Windows 11 versie 22H2, de eerste grote update van dit jaar, wordt over enkele weken uitgerold. Gebruikers die zich hebben aangemeld voor het Windows Insider-programma krijgen nu al een voorproefje van de nieuwe functies. Zoals de bijgewerkte taakbalk met slepen en neerzetten, snellere contextmenu’s en een nieuwe Taakbeheer.
Een van de opvallende veranderingen in Windows 11 versie 22H2 is de nieuwe Taakbeheer. Taakbeheer krijgt een Fluent Design systeem, WinUI 3.0 facelift van Microsoft, en meer. Zoals u kunt zien in de onderstaande schermafbeeldingen, ziet Taakbeheer er nu moderner uit. Het gebruikt een nieuwe lay-out met alle belangrijke opties in de linker kolom, vergelijkbaar met Instellingen.
Meer algemene taken zijn verplaatst naar een balk bovenaan. Waardoor er ruimte is voor nieuwe opties in Taakbeheer. In Windows 11 Build 22588 test Microsoft een nieuwe functie waarmee u via Taakbeheer een kernel of volledige crashdump kunt genereren. Het dumpbestand wordt automatisch gegenereerd wanneer Windows niet correct kan worden uitgevoerd vanwege BSOD, Blue screen of Death.
Een dumpbestand dat door deze gebeurtenis wordt geproduceerd, wordt een systeemcrashdump genoemd. Het is mogelijk om een crashdump te genereren via het Configuratiescherm.
Vanaf de volgende functie-update kunt u crashdumps genereren met Taakbeheer. zoals weergegeven in de bovenstaande schermafbeelding. Deze functie is vooral handig omdat u hiermee gemakkelijk verschillende problemen kunt oplossen. Omdat de crashdump het systeemgeheugen op het moment van een crash bevat.
Andere wijzigingen in Taakbeheer
Zoals aan het begin vermeld, gebruikt Taakbeheer het Fluent Design van Microsoft om consistenter te lijken met de rest van het besturingssysteem.
Taakbeheer ziet er nu moderner uit en is vergelijkbaar met de app Instellingen.
Door de veranderingen is Taakbeheer nu veel vriendelijker voor touchscreen, wat geen grote verrassing is. Omdat Windows 11 aanraakvriendelijke gebruikersbedieningen blijft pushen.
Naast de traditionele Fluent Design make-over voegt Microsoft ook Mica toe. Een virtueel ontwerpmateriaal dat de achtergrond van de app komt overeen met het bureaublad. Natuurlijk is er ondersteuning voor de donkere modus, die ziet er geweldig uit met Mica met een heldere bureaubladachtergrond.
Een van de nieuwe functies is de Efficiency-modus waarmee u systeembronnen, de CPU, voor specifieke programma’s of processen kunt beperken. Deze functionaliteit is met name handig voor de efficiëntie van de batterij. Omdat u het CPU gebruik van geselecteerde processen handmatig kunt beperken, terwijl u prioriteit geeft aan de gewenste processen.