oud Microsoft Directeur over Windows 11
Ontwerpinconsistentie in beeld

De voormalige Windows ingenieur deelde enkele voorbeelden van problemen met ontwerpconsistentie met het menu Start, zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding.