In Windows 10 zijn stuurprogramma’s een vereiste als u met specifieke hardware wilt communiceren. Zoals uw Videokaart en netwerkadapter. Meestal worden stuurprogramma’s automatisch geïnstalleerd wanneer u uw apparaten aansluit of controleert op updates met Windows Update.

Stuurprogrammas Isoleren in Windows 10

Stuurprogramma’s en hun problemen

Soms kunnen Windows 10 stuurprogramma’s echter tot ernstige problemen leiden, waaronder beveiligingsproblemen. In Windows 10 worden alle stuurprogramma’s inclusief stuurprogramma’s van derden, samen opgeslagen in de map Driver Store. Deze map bevind zich onder de System32 map die zich op het systeem bevindt. Dit is problematisch voor de algehele gezondheid van het besturingssysteem.

Microsoft gebruikt de map Driver Store om alle stuurprogramma’s op te slaan sinds Windows Vista. Deze map bevat alleen een vertrouwde verzameling stuurprogramma’s van eerste en derde partijen. De map staat stuurprogramma’s toe die zijn gebaseerd op INF bestanden. Het stuurprogrammapakket wordt niet opgeslagen in de map als het INF bestand niet is opgenomen.

Sun Valley

Met de Sun Valley update van Windows 10 is Microsoft van plan de stuurprogramma’s van derden buiten de System32 map te plaatsen. Na de volgende Functie-update worden uw stuurprogramma’s van derden opgeslagen in een nieuwe map OEMDRIVERS. Dus:

C:\Windows\OEMDRIVERS in plaats van Driver-Store C: \Windows\System32.

Windows controleert nog steeds de digitale handtekening van stuurprogramma’s van derden voordat het pakket naar de nieuwe map OEMDRIVERS wordt gekopieerd.

Stuurprogrammas Isoleren in Windows 10

Deze fundamentele wijziging wordt momenteel live in de preview-builds getest. Deze kan echter alleen worden getest wanneer u een interne upgrade van Windows 10 versie 21H2 op een virtuele machine uitvoert.

Net als Windows 10X zorgt de ondersteuning van OEMDRIVERS ervoor dat het besturingssysteem wordt geïsoleerd of in een sandbox wordt geplaatst. Weg van de rest van de stuurprogramma’s van derden, het belangrijkste voordeel is beveiliging.

Wat u zich echter snel realiseert, is dat de OEM Drivers map méér is dan alleen een beveiligingsverbetering. Het is ook een bonus prestatie laag, vooral als u uw stuurprogramma’s van derden regelmatig bijwerkt.

Het is nog niet duidelijk of het isoleren van stuurprogramma’s van derden ook Blue Screen of Death en systeemcrashes in Windows 10 zal verminderen.

Stuurprogrammas Isoleren in Windows 10

Andere Windows 10X functies komen naar Windows 10

Naast stuurprogramma verbeteringen wordt aangenomen dat Microsoft ook werkt aan Windows 10X achtige functies voor Sun Valley.

Het Actie Centrum wordt bijvoorbeeld bijgewerkt met een nieuwe adaptieve interface die toegang biedt tot zowel snelle instellingen als meldingen. Verder zullen het startmenu en andere kernelementen afgeronde hoeken gaan gebruiken in plaats van de scherpe hoeken.

Microsoft is al begonnen met het testen van nieuwe Persoonlijke instellingen. Maar ook nieuwe functies voor het aanraaktoetsenbord, ondersteuning en voor verbeterde aanraakinterface in Verkenner en de nieuwe pictogrammen.