Verwachte leestijd: 3 minuten

Met oudere Windows-sleutels kunt u Windows 10 en 11 niet meer activeren. Vele jaren dan dat het oorspronkelijk zou duren kunnen productsleutels van Windows 7 of 8 niet meer in Windows 10 of 11 gebruikt worden.

Productsleutel Windows 78 Werkt Niet Meer
Bron: Microsoft.com

Wat u moet weten

  • Microsoft stopt een jaren oude regeling waardoor oudere Windows productsleutels in Windows 10 en Windows 11 geactiveerd konden worden.
  • Deze regeling bestaat al sinds de komst van Windows 10. Met de lancering werd deze versie als een gratis upgrade voor gebruikers van Windows 7 en Windows 8 gepromoot.
  • Die gratis upgrade zou slechts een jaar duren. Maar bleef tot nu toe open en werkte zowel met Windows 10 als Windows 11.
  • Windows 10 sleutels blijven werken met Windows 11.

Upgrade gratis naar Windows 10

Toen Windows 10 in 2015 voor het eerst werd gelanceerd, maakte Microsoft het besturingssysteem tot een gratis upgrade. Dat was voor elke gebruiker van Windows 7 en Windows 8 die een upgrade binnen het eerste jaar na de uitgave uitvoerde. Oorspronkelijk deze regeling op 29 juli 2016 verlopen. Vanaf die datum zou Windows 10 niet langer een gratis upgrade zijn… echter, dat liep totaal anders.

Ook al zei Microsoft dat het upgrade aanbod was verlopen, ontdekten gebruikers dat ze nog steeds konden upgraden. Gebruikers konden nog jaren gratis upgraden van Windows 7 en Windows 8 naar Windows 10 zonder dat een nieuwe productsleutel nodig was. Tot vandaag, 28 september 2023, heeft Windows 10 productsleutels van Windows 7 en 8 geaccepteerd zonder dat er vragen werden gesteld.

Met de komst van Windows 11 in 2021, bleven die oudere productsleutels van Windows 7 en Windows 8 werken. Waarschijnlijk kwam dat omdat Windows 11 onder de motorkap voornamelijk Windows 10 was met een nieuwe verflaag. Maar nu zijn we in het volgende Windows tijdperk aangekomen, Microsoft accepteert de productsleutels van Windows 7 en 8 niet meer.

Vandaag heeft het bedrijf aangekondigd dat de productsleutels van Windows 7 en 8 niet langer Windows 10 of Windows 11 zullen activeren. Deze verandering is inmiddels van kracht met de nieuwste Windows Canary preview build. Dat is de testversie voor de volgende grote  van de Windows uitgave die volgend jaar uitkomt en nu al wordt getest.

De gratis upgrade-aanbieding van Microsoft voor Windows 10 en 11 eindigde op 29 juli 2016. Het installatie traject om de gratis upgrade naar Windows 7 of 8 te verkrijgen, is nu ook verwijderd. 
Upgrades naar Windows 11 vanuit Windows 10 zijn nog steeds gratis.

Details van Microsoft

Om te upgraden naar Windows 11 moeten apparaten voldoen aan de minimale systeemvereisten van Windows 11. Sommige Windows 10 functies zijn niet beschikbaar in Windows 11. De systeemvereisten om bepaalde Windows 11 functies en apps te kunnen gebruiken, zullen de minimale systeemvereisten van Windows 11 overschrijden.

Hier vind u de specificaties, functies en computervereisten van Windows 11.

Tenslotte

Op dit moment activeren deze oude sleutels nog steeds de diverse versies van Windows 11, het is echter onduidelijk voor hoe lang nog. Microsoft deelt mee dat productsleutels voor Windows 10 en Windows 11 nog steeds werken en kunnen activeren. Dat is zolang u Windows 11 gebruikt op een in aanmerking komende pc die Windows 11 officieel ondersteunt.